Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι

2ο Ενιαίο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού
Ομάδα εργασίας Βουλγαρίας:
ΤΣΟΜΠΑΛΙΕΒΑ ΑΤΑΝΑΣΚΑ
ΙΒΑΝΟΒΑ ΝΤΑΡΙΝΑ

Το σύμβολό μας

Το Εθνικό έμβλημα της χώρας καθιερώθηκε στις 31 Ιουνίου 1997 .Τα λιοντάρια που το σχηματίζουν συμβολίζουν το θάρρος ,το δυναμισμό και τον αγώνα για ελευθερία του Βουλγαρικού λαού.
Η Βουλγαρία είναι μια σχετικά μικρή χώρα (111.000τμ) που βρίσκεται στην ανατολική μεριά της Βαλκανικής ηπείρου. Ιδρύθηκε το 681απο τον ηγεμόνα Ασπαρούχ .Από την ίδρυσή της και με τον πέρασμα τον χρόνων η χώρα άφησε βαθιά σημάδια στην ιστορία και το πολιτισμό της Ευρώπης. Η Βουλγαρία είναι μια χώρα με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και καλές καιρικές συνθήκες.
Έτσι κάθε εποχή έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Το καλοκαίρι ο καιρός είναι ζεστός χωρίς να υπάρχει καύσωνας. Το ευχάριστο κλίμα σε συνδυασμό με τις ομορφιές της Μαύρης θάλασσας είναι μεγάλος πειρασμός για τους τουρίστες. Η Βουλγαρία έχει πολλές παραθαλάσσιες πόλεις που είναι ιδανικό μέρος για ξεκούραση και διασκέδαση .Οι πιο γνωστές πόλεις είναι η Βάρνα ,το Μπουργκάς και το Νεσέμπερ.
Το χειμώνα η Βουλγαρία είναι χιονισμένη και υπάρχει δυνατότητα για όλα τα χειμερινά σπορ.


Ενα μέρος που αγαπώ

Ο βασιλικός κήπος στο Μπάλτσικ

Η Βουλγαρία είναι μια χώρα με πάρα πολλά όμορφα μέρη, και δύσκολα κανείς θα ξεχώριζε το καλύτερο. Όμως σε ένα από αυτά, όταν βρίσκεσαι εκεί νιώθεις κάτι ιδιαίτερο. Μιλάμε για το βασιλικό κήπο στο Μπαλτσικ που βρίσκεται στην βορειοανατολική Βουλγαρία (ή στη βόρια ακτή της Μαύρης θάλασσας). Ο κήπος αυτός δημιουργήθηκε από μια βασίλισσα που ζούσε εκεί πριν από πολλά χρόνια. Είχε μεγάλη αδυναμία στα φυτά και λάτρευε της βραδινές βόλτες στην παραλία. Έτσι μετέτρεψε την τεράστια αυλή του κάστρου της που βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα σε κήπο ( σήμερα δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταστραφεί). Στην αρχή η βασίλισσα φρόντιζε μόνη της τα λουλούδια ,όταν όμως αυτά έγιναν παρά πολλά, προσέλαβε ειδικούς κηπουρούς για την φροντίδα του προσωπικού της κήπου. Σιγά-σιγά η βασίλισσα άρχισε να μαζεύει φυτά και από άλλες χώρες.
Σήμερα, παρόλο το πέρασμα του χρόνου ο κήπος διατηρείται και περιέχει φυτά από όλο τον κόσμο, ακόμα και από αυτά που είναι προς εξαφάνιση. Δυστυχώς το κάστρο της βασίλισσας καταστράφηκε και μόνο ένα μικρό μέρος έχει απομείνει να μας θυμίζει εκείνη την εποχή. Στο εσωτερικό του κήπου, τώρα υπάρχει ένα μουσείο με διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν και ένα μικρό εκκλησάκι. Το μέρος αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και όχι άδικα.

Ο κήπος βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο και ανεβοκατεβαίνοντας τα στενά δρομάκια του εκτός από τα πανέμορφα φυτά έχει και μόνιμη θέα της θάλασσας. Η καλύτερη στιγμή για βόλτα στον κήπο είναι το απόγευμα. Πρώτα απολαμβάνεις την ησυχία την πρασινάδα, το άρωμα των λουλουδιών και το γλυκό τραγούδι των πουλιών. Θα μπορούσες να καθίσεις να ξεκουραστείς δίπλα στο νερόμυλο και ο ήχος του νερού να φέρνει γρήγορα μέσα σου μια ατελείωτη ηρεμία. Αργότερα, όταν αρχίζει να δύει ο ήλιος να καθίσεις κάτω στην πανέμορφη παραλία και όπως έκανε κάποτε η βασίλισσα να απολαύσεις μια αξέχαστη βόλτα. Περπατώντας πάνω στην άμμο, τα κύματα να αγγίζουν τρυφερά τα πόδια σου και όταν επικρατήσει εντελώς το σκοτάδι να στρέψεις το βλέμμα σου στον πεντακάθαρο και γεμάτο με αστέρια ουρανό. Μετά λίγο-λίγο να κατεβάζεις το βλέμμα σου στο σημείο που η θάλασσα και ο ουρανός γίνονται ένα και εκείνη τη στιγμή μέσα σου να αισθάνεσαι ατέλειωτη γαλήνη αλλά και μία μελαγχολία. Ξανανεβαίνεις τα σοκάκια του κήπου και λίγο πριν φύγεις στρέφεις το βλέμμα σου προς τη θάλασσα. Βλέπεις πως το φως των φάρων γλιστράει στην επιφάνεια του νερού και κόβει το σκοτάδι. Τότε σκέπτεσαι πόσο σημαντικός και ωραίος είναι ο κόσμος μας και ότι η ζωή που έχουμε δεν φτάνει για να τον απολαύσουμε. Συγκινείσαι και εύχεσαι αυτή η παραμυθένια στιγμή να μη τελειώσει ποτέ.
 

Ο τόπος μου έχει την ιστορία του

Ο τόπος μου, μια μικρή πόλη, το Κάρλοβο, βρίσκεται στην αγκαλιά του βουνού ‘Στάρα Πλανινά’, ένα μέρος γεμάτο ιστορία. Πριν από ενάμισι αιώνα όταν ακόμα η Βουλγαρία ήταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό ένας δυναμικός νεαρός άρχισε να ετοιμάζει την επανάσταση. Γύρισε όλη τη χώρα και σε κάθε πόλη δημιούργησε ένα επαναστατικό κόμμα. Ο Τουρκικός στρατός τον κατεδίωξε και όταν τον συνέλαβαν τον κρέμασαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Χάρη στη δραστηριότητα του Βασίλ Λέβσκι ο Βουλγαρικός λαός επαναστάτησε και ελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Σήμερα, στο Κάρλοβο, το πατρικό του σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μέσα μπορούμε να δούμε κάποια δικά του αντικείμενα. Τότε σκέπτεσαι πως σημαντικό μνημείο της πόλης αποτελεί και το άγαλμά του.

Ενα καλλιτεχνικό έργο του τόπου μας

Το μοναστήρι ‘Ρίλσκι’
Στο πιο ψιλό βουνό της Βουλγαρίας τη Ρίλα σε ύψος 1147μ και ανάμεσα σε δυο ποτάμια βρίσκεται το μεγαλύτερο μοναστήρι της χώρας - το μοναστήρι ‘Ρίλσκι’.
Λέγεται ότι στο τέλος του ΙΧ αιώνα ο άγιος Ιβάν Ρίλσκι απομονώνεται σε ερημικό μέρος ψιλά στο βουνό .Με το πέρασμα του χρόνου γύρω του μαζεύονται και άλλοι μοναχοί και δημιουργούν μια μοναχική κοινότητα η οποία χτίζει τα πρώτα κελιά και ένα μικρό παρεκκλήσι.
Όμως στο τέλος του 14ου αιώνα όλα τα κτίσματα καταστρέφονται από μια χιονοστιβάδα .Έτσι οι μοναχοί αναγκάζονται να μεταφερθούν σε άλλο μέρος του βουνού που είναι και η σημερινή τοποθεσία του μοναστηριού. Τον 15ο αιώνα ένας φεουδάρχης χτίζει μια μεγάλη εκκλησία στον εσωτερικό χώρο του μοναστηριού και έναν πύργο ψηλό 25μ.Η εκκλησία ήταν η μόνη που σώθηκε όταν το υπόλοιπο μοναστήρι καταστράφηκε από πυρκαγιά που έβαλαν οι Τούρκοι στα μέσα του 15ου αιώνα (Οι Τούρκοι κυριάρχησαν στη Βουλγαρία για 500 χρόνια ).Βέβαια δεν αργεί και η επόμενη καταστροφή από πολύ μεγάλη πυρκαγιά Το 1833 το μοναστήρι ξανακαταστρέφεται από φωτιά αλλά την επόμενη χρονιά (1834) ξαναχτίζεται και παίρνει τη σημερινή του μορφή. Η οικοδόμηση έγινε χάρη στη γενναιοδωρία όλου του Βουλγαρικού λαού που ονειρευόταν να γίνει ένα μεγάλο μοναστήρι. Έτσι σήμερα έχουμε ένα τεράστιο κτήριο με τριακόσιους χώρους (κελιά, δωμάτια, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία κλπ.).

Βέβαια το μοναστήρι αυτό δε ξεχωρίζει μόνο για το μέγεθος του αλλά και για τη γενική μορφή του και στυλ. Ψηλοί ζωγραφισμένοι τοίχοι που περικλείουν την τεράστια αυλή με αποτέλεσμα το μοναστήρι απέξω να μοιάζει με κάστρο.
 Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η βιβλιοθήκη η οποία είναι  η παλαιότερη της χώρας και περιέχει 32.000 τόμους. Επίσης εκεί βρίσκεται και ένα μουσείο στο οποίο διατηρούνται πολλά θρησκευτικά κειμήλια και πλούσια συλλογή νομισμάτων.
Το μοναστήρι "Ρίλσκι" για πάνω από χίλια χρόνια αποτελεί μεγάλη πηγή πίστης, πολιτισμού και μόρφωσης για τη Βουλγαρία . 
Το μοναστήρι ‘Ριλσκι’ είναι ένα άπω τα μεγαλύτερα μοναστήρια στα Βαλκάνια. Απέξω μοιάζει με μεσαιωνικό κάστρο ,ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει μεγάλος κήπος .Είναι τετραώροφο .
Γύρω από το μοναστήρι και μέσα σε αυτό υπάρχουν 14 εκκλησάκια.
 
Οι καθηγητές που συνεργάστηκαν για το project είναι: Λίλιαν Λουκά, Καλλιόπη Κουτσόπετρα, Διονύσης Μάινας, Ελένη Τζαβέλα-Φίσερ

 

<----- ΑρχικήΕλληνική συμμετοχή Netdays 2003

Αλβανία

Βουλγαρία

Κροατία

Ουκρανία

 

"Labelled" project in the European Commission's Netd@ys Europe 2003 initiative.

  terracomputerata AT gmail DOT com