‹header›
‹date/time›
Click to edit Master text styles
Second level
Third level
Fourth level
Fifth level
‹footer›
‹#›
(ενδεικτικά μεγέθη αποτελούν το μέσο κόστος του ενός εκ. δολαρίων για την παραγωγή ενός ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού “τίτλου”, ή οι απαιτούμενες 250 ώρες ανάπτυξης για κάθε μία ώρα εκπαιδευτικού λογισμικού [Reinhardt A.: 1995, "New Ways to Learn", Byte Magazine, pp 50-71]).
Διερευνητικό το λογισμικό που παρέχει δυνατότητες για δυναμική διασύνδεση διαφορετικών αναπαραστάσεων οντοτήτων και εννοιών Εξομοίωση φυσικών φαινομένων –διενέργεια πειραμάτων και συγκρίσεων
Υποστήριξη ομαδικής εργασίας και ανταλλαγής δεδομένων
Υποστήριξη συμβολικής έκφρασης
Αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων
Τα παιδιά με την παρώθηση του δασκάλου εμπλέκονται σε βιωματικές δραστηριότητες, πειραματίζονται σε συγκεκριμένο θέμα, διερευνούν, υποθέτουν, δοκιμάζουν, προτείνουν, σκέπτονται και συσκέπτονται, επιχειρηματολογούν, καταλήγουν σε συμπεράσματα, επιβεβαιώνουν τα πορίσματά τους, κατασκευάζουν συνθετικές ομαδικές εργασίες. Οι μαθητές ανακαλύπτουν τους κανόνες στην πράξη (theorems in action) παρουσιάζοντας ένα καλό παράδειγμα εφαρμογής της ενεργητικής, διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης.
Η κάθε ομάδα εκπονεί μια συνθετική εργασία σε κειμενογράφο όπου περιγράφουν την πορεία της δουλειάς τους και τα προβλήματα της συνεργασίας τους και στη συνέχεια παρουσιάζει στην τάξη τα συμπεράσματά της, καθώς και τα αντίστοιχα γραφικά με τα οποία τα στηρίζει και τα ερμηνεύει. Γίνεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχολίων και κρίσεων μεταξύ των ομάδων που είτε συμφωνούν, γιατί έχουν οδηγηθεί σε παραπλήσια αποτελέσματα, είτε έχουν διαφορετική γνώμη. Τέλος, η τάξη καταλήγει σε γενικευμένα συμπεράσματα. Οι εργασίες των παιδιών μπορούν να παρουσιαστούν σε έκθεση στο σχολείο ή να δημοσιευθούν στην εφημερίδα του σχολείου. Σημειώνεται ότι τα παιδιά χαίρονται όταν η δουλειά τους γίνεται ευρύτερα γνωστή και αυτό λειτουργεί και σαν κίνητρο για την συνέχιση των προσπαθειών τους ειδικά σε ένα μάθημα που δε βαθμολογείται.
Ο δάσκαλος καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης περνά από τις ομάδες των μαθητών, θέτει ερωτήσεις, διευκολύνει το διαλεκτικό χαρακτήρα, την ομαλή διεξαγωγή και την εμβάθυνση συζητήσεων, προτρέπει να δοκιμάσουν διάφορες παραμέτρους, συνδυασμούς ερωτημάτων και αναπαραστάσεις, επικουρεί, ενθαρρύνει τις προσπάθειες των μαθητών ενώ παροτρύνει συνεχώς σε αυτενέργεια και πειραματισμό. Οι μαθητές ωθούνται να επιλέξουν ελεύθερα την πορεία διερεύνησης που θα ακολουθήσουν και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν και μόνον αν “κολλήσουν” και ζητήσουν βοήθεια, τότε ο δάσκαλος προτρέπει σε αναζήτηση βοήθειας από μέλη άλλης ομάδας, συμβουλεύει, προτείνει, καθοδηγεί διακριτικά ή υποδεικνύει κάποιο άλλο, αποτελεσματικότερο μέσο ή τρόπο κατά την κρίση του.
Η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αφενός επίλυσης προβλημάτων και αφετέρου επικοινωνιακών και συνεργατικών.
 
Οι μαθητές αφήνονται ελεύθεροι να δοκιμάσουν τις γραφικές παραστάσεις, τα ραβδογράμματα και τα διαγράμματα και να παίξουν με αυτά.