Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Ποιοι είναι οι γείτονες μας; πως ζουν; τι ονειρεύονται; με τι γελούν; τι μουρμουρίζουν τις ώρες της απόγνωσης;

Με τις δραστηριότητες που προτείνουμε οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με συμμαθητές τους από μία χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης.

Σχέδιο δραστηριότητας : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ

Ανταλλάσσουν ένα ηλεκτρονικό αρχείο παρουσίασης της χώρας τους και των συνηθειών τους. Στη συνέχεια ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα όπου διατυπώνουν ερωτήσεις  και προετοιμάζονται για την ανταλλαγή μέσω ταχυδρομείου (όχι ηλεκτρονικού) ενός κουτιού που θα περιέχει αντιπροσωπευτικά αντικείμενα του πολιτισμού κάθε χώρας. Τα σύμβολά της, φωτογραφίες τόπων και έργων τέχνης, ποιήματα, προϊόντα. Καλό θα ήταν να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθούν όλες οι αισθήσεις. Για τη γεύση θα προτείναμε να περιληφθεί μία συνταγή φαγητού. Θα συμφωνήσουμε άλλωστε ότι είναι καλύτερο να μάθουμε σε κάποιον να ψαρεύει παρά να του χαρίσουμε το ψάρι. Μην παραλείψετε τη συνταγή, λέγεται ότι τις ιστορίες του τόπου μας τις βάζουμε στα φαγητά μας... Για την όσφρηση ας αφήσουμε τη φαντασία των μαθητών μας να δημιουργήσει...

Η δραστηριότητα ακολουθεί τα εξής στάδια:

1) Επιλογή της χώρας με την οποία θα κάνουμε την ανταλλαγή. Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση καταχωρούν τα στοιχεία τους στη βάση δεδομένων του προγράμματος. Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη η διεύθυνση του διαδικτύου. Ο καθηγητής της τάξης έρχεται σε συνεννόηση με τον συνάδελφό του στο σχολείο του εξωτερικού και του στέλνει το αρχείο culture capsule (ppt) ώστε να αρχίσει η συμπλήρωση από τους μαθητές.

2) Χωρίζονται ομάδες και δουλεύουν πάνω στα θέματα:

-ένα σύμβολο για την πατρίδα μου

-γεωγραφική θέση - στοιχεία -(πρωτεύουσα - πληθυσμός και ότι άλλο επιλέξουν οι μαθητές)

-αγαπημένο τοπίο

-αγαπημένο ποίημα (καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν πληροφορίες για τον ποιητή)

-ένα προϊόν της χώρας μας/ τόπου μας

-μία παροιμία που μας άρεσε

-ένας διάσημος Έλληνας/Ελληνίδα

Οι μαθητές ασκούνται στην συμπαραγωγή γραπτού λόγου. Καταλήγουν στην παρουσίαση ενός κοινού πολυτροπικού κειμένου μετά από διαπραγμάτευση. Παρουσιάζουν τις επιλογές τους, τις συζητούν και τις αιτιολογούν. Εξυπακούεται ότι οι διδάσκοντες μπορούν να προσαρμόσουν την πολιτιστική κιβωτό ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης τους.

3) Αφού έχει γίνει η ανταλλαγή των ηλεκτρονικών αρχείων ακολουθεί συζήτηση στην τάξη για τα περιεχόμενα της κιβωτού που θα ταχυδρομηθεί στο σχολείο του εξωτερικού. Αυτό θα μπορεί να περιέχει και προσωπικά μηνύματα προς τους μαθητές της τάξης του εξωτερικού.

 

Δείτε το ηλεκτρονικό αρχείο "Τι είναι η πατρίδα μου... μην είν' οι κάμποι" που είναι η παρουσίαση της Ελλάδας.


 

 


 

<----- Αρχική
"Labelled" project in the European Commission's Netd@ys Europe 2003 initiative.


Culture in a box -
english version


Greek culture capsule

(zipped powerpoint 550kb)


Επισκεφθείτε την Πολωνική πολιτιστική κιβωτό 


Διαβάστε ακόμη:

Αδελφοποίηση τάξεων


 

  terracomputerata AT gmail DOT com