Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Ο προφήτης της πληροφορικής έχει πει

 

Για την πληροφορική

" Αν αφήσουμε την Κοινωνία της Πληροφορίας στις δυνάμεις της αγοράς, οι πλούσιοι θα αγοράζουν υπολογιστές, θα γίνονται παραγωγικότεροι και πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί που δεν μπορούν να το κάνουν θα μένουν στάσιμοι... Πρέπει λοιπόν να παρέμβουμε με βοήθεια για χρονικό φάσμα τουλάχιστον 15 χρόνων (σε κάθε φτωχό έθνος).

Δεν με ενδιαφέρει το εργαστήριό μου να ασχολείται με πράγματα που απλώς είναι ενδιαφέροντα αλλά με τεχνολογία που είναι χρήσιμη στον άνθρωπο.

Εδώ και 40 χρόνια οι άνθρωποι προστρέχουν στις ανάγκες των μηχανών. Είναι καιρός οι υπολογιστές να νοιαστούν για το τι θέλουν οι άνθρωποι.

Για το όραμά του

Οραματίζομαι έναν νέο χώρο εργασίας, τα Κέντρα Εργασίας. Το να τηλε-εργάζεσαι από το σπίτι δεν είναι εύκολο ή παραγωγικό με τα μωρά στην αγκαλιά. Επίσης δεν συμφέρει οικονομικά ο ακριβός εξοπλισμός που απαιτείται. Φαντασθείτε όμως ένα κτίριο σε εξαίρετο περιβάλλον, ας πούμε πλάι σε μια λίμνη του Νιου Χαμσάιρ, με όλον τον εξοπλισμό και υπερταχεία σύνδεση στο Internet... Φεύγετε το πρωί, αφήνετε τα παιδιά σας στον παράπλευρο παιδικό σταθμό του Κέντρου και μπαίνετε μέσα να δουλέψετε για ανθρώπους που εδρεύουν στο Τόκιο, στο Σαν Φρανσίσκο κ.α.

Αν μου ζητούσαν να επανασχεδιάσω το πρόγραμμα σπουδών ενός πολυτεχνείου, θα προσπαθούσα να το ευαισθητοποιήσω ως προς την ανθρώπινη ύπαρξη. Π.χ., θα έπαιρνα ένα κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων, και θα ρωτούσα: "Σε ποια άλλη ιστορική περίοδο είχαμε παρόμοιο πρόβλημα;". Ετσι θα οδηγούσα σε ένα τεχνολογικό περιστατικό όπου η νομιμοφροσύνη έρχεται σε σύγκρουση με την αλήθεια και θα έβλεπα την εξέλιξη.

Για τη γνώση

Οταν η διαδικασία της μάθησης αντιμετωπίζεται μόνο ως ένα σετ εξετάσεων στον υπολογιστή ή ένα μάθημα πολυμέσων, τότε ως εκπαιδευτικός κινδυνεύεις να επιτύχεις λιγότερα ενώ κάνεις περισσότερα.

Χωρίς αμφιβολία ο αριθμός των τρανζίστορ στα μικροκυκλώματα συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά. Αλλά τα κυκλώματα και τα συστήματα χρησιμοποιούνται από ανθρώπους ­ και τότε η εκθετική ανάπτυξη σταματάει. Εχει μήπως κάνει ο επεξεργαστής κειμένου ­ το λογισμικό που τρέχει μέσα από εκατομμύρια τρανζίστορ ­ τους ανθρώπους να παράγουν κείμενα ανώτερα από αυτά του Σωκράτη, του Καρτέσιου ή του Λάο Τζου;.

Βάλε σε μια σαλατιέρα τις πιο προχωρημένες τεχνολογικές ιδέες που φαντάζεσαι (το κομμάτι της τρέλας). Πρόσθεσε την καλύτερή σου αίσθηση για το τι θα είναι χρήσιμο στον άνθρωπο (το κομμάτι της λογικής). Αρχισε να ανακατεύεις και αν είσαι τυχερός κάτι θα ξεπροβάλει που θα μοιάζει κατάλληλο και για τα δύο. Αρπαξέ το και προχώρα καθ' ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέπεις το μέλλον είναι να το χτίζεις....

Για την επικοινωνία

Στα καινούργια στελέχη μου λέω: Ο υψηλός δείκτης ευφυΐας και μόνο δεν με εντυπωσιάζει. Η συνεργατικότητα, ο χαρακτήρας, η συμπόνια, η ευγένεια, ναι. Δείξτε μου τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ανθρωπότητα!.

Η φωνητική επικοινωνία με τα μηχανήματα είναι βασική ανάγκη. (...) Θα ήθελα να ρίχνω χειροβομβίδα όποτε συναντώ ένα από αυτά τα συστήματα αυτόματης τηλεφωνίας που σου ζητούν να επιλέγεις αριθμούς για να κατευθύνουν την επικοινωνία. Δεν είναι ανθρώπινη επικοινωνία.

Οι σημερινοί υπολογιστές που πλασάρονται ως "φιλικοί στον χρήστη" μου θυμίζουν χιμπατζήδες που τους φόρεσαν ιατρική ρόμπα και παριστάνουν τον χειρουργό! Οι άνθρωποι θέλουν μηχανές χρηστικές όσο και το αυτοκίνητο. Ποιος θα αγόραζε ένα φορτηγάκι που θα του ζητούσε να διαβάσει 600 σελίδες για να μάθει να το οδηγεί;.

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές θα τα βρουν μόνοι τους (στο Διαδίκτυο), χωρίς ενδιάμεσο. Εγώ σκέφτομαι διαφορετικά. Νομίζω ότι θα υπάρξει τεράστιος όγκος πληροφοριοσκουπιδιών και θα χρειαστούμε πλήθος πληροφοριοεργατών και ενδιαμέσων για να τα βγάλουμε πέρα. "

 


 

<------ Αρχική

Το μέλλον είναι εδώ

Τι έχει πει 

Βιβλία του Μιχάλη ΔερτούζουΦιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου Επικοινωνία:-  terracomputerata AT gmail DOT com