Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Ο βιβλιοπόντικας προτείνει

ΕΓΩ Ο ΑΤΙΘΑΣΟΣ!!

«ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ», ΕΛΕΓΕ Ο ΑΪΝΣΤΆΪΝ ΤΟ 1947 ΚΑΙ Ο ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

  Το περιοδικό «Τime» έκλεισε τη χιλιετία ονομάζοντας τον Αϊνστάιν «Πρόσωπο του Αιώνα». Ο πρώην υπάλληλος ενός γραφείου ευρεσιτεχνιών αναποδογύρισε το σύμπαν. Ο δαιμόνιος συλλήπτορας της εξίσωσης Ε=m. c2 τριγύριζε ξυπόλητος στο Πρίνστον. Σήμερα μας κοιτάζει μέσα από κούπες του καφέ, μπλουζάκια, αφίσες, ημερολόγια. Έγινε το σύμβολο του σύγχρονου κόσμου. Η λέξη «σχετικότητα» φέρει ως συνειρμό το όνομά του. Μα ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο Αϊνστάιν, που σφράγισε τον 20ό αιώνα; Είχε φίλους; Άραγε ερωτεύθηκε; Αγαπούσε τη γυναίκα του; Πώς φερόταν στα παιδιά του; Κάπνιζε; Με ποιον τρόπο δούλευε; Ποιες επιστημονικές αμφιβολίες τον ταλάνιζαν;
Ο Ντένις Οβερμπάι μελέτησε την ογκώδη αλληλογραφία ανάμεσα στον Αϊνστάιν και την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες του. Αποκρυπτογράφησε τον δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα τού νομπελίστα:
 επιστολές που αναφέρονταν σε λεπτομέρειες του μετρικού συστήματος του χωροχρόνου και οδηγίες για το πώς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τα παιδιά του αξιοποιήθηκαν εξίσου. Ο βιογράφος μελέτησε τους σχολικούς ελέγχους και τα χαρτιά διαζυγίου του διάσημου φυσικού. Το αποτέλεσμα: ένα ογκωδέστατο βιβλίο πεντακοσίων εβδομήντα τριών σελίδων μεγάλου σχήματος (θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα), με επίλογο που παρακολουθεί την, μετά τον θάνατο του Αϊνστάιν, πορεία όλων των προσώπων που απαντούν στη βιογραφία του (συγγενών, φίλων, επιστημόνων), σημειώσεις που παραπέμπουν σε πηγές, βιβλιογραφία, χρήσιμο ευρετήριο.
Ο Οβερμπάι ζυγίζει, σχεδόν ακριβοδίκαια, τις δόσεις του. Ερευνητικές ανησυχίες και προσωπική ζωή, φιλίες και συνεργασίες, εισηγήσεις και μουσικές διαφυγές. Περιγράφει τις εντάσεις του επιστημονικού και ιστορικού περίγυρου και τονίζει τα ιδιοπαθή χαρακτηριστικά που διέπλασαν τον επαναστάτη επιστήμονα. Ο βιογράφος επιμένει στα νεανικά χρόνια τού Αϊνστάιν, που διαμόρφωσαν τις εμμονές του. Ενδοπανεπιστημιακές ίντριγκες, χολερικές κριτικές από τους αντιπάλους, ανακοινώσεις που προκαλούν βιαιοπαθείς συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους. Η αντισημιτική Γερμανία. Ο έρωτας για τη Μιλέβα, μια ασθενική Σλάβα με πάθος για τη Φυσική, που καταλήγει σε γάμο, ύστερα από ένα εξώγαμο παιδί και πολλά σκάνδαλα. Τα οδυνηρά σκαμπανεβάσματα της σχέσης με τους δύο γιους του. Το διαζύγιο. Ο δεύτερος γάμος. Ο ατίθασος - αυθάδης στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια - χαρακτήρας του. Τα φρικτά του ποιήματα. Η απέχθεια για την καθαριότητα και τους γιατρούς. Οι ερωτομανείς εκτροπές του. 

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την επιστημονική περιπέτεια του Αϊνστάιν ίσως ενοχληθούν από το ξεσκάλισμα της ιδιωτικής του ζωής. Οι αναγνώστες που αναζητούν το πρόσωπο του ανθρώπου κάτω από τα επάλληλα φίλτρα των επιστημονικών περγαμηνών ίσως κουραστούν από την εξιστόρηση των ερευνητικών αναζητήσεων και των μαθηματικών αποδείξεων. Όσοι ανιχνεύουν τις ιστορικές συνθήκες πίσω από τα προσωπικά επιτεύγματα, ίσως περιμένουν εκτενέστερη παρουσίαση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που προκαλεί τη δημιουργική έκρηξη μιας μεγαλοφυΐας. Ορισμένοι ίσως αντιδράσουν στις μυθοπλαστικές εκτροπές μιας βιογραφίας. Όλοι όμως μπορούν να βρουν τον Αϊνστάιν που ψάχνουν μέσα σ' αυτό το ογκωδέστατο πόνημα. Γι' αυτό και ο τίτλος κρίνεται, εξ αποτελέσματος, περιοριστικός. Το βιβλίο δεν μας γνωρίζει μόνο τον εμπαθή άνθρωπο αλλά, εξίσου, τον ιδιοφυή επιστήμονα. Εκείνον που, όταν επιτέλους έγινε πανεπιστημιακός, δήλωσε: «Τώρα ανήκω κι εγώ στο σωματείο με τις πόρνες». 

Το «τεμπελόσκυλο», όπως τον χαρακτήριζαν πολλοί καθηγητές του, αποδείχθηκε φωστήρας. Έδειξε ότι μπορεί κανείς να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο από ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών. Αρκεί να πιστεύει διαβολεμένα σε αυτό που κάνει. 

ΤΑ ΝΕΑ , 19-10-2002 , Σελ.: P25 
Κωδικός άρθρου: A17469P251 


<-----Βιβλιοπόντιξ

<----- Αρχική

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com