Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Γράφει η Σοφία Σαλμά

 

 

   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο -η κατάργηση της μοναξιάςΚαμιά φορά όταν διαβάζω την αρθρογραφία (που τελευταία πυκνώνει) σχετικά με την απομόνωση που προέρχεται από την τεχνολογία και συγκεκριμένα από το "κόλλημα" στους υπολογιστές, δεν μπορώ να συγκρατήσω ένα κακεντρεχές χαμόγελο. Πόσο είναι προφανές ότι οι εν λόγω πολέμιοι της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν είναι οι ίδιοι παραλήπτες . Αν είχαν λάβει ένα μήνυμα, ένα e-mail, είναι πλέον ή βέβαιο ότι η αρνητική τους ψυχολογία θα άλλαζε στο λεπτό.

Η χαρά της επιστροφής στο σπίτι όταν ανακαλύπτεις πως οι φίλοι σου, οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν, σε σκέφτηκαν, μοιάζει με αυτήν του να σε υποδέχεται με ενθουσιασμό το (όποιο) αγαπημένο σου κατοικίδιο. Το πολυπόθητο μήνυμα "you have mail" στην οθόνη μοιάζει με καλωσόρισμα και έχει την ευεργετική επίδραση ενός χαμόγελου και μιας ζεστής χειραψίας.
Ο ενθουσιασμός της αποκρυπτογράφησης και η αναζήτηση της κατάλληλης εμπνευσμένης απάντησης, είναι παιχνίδι πρόκλησης, αφύπνισης του μυαλού , ζωοδότρα ενέργεια.
Η απόσταση που κατηγορείται ότι σαμποτάρει τις ανθρώπινες επαφές, καταργείται, εκμηδενίζεται και βρίσκεται μπροστά σου ολοζώντανο το αντικείμενο της σκέψης σου κλείνοντάς σου πονηρά το μάτι.. Αν συμφωνούμε στην αναμφισβήτητη χαρά να σε περιμένει ένα γράμμα στο γραμματοκιβώτιο (όχι λογαριασμός), τι να πούμε για τη σωρεία γραμμάτων και σημειωμάτων, που μπορούν να έρχονται όχι μια αλλά πολλές φορές την ημέρα, που σε κρατούν σε εγρήγορση και σε φέρνουν πίσω στην εφηβεία, τότε που ένιωθες το κέντρο του κόσμου, τότε που σε αφορούσαν ακόμα οι άνθρωποι και οι σκέψεις τους, τότε που τα συναισθήματα ήταν άδολα, ανιδιοτελή . Είναι σπουδαίο να μοιράζεσαι το συναίσθημα της στιγμής και όχι να το χάνεις περιμένοντας τα κατ' ευφημισμόν ταχυδρομεία να το μεταφέρουν στεγνό και ίσως μη ισχύον πλέον (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) την ώρα της άφιξής του.
Είμαι από αυτούς που ο ταχυδρόμος τους γνώριζε προσωπικά, κι όμως ποτέ δεν ένιωσα τόσο κοντά στους φίλους μου όσο από την εποχή που η μικρή σημαία του ηλ. γραμματοκιβωτίου σηκώθηκε για να μου στείλει την αγάπη, τις σκέψεις ή και τα παράπονά τους. Υπερατλαντικές φιλίες, φωτογραφίες, ανέκδοτα, εξομολογήσεις, η είδηση της γέννησης ενός παιδιού, η αναθέρμανση ή δημιουργία μιας νέας σχέσης, όλα είναι τόσο μακριά και τόσο κοντά όσο ένα "κλικ". Μικρές ουσιαστικές φράσεις είμαι εδώ και σε σκέφτομαι, θέλω να σε ξαναδώ, σε θυμάμαι, σε θέλω, μου λείπεις, σ' αγαπάω... μας ομορφαίνουν τη ζωή, ανήκουμε, είμαστε αγαπητοί, σημαντικοί. Σα να βρισκόμαστε συχνά με τους φίλους, σα να κρατιόμαστε από το χέρι. Ποτέ δεν μίλησα στο τηλέφωνο ή δεν συνάντησα τους φίλους μου τόσο πολύ όσο τώρα, μέσα από το διαδίκτυο.

Μήπως οι έμπυροι πολέμιοι της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας διαθέτουν περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο τους για τους δικούς τους φίλους; Πολύ αμφιβάλλω.
Την άλλη φορά που θα διαβάσετε κατηγορητήριο για το e-mail, στείλτε μήνυμα στους κατηγόρους. Καταργείστε τους.ssalma8@yahoo.gr   

   

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε βέβαια
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα). Απλά, η μη αναφορά στη πηγή,καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- ΑρχικήΠαλαιότερα άρθρα της terra computerata

16/11/2001

Δ. Νούσια:

Η σύγχρονη λογοκρισία


23/11/2001

Σοφία Νικολαΐδου:

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - Γλωσσικός κώδικας στην terra computerata


 30/11/2001

Τερέζα Γιακουμάτου:

Ο Προμηθέας αυτή τη φορά θα μας δικτυώσει!


7/12/2001

Σοφία Νικολαΐδου: Οι φυλές του διαδικτύου


14/12/2001

Τερέζα Γιακουμάτου:

Ψηφιακός οστρακισμός. Χρειαζόμαστε τον big brother;

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com