Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

 Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________

Το δίκτυο ασκεί μία σαγήνη σε μερικούς τουλάχιστον κυβερνοναύτες τους οποίους και καταπίνει. Υπάρχουν αρκετοί που άνετα θα διεκδικούσαν θέση στον καναπέ του ψυχιάτρου με τη διαταραχή του εθισμού στο διαδίκτυο (net addiction). Άλλοι πάλι παραπονούνται για το φόρτο που προκαλούν στον εγκέφαλό τους οι δεσμοί που σε παραπέμπουν από σελίδα σε σελίδα. Σίγουρα ένα υπερκείμενο ζητά άλλη τεχνική ανάγνωσης από αυτήν του κειμένου. Η εκπαίδευσή μας όμως μας έχει προετοιμάσει μόνο για γραμμικά κείμενα. Εδώ οι δεσμοί ζητούν από εμάς αποφάσεις, να καθορίσουμε εμείς την αναγνωστική μας πορεία. Συμμετέχουμε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία νοήματος του κειμένου. Ο όρος σερφάρισμα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο σέρφερ όμως γνωρίζει ότι για να πιάσει το καλό κύμα δεν πρέπει να είναι σφιγμένος.   

Ας υποθέσουμε ότι, επειδή είστε φιλότεχνοι θέλετε να διασταυρώνετε τα βλέμματα σας είτε με την Angelina Jollie είτε με τον Andy Garcia στην  επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας. Υπάρχει κάτι στο δίκτυο να σας βοηθήσει στην αναζήτηση; Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε, για να μη χαθείτε στις αχανείς λεωφόρους της πληροφορίας;

   Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης  είναι υψηλός και τα δεδομένα ανατρέπονται μέρα με τη μέρα. Οι μηχανές προσέθεσαν τη δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένου τύπου αρχείων (εικόνας, ήχου, video), εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο στους επισκέπτες τους πολύτιμο χρόνο.

 Τα αποτελέσματα εμφανίζονται συγκεντρωτικά στις οθόνες σας με τη μορφή μικρογραφίας αρχείου εικόνας (thumbnail) και η επιλογή είναι δική σας. Η περιέργειά σας όμως εντάθηκε κι άλλο και θέλετε να μάθετε και τα βιογραφικά τους.

   Το διαδίκτυο παρέχει ευκολίες. Κάθε μηχανή αναζήτησης περιέχει ένα «πεδίο» (πλαίσιο για πληκτρολόγηση λέξεων), στο οποίο μπορείτε να πληκτρολογήσετε λέξεις-κλειδιά, κι εκείνη αναλαμβάνει να σας εμφανίσει όλες τις σχετικές σελίδες. Μερικές ξένες μηχανές επιτρέπουν την επιλογή της γλώσσας που εξυπηρετεί τον χρήστη, αν π.χ. ψάχνετε σελίδες με αποκλειστικά ελληνικό περιεχόμενο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σελίδες, μερικές από τις αλλοεθνείς μηχανές οι οποίες υποστηρίζουν ελληνικά είναι οι: altavista, hotbot, google, yahoo. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το + για κάποιον όρο που θέλετε οπωσδήποτε να εμφανίζεται στη σελίδα και το - για κάποιον που θέλετε να αποφύγετε.

   Εδώ η ακριβολογία αμείβεται. Η καλύτερη λύση για μία αποτελεσματική αναζήτηση στους διαδρόμους του κυβερνοχώρου είναι η ακριβής διατύπωση αυτού που ψάχνετε. Αν οι λέξεις-κλειδιά που επιλέξατε σας επιστρέψουν ως αποτέλεσμα  4.000.000 σελίδες, μη βιαστείτε να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από πληροφοριακά "σκουπίδια". Με τους εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του διαδικτύου, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολλές. 

Υπάρχουν τεχνάσματα. Δοκιμάστε να βρείτε τις πιο ασυνήθιστες λέξεις που περιγράφουν αυτό που αναζητείτε. Μη διστάσετε  να χρησιμοποιήσετε πολλές λέξεις μέσα σε εισαγωγικά (μία ολοκληρωμένη φράση δηλαδή), προκειμένου να κρατήσετε, όσο γίνεται, μακριά τα άσχετα sites.

Σίγουρα δεν προτίθεστε να «ανοίξετε» όλους τους δεσμούς. Τα αποτελέσματα συνοδεύονται από μία σύντομη περιγραφή της ιστοσελίδας. Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας την ηλεκτρονική της διεύθυνση. Μπορείτε να συνδυάσετε αυτές τις πληροφορίες, για να αποφασίσετε αν αξίζει το κλικ του ποντικιού σας. Ποιος είναι ο συντάκτης της ιστοσελίδας; Είναι κρατικός φορέας (.gov), φορέας εκπαίδευσης (.edu), οργανισμός (.org) ή  απλός χρήστης; Πρόκειται για εμπορική σελίδα (.com);   Οι καταλήξεις των ιστοσελίδων αποκαλύπτουν πληροφορίες για τη χώρα προέλευσής τους.

   Ο Ουμπέρτο Έκο επεσήμανε την ανάγκη να αναπτύξουμε μια καινούργια σειρά κριτηρίων, που θα μας επιτρέψουν να ξεχωρίσουμε με την πρώτη ματιά ένα σοβαρό φιλοσοφικό site από ένα παρανοϊκό παραλήρημα. Όπως σχολίαζε, ενώ είναι πολύ εύκολο να εικάσει κανείς το περιεχόμενο ενός βιβλίου, ρίχνοντας μια ματιά στο οπισθόφυλλο, το ανάλογο δεν μπορεί να γίνει στο διαδίκτυο, τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία.

   Συμβουλή πρώτη: κρατήστε καλά τον μίτο της Αριάδνης. Ανοίξτε, με δεξί κλικ, σε νέο παράθυρο κάθε δεσμό που επιλέξατε. Κάντε την επισκόπησή σας και κλείστε το, επιστρέφοντας στην αρχική σελίδα της μηχανής σας. Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε τον ολοκληρωτικό αποπροσανατολισμό. Συμβουλή δεύτερη: μην αποθαρρύνεστε. Η εμπειρία δρα πάντα συσσωρευτικά. Η επιδεξιότητά σας θα βελτιώνεται με το χρόνο. Καθίστε κοντά σε έναν έμπειρο κυβερνοναύτη. Αν τον πείσετε να σκέφτεται φωναχτά καθώς εκτελεί μία αναζήτηση, η μεταβίβαση της εμπειρίας είναι προ των πυλών.

Φυσικά, το ζητούμενο είναι μία έξυπνη μηχανή αναζήτησης. Η "εξυπνότερη" - προς το παρόν- μηχανή αναζήτησης στο δίκτυο είναι η Google (www.google.com).

   Οι μηχανές αναζήτησης είναι μόδα. Υπήρξαν πολλές που διατήρησαν τα πρωτεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χρήστες συνωστίζονται στις σελίδες τους, αναδεικνύοντάς τις σε σταθερές ιντερνετικές αξίες. Υπάρχουν άλλες που έλαμψαν ως διάττοντες. Πάντως, πίσω από την επιτυχία του yahoo! βρίσκεται μία εξαιρετικά έμπειρη ομάδα συντακτών, η οποία εργάζεται νυχθημερόν βάζοντας τάξη στο χάος.

Οι μετα-μηχανές μάς βοηθούν να ψάξουμε ταυτόχρονα σε πολλές μηχανές αναζήτησης, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του κατακλυσμού πληροφορίας καραδοκεί. Η χρήση μετα-μηχανών συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις απόγνωσης.  

  

 

born to be wired

webslave του www.netschoolbook.gr    

   


Μπορείτε να γραφτείτε στη λίστα φίλων του netschoolbook στέλνοντας ένα e-mail στη διεύθυνση terracomputerata@yahoo.gr και υποσχόμαστε να σας ενημερώνουμε για την ανανέωση της αρθρογραφίας μας.

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- ΑρχικήΠαλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com