Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 


 

Εθνικά Βραβεία Ψηφιακής Δημιουργίας Möbius

6ο Ελληνικό Φεστιβάλ

 

Τα βραβεία Πολυμέσων Möbius αποτελούν ένα μοναδικό στο είδος τους θεσμό διεθνούς εμβέλειας με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας των multimedia. Η πρώτη σχετική εκδήλωση έγινε με την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris 8 το 1992, με επικεφαλής τους Ghislaine Azèmard και Jean Claude Quiniou. Έκτοτε, τα βραβεία Möbius έχουν την υποστήριξη διαφόρων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του  CNRS (Centre National de Recherche Scientifique), του CNET (Centre National dEtudes de Telecommunications) και άλλων Οργανισμών και Υπουργείων, αρμόδιων για την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Η απονομή των συγκεκριμένων βραβείων στοχεύει να:

Ø       κοινοποιήσει τα πρόσφατα επιτεύγματα σχετικά με την τεχνογνωσία παραγωγής πολυμέσων.

Ø       παρουσιάσει τις τελευταίες καινοτομίες στα επιστημονικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα όσον αφορά την ψηφιακή έκδοση.

Ø       ενθαρρύνει τη διάδοση εμπειριών και ιδεών για την ανάπτυξη και το θεματικό εμπλουτισμό της παραγωγής πολυμέσων σε διεθνές επίπεδο.

Ø       προωθήσει την αισθητική στη δημιουργία των έργων καθώς και την ποικιλομορφία αυτών.

Συνεπώς, τα έργα επιβραβεύονται με κριτήριο το κατά πόσο πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Ένα δίκτυο από σημαντικές προσωπικότητες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που ειδικεύονται στην ανάλυση των συστημάτων επικοινωνίας και τη μελέτη των πολιτιστικών βιομηχανιών αποτελεί τη στήριξη αυτού του θεσμού. Οι εθνικές κριτικές επιτροπές, σήμερα, προέρχονται από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες καθώς και εκείνες του Ινδικού Ωκεανού. Αυτές οι επιτροπές επιλέγουν τους υποψηφίους για βράβευση στην πρώτη εκδήλωση εθνικού επιπέδου, οι οποίοι αργότερα θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους στο διεθνή διαγωνισμό Möbius (www.prix-mobius.net).

Τα βραβεία για τίτλους DVD/CD-ROM και web-sites που απονέμονται, εφόσον υπάρχουν υποψηφιότητες, είναι τα εξής:

·         το Μεγάλο Βραβείο Möbius,

·         το Βραβείο Möbius «Επιστήμες»,

·         το Βραβείο Möbius «Πολιτισμός»,

·         το Βραβείο Möbius «Εκπαίδευση»,

·         το Βραβείο Möbius «Μυθοπλασίας»,

καθώς επίσης και το Ειδικό Βραβείο.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την εποπτεία του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη.

Η παρουσίαση των Εθνικών Βραβείων 2006, η οποία θα γίνει στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) στην Αθήνα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα, θα συνοδεύεται από συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας σχετικά με την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Παραγωγή στον χώρο της ψηφιακής δημιουργίας. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων –επαγγελματίες, φοιτητές και σπουδαστές- από τους χώρους της επικοινωνίας, των καλών τεχνών, των Μέσων, του πολιτισμού, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, παράλληλα με όσους ενδιαφέρονται για τα πολυμεσικά έργα στις ευρύτερες κατηγορίες του διαγωνισμού, δηλαδή την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη μυθοπλασία και τις επιστήμες.

 

Πληροφορίες: Τηλ. 210 368 9425-6, Fax  210 32 20 820,

e-mail: mmeimaris@media.uoa.gr

www.media.uoa.gr/mobius

www.prix-mobius.net

 

 

 

Με την υποστήριξη των:

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


 

 


 

<----- Αρχική

Φρέσκα-φρέσκα

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com