Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 Τσαλαβουτώντας στις λάσπες του διαδικτύου


Μέχρι στιγμής γκρινιάζαμε για το χαμηλό κοινωνικό ήθος της τηλεόρασης, η οποία στο κυνήγι της ακροαματικότητας θυσιάζει τη δεοντολογία. Τι να πούμε όμως για κάποιους εκπαιδευτικούς, που έχουν αυτοχρισθεί τιμωροί του ελληνικού διαδικτύου ενώ κιτρινίζουν ως το μη παρέκει;

Συνάδελφοί μου με ειδοποίησαν, ότι στην ιστοσελίδα της e-πύλης της πρωτοβάθμιας διασύρεται η εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας.

Ο συνάδελφος κόπτεται σχετικά με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Επειδή λοιπόν αναφέρεται σε δικά μου λεγόμενα στο τελευταίο συνέδριο της ΣΕΠΔΕΘ, όπου βγήκα και είπα ότι το e-yliko δεν είναι προϊόν επιδότησης αλλά οράματος, θα μου επιτρέψετε να θέσω κάποια πράγματα σε σωστή βάση.

Το Σεπτέμβριο του 2002 η υπογράφουσα μαζί με εννέα συναδέλφους επιμορφωτές των ΤΠΕ, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, δεχθήκαμε πρόσκληση να παραλάβουμε ένα περιβάλλον παροχής εκπαιδευτικού περιεχομένου και υπηρεσιών, που είχε υλοποιηθεί με το έργο «Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στο ελληνικό δίκτυο σχολείων» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ώστε να συγκεντρωθεί σε αυτό το εκπαιδευτικό υλικό, που είχε παραχθεί από τα προγράμματα επιμόρφωσης του ΥΠΕΠΘ. Μετά από εξαντλητικούς ελέγχους διάρκειας δύο μηνών παραδώσαμε κατάλογο αναγκαίων διορθώσεων προς το φορέα υλοποίησης του έργου. Στο διάστημα που μεσολάβησε αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να αναπτύξουμε μία προσωρινή ιστοσελίδα. Στη διάθεσή μας για αυτό το σκοπό τέθηκε ένας υπολογιστής. Οπότε όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει για να μην παίζουμε το "σήκω να κάτσω" χρειάστηκε να μεταφέρουμε τους προσωπικούς μας υπολογιστές στο υπουργείο για να κατασκευάσουμε αυτήν την ιστοσελίδα η οποία σήμερα βρίσκεται στη διεύθυνση www.e-yliko.gr. Το Υπουργείο επιβαρύνθηκε με το κόστος αγοράς του λογισμικού κατασκευής ιστοσελίδων αξίας περίπου 1000 ευρώ. Σπαταλήθηκαν αρκετές χιλιάδες ώρες στο διαδίκτυο από την ομάδα ανάπτυξης για την κατασκευή αυτής της ερασιτεχνικής σελίδας, όπως ίσως ο συνάδελφος όφειλε να γνωρίζει.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού –η ιστοσελίδα συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα σε πειραματική βάση, όπως άλλωστε δηλώνεται στην αρχική της σελίδα. Δέχομαι τον τίτλο της ερασιτεχνικής, που μας αποδίδει, γιατί ακριβώς με αυτόν τον όρο δηλώνεται η αγάπη προς το αντικείμενο.

Ο χρόνος στο διαδίκτυο κυλά όμως πολύ πιο γρήγορα και οι στατικές ιστοσελίδες σαφώς και δεν μπορούν να καλύψουν της ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας σήμερα.
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκήρυξε το έργο στο οποίο αναφέρεται ο τιμητής μας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων.

Οι συνάδελφοι μου κι εγώ ουδέποτε έχουμε δεχθεί καμία επιπλέον αμοιβή για την ανάπτυξη και συντήρηση του δικτυακού τόπου ούτε φυσικά πρόκειται να δεχθούμε ως εκ τούτου η λάσπη επιστρέφεται στον αποστολέα της. Ότι κάναμε το κάναμε ως προσφορά, επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαδικτύου. Καλύψαμε ένα υπαρκτό κενό με τις δυνάμεις μας, επενδύοντας τον προσωπικό μας χρόνο, ρισκάροντας ακόμα και την υγεία μας εξαιτίας της πολύωρης ενασχόλησης με τους υπολογιστές.

Για όσους έχουν μνήμη ο "συνάδελφος" έφυγε κακήν κακώς από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όταν στα φόρουμ του είχα επισημάνει ότι παραβιάζει τους όρους χρήσης πουλώντας μία πολυμεσική εφαρμογή για τα Χριστούγεννα που είχε φτιάξει. Είμαι πλέον διατεθειμένη να δημοσιεύσω το εκκαθαριστικό της εφορίας μου στο διαδίκτυο εδώ που έχουμε φθάσει.

Νομίζω ότι επιβεβαιώνονται όσα είπα πρόσφατα στο συνέδριο της Σύρου. Μπορεί τα καλώδια να μας ενώνουν αλλά όσο είμαστε στο "εγώ" και δεν κάνουμε βήματα προς το "εμείς" ακυρώνουμε όλη τη δύναμη που μας χαρίζει η τεχνολογία.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ να ακυρώνεται ο ανθρώπινος μόχθος εξαιτίας του χαμηλού ήθους του συναδέλφου και για αυτό τον καλώ να ανακαλέσει δημόσια, αλλιώς έχω την ηθική υποχρέωση να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων μου.
 

 


 

<----- Αρχική

Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά

 

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com