Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Αμοιβαιότητα

 

Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να προσπαθούμε να ανταποδίδουμε αυτό που κάποιος άλλος μας έχει προσφέρει. Το εντυπωσιακό του κανόνα της αμοιβαιότητας και της αίσθηση της υποχρέωσης που τον συνοδεύει είναι η διεισδυτική του παρουσία σε όλους τους πολιτισμούς. Δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία στην οποία να μην ισχύει η αρχή αυτή

Διαπαιδαγωγούμαστε να σεβόμαστε τον κανόνα της αμοιβαιότητας. Σε όσους δεν τον σέβονται επιβάλλονται σοβαρές κοινωνικές κυρώσεις και περιφρόνηση. Πειράματα που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ανταποδίδουν τις χάρες άσχετα με το πόσο συμπαθούν ή αντιπαθούν τα άτομα προς τα οποία έχουν υποχρέωση.

Η πολιτική είναι ένας χώρος όπου αξιοποιείται η δύναμη της αμοιβαιότητας. Οι πελατειακές σχέσεις είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα των δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων.

Αλλά ο νόμος της αμοιβαιότητας αξιοποιείται και στον εμπορικό τομέα. Πάρτε παράδειγμα το δωρεάν δείγμα. Ως τεχνική μάρκετινγκ, το δωρεάν δείγμα έχει μακρά και επιτυχημένη ιστορία. Η μικρή ποσότητα που προσφέρεται δωρεάν δίνει αφ’ ενός τη δυνατότητα στο δυνητικό αγοραστή να δοκιμάσει το προϊόν και αφ’ ετέρου προκαλεί την εφαρμογή του κανόνα της αμοιβαιότητας. Ο κανόνας αυτός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα σουπερμάρκετ όπου προσφέρονται για δοκιμή μικρές ποσότητες από τρόφιμα. Οι περισσότεροι πελάτες αισθάνονται υποχρεωμένοι να αγοράσουν το προϊόν που έχουν δοκιμάσει.

Διαβάστε ακόμη: Αμάντα Μιχαλοπούλου "Δώρα της ανώνυμης νεράιδας"

 

  Τεχνικές πειθούς


 

<----- Αρχική 

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com