Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Κοινωνικό πρότυπο

όπου όλοι σκέφτονται το ίδιο, κανείς δε σκέφτεται πολύ

Μιμητισμός


Μια από τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί ισχυρότερα η αρχή του κοινωνικού προτύπου είναι η αβεβαιότητα. Όταν οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι χρησιμοποιούν περισσότερο τη συμπεριφορά των άλλων για να αποφασίσουν πως να φερθούν. Μια άλλη συνθήκη είναι η ομοιότητα. Η αρχή του κοινωνικού προτύπου λειτουργεί ισχυρότερα όταν παρατηρούμε τη συμπεριφορά ανθρώπων που έχουν όμοια με μας χαρακτηριστικά. Η ισχύς της συνθήκης αυτής έχει διαπιστωθεί πειραματικά. Παραδείγματος χάριν τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα κάτι που κάνουν τα άλλα παιδιά παρά κάτι που κάνουν οι μεγάλοι.

Όσον αφορά το κοινωνικό πρότυπο υπάρχουν δύο τύποι περιπτώσεων που κάνουν την αρχή αυτή να μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο. Η πρώτη συμβαίνει όταν η κοινωνική μαρτυρία αλλοιώνεται επίτηδες. Όπως με το κονσερβαρισμένο γέλιο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μας παραπλανούν με δήθεν αληθινές κοινωνικές αντιδράσεις. Πάρτε την κλάκα που παράγεται προγραμματισμένα  στις πολιτικές συγκεντρώσεις. Επίσης σε διαφημίσεις χρησιμοποιούνται κοινοί άνθρωποι που μιλάνε με ενθουσιασμό για διάφορα προϊόντα. Με παρόμοια αποτελέσματα χρησιμοποιούνται και προσωπικότητες δημοφιλείς τις οποίες θέλουμε να μιμηθούμε για να διαφημίσουν προϊόντα .

Σ' όλες αυτές τις ενέργειες πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να ελέγχουμε κατά πόσον η πληροφορία που μας παρέχεται είναι βάσιμη.

  Διαβάστε ακόμα : Το όργιο ρεκλάμας στον James Bond

Τεχνικές πειθούς


 

<----- Αρχική 

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com