Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Συμπάθεια

Ποια είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να συμπαθούμε κάποιον;

Σωματική καλλονή


Έρευνες αποδεικνύουν ότι η ομορφιά είναι πολύ πιο σημαντικό πλεονέκτημα από όσο
φανταζόμαστε. Υπάρχει μια μηχανική θετική αντίδραση προς τους ελκυστικούς ανθρώπους.

Είστε εσείς; Μάλλον όχι αλλά δεν θα το θέλατε;

Η έρευνα αποδεικνύει ότι αυτόματα αποδίδουμε σε ωραίους ανθρώπους και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά, καλοσύνη, εντιμότητα και ευφυΐα. Επιπλέον, κάνουμε τις κρίσεις αυτές ασυνείδητα. Μερικές συνέπειες της ασυνείδητης αυτής υπόθεσης ότι όμορφος «ίσον καλός» είναι φοβερές. Στην πολιτική αποδεικνύεται ότι οι ψήφοι των ελκυστικών υποψηφίων ήταν πάνω από δυόμισι φορές μεγαλύτερες από των άλλων. Έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πιο ωραίοι κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε πολύ ελαφρότερες ποινές και έχουν μεγάλη πιθανότητα να αποφύγουν τη φυλάκιση, ενώ ως ενάγοντες έχουν πιθανότητα να τους επιδικαστεί πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση. Η μεροληψία υπέρ της φυσικής καλλονής χαρακτηρίζει τους άνδρες και τις γυναίκες εξ ίσου. Ακόμη και τα ωραία παιδιά έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους δασκάλους τους.

Είναι σίγουρο ότι οι επαγγελματίες της πειθούς εκμεταλλεύονται το φωτοστέφανο της φυσικής καλλονής. Οι πωλητές και το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους πελάτες επιλέγεται με κριτήριο την ομορφιά του.

χωρίς σχόλια

 

Οικειότητα


Εκτός από την εμφάνιση, ένας άλλο στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει συμπάθεια είναι η οικειότητα. Συμπαθούμε τους ανθρώπους που μας είναι οικείοι. Αυτό το γεγονός ισχύει άσχετα αν η οικειότητα εντοπίζεται στις απόψεις, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, στην προέλευση ή στον τρόπο ζωής. Συνεπώς, αυτοί που θέλουν να είναι συμπαθείς για να αυξήσουν την επιρροή τους πάνω μας μπορούν να το κάνουν σκηνοθετώντας ότι μας μοιάζουν με ποικίλους τρόπους.

Η Μέλανι Γριφιθ με την οικογένειά της που λατρεύει το γάλα.

Τι μας λένε;

Σου μοιάζουμε.

Σίγουρα έχουμε την προσωπική μας πισίνα, αλλά σου μοιάζουμε.

Μας αρέσει να πίνουμε γάλα μαζί.

Είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Θέλεις να μας μοιάσεις.

Μπορείς να μας εμπιστευθείς.

 

Κομπλιμέντα

Η αλήθεια είναι ότι επηρεαζόμαστε πολύ από την κολακεία, ενώ η ευπιστία μας σε επαίνους είναι πολύ μεγάλη. Πειράματα αποδεικνύουν ότι συμπαθούμε τους κόλακες ακόμη και όταν συνειδητοποιούμε ότι μας κολακεύουν για να μας επηρεάσουν. Τους συμπαθούμε μάλιστα εξ ίσου όταν οι κολακείες τους είναι αληθοφανείς όσο και όταν είναι ψεύτικες.

Κοινωνική θέση & συναναστροφή

Τη δύναμη της συναναστροφής εκμεταλλεύονται οι επαγγελματίες της πειθούς συνδέοντας τα προϊόντα με τα πράγματα που μας αρέσουν , π.χ. ωραία κορίτσια με αυτοκίνητα . Έχει αποδειχτεί ότι οι καταναλωτές τείνουν να θεωρούν τα αυτοκίνητα που τα διαφημίζουν ωραία κορίτσια ως περισσότερο γρήγορα , αποδοτικά , ασφαλή κ.λ.π. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούνται δημοφιλείς προσωπικότητες για να διαφημίζουν προϊόντα. Οι πολιτικοί προσπαθούν να συνδέονται με τις παραδόσεις, την οικογένεια και την εκκλησία.

 Τεχνικές πειθούς

 


 

<----- Αρχική

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com