Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Η Άνοιξη της Ευρώπης

 

Ιστοσελίδα http://futurum.eun.org   και μετά επιλέξτε EL  (για να διαβάσετε την ιστοσελίδα στα ελληνικά)

 Πληροφορίες:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιξε ένα σημαντικό ιστορικό ορόσημο.

·          Πρόκειται να διευρυνθεί και να περιλάβει στους κόλπους της άλλα 10 καινούρια μέλη (κοντά στα ήδη υπάρχοντες 15).

·          Μία εκδοχή-προσχέδιο ενός συντάγματος για την Ευρώπη έχει ήδη δημοσιευτεί και έχει γίνει ευρέως αποδεκτή ως ένα θετικό βήμα για να επαναπροσδιοριστούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δικαιώματα των πολιτών της.

·          Οι νέοι της Ευρώπης, οι μαθητές μας θα μείνουν έξω από αυτές τις διαδικασίες;  Στην πραγματικότητα αυτούς αφορούν περισσότερο απ’ όλους μας μια που αυτοί θα ζήσουν στον καινούριο αυτό ενιαίο χώρο.

·          Η Άνοιξη στην Ευρώπη είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του European Schoolnet  που έχει σαν στόχο να εμπλέξει τους νέους της Ευρώπης σε μια συζήτηση και συν – αναζήτηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

 

Άνοιξη της Ευρώπης: μία ομάδα καθηγητών

Η πρωτοβουλία Άνοιξη της Ευρώπης δεν είναι μόνο ένα πολύ σημαντικό και μοναδικό γεγονός για όλους τους νέους ευρωπαίους πολίτες, είναι σημαντικό επίσης και για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση. Η ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι επίσης μία παιδαγωγική περιπέτεια καθώς οι εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις υπό ένταξη χώρες, συνεργάζονται μαζί μας ούτως ώστε να βοηθήσουν τα σχολεία να ενσωματώσουν την ευρωπαϊκή διάσταση στην καθημερινή τους εργασία. Για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους υπάρχει μια συμβουλευτική ομάδα καθηγητών η οποία θα προτείνει πηγές, στόχους, ρεαλιστικές δραστηριότητες και παιδαγωγικές τακτικές σε όλα τα εγγεγραμμένα σχολεία. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν ιδέες και τρόπους να προετοιμάσουν την κορυφαία ημέρα της ανοιχτής συζήτησης: 21 Μαρτίου 2003.

 

Για επαφή και γνωριμία με τους καθηγητές, ψάξτε στη σελίδα επαφής: http://futurum.eun.org  και μετά επιλέξτε EL για την ελληνική κόπια της ιστοσελίδας 

 

Δραστηριότητες που μπορούν να αναλάβουν οι μαθητές σας (θα προταθούν πολύ περισσότερες στην πορεία και φυσικά θα ακουστούν και οι δικές σας προτάσεις)

 

·          Μάθετε από τι αποτελείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαλέξτε ένα θέμα αγαπητό σε όλους τους μαθητές και σκεφτείτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-------------------

·          Συντονιστείτε με ένα κράτος μέλος ή υπό ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκρίνετε τα συστήματα (εκπαιδευτικά ή άλλα) μέσω δύο ή τριών θεματικών προσεγγίσεων.

-------------------

·          Ένας Γάλλος καθηγητής ίδρυσε μία ιστοσελίδα για την Άνοιξη. Τελειώστε τη φράση ‘για μένα, η Ευρώπη είναι’ και στείλτε τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων στο σχολείο συντονισμού: www.wapfr.com/spring/

-------------------

·          Χρησιμοποιήστε τις δραστηριότητες της ιστοσελίδας της Άνοιξης της Ευρώπης: ψηφοφορίες, παίξιμο ρόλου, κουβέντα, και συνεδρίες Ε&Α.

-------------------

·          Μέσω μιας ανάλυσης του προσχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος προσπαθήστε να καταλάβετε τις διαφορετικές αντιλήψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεσμικά της προβλήματα, την ιδέα της Ευρώπης στην ιστορία και την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικά βασικά χαρακτηριστικά της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, προοπτικές και προβλήματα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και μετά.

-------------------

·          Πείστε τους μαθητές να διαβάζουν εφημερίδα, να παρακολουθούν την επικαιρότητα καθημερινά και ξεκινήστε ενημερωτικά μαθήματα για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

-------------------

·          Οι μαθητές να πάρουν συνέντευξη από ποδοσφαιριστές που παίζουν στη χώρα τους ενώ προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-------------------

·          Θέστε ερωτήματα σε άλλα σχολεία και γνωρίστε την Ευρώπη, ανταλλάξτε κείμενα και στην Άνοιξη της Ευρώπης, γεμίστε τους σχολικούς διαδρόμους με αφίσες που θα απεικονίζουν φωτογραφίες και στοιχεία σχετικά με την Ευρώπη και τα ιδρύματά της από τα δεκαπέντε κράτη μέλη αλλά και από τα υπό ένταξη κράτη.

-------------------

·          Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες και μοιραστείτε τις με ευρωπαϊκά σχολεία, αλλά να θυμάστε πως στις 21 Μαρτίου η φωνή σας θα ακουστεί μόνο αν είστε μέλος του δικτύου της Άνοιξης της Ευρώπης. Ζητήστε από τους συναδέλφους σας να εγγραφούν και να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Όσο περισσότεροι, τόσο πιο δυνατοί!

-------------------

·          Την ημέρα της Άνοιξης της Ευρώπης, προσκαλέστε ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έναν εθνικό, περιφερειακό, τοπικό πολιτικό, ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης να μιλήσει στο σχολείο σας για το μέλλον της Ευρώπης. Μέχρι τότε οι μαθητές σας θα είναι προετοιμασμένοι και θα είναι ικανοί να συζητήσουν εποικοδομητικά. Οδηγήστε τους μαθητές σας να εκφράσουν τις απόψεις και τα οράματά τους για τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος; Τι σημαίνει για μένα, τι σημαίνει για όλους; Τι θα θέλαμε να μας προσφέρει η Ευρώπη και τι θα θέλαμε να προσφέρουμε στην Ευρώπη; Πώς θα θέλαμε να μοιάζει η ζωή στην Ευρώπη; Τι θα θέλαμε να αντιπροσωπεύει η Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο; Πώς θα θέλαμε να λειτουργεί η Ευρώπη; 

 

 

 


 

<----- Αρχική

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com