Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

 

Ομάδα Michelangelo

 Διαβάστε για τον καλλιτέχνη

Θα παρουσιάσετε το έργο του Michelangelo 1475-1564

Εντοπίστε τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του.

Επιλέξτε αντιπροσωπευτικά έργα του και ετοιμαστείτε για μία παρουσίαση του έργου του στην ολομέλεια της τάξης σας.

Θα επισκεφθείτε τις διευθύνσεις: http://www.artchive.com/artchive/M/michelangelo.html όπου θα αναζητήσετε έργα του

Έναν δικτυακό τόπο αφιερωμένο στο έργο του http://www.michelangelo.com/buon/bio-splash.html

Ειδικά για την Καπέλλα Σιξτίνα μπορείτε να αντλήσετε υλικό εδώ http://sun.science.wayne.edu/~mcogan/Humanities/Sistine/index.html

http://www.christusrex.org/www1/sistine/0-Tour.html

<-- Μεγέθυνση 

Ειδικά για το γλυπτό του Δαυίδ http://www.bluffton.edu/~sullivanm/micheldavid/david.html

 

Η Καπέλλα Σιξτίνα χτίστηκε ανάμεσα στο 1473-1477, διακοσμήθηκε από μια σειρά ζωγράφους:Μποττιτσέλλι, Σιντορέλλι, Περουτζίνο. Ο Μιχαήλ Άγγελος διακόσμησε ολόκληρη την οροφή του παρεκκλησιού με τοιχογραφίες το 1508. Ήταν μεγάλη η φήμη του, ο Πάπας τον κάλεσε να διακοσμήσει την εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Μοίρασε το χώρο σε γεωμετρικά σχήματα, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή και τους τοίχους του παρεκκλησιού: ιστόρησε τη Δημιουργία, το Προπατορικό Αμάρτημα, τις μορφές των Προφητών που εναλλάσσονται με τις Σίβυλλες. Ο Μιχαήλ Άγγελος πρωτοτυπεί παρουσιάζοντας τολμηρότατα γυμνά σώματα (ανδρικά, γυναικεία), γεμάτα δυναμισμό, ζωντάνια, κίνηση και τέλειες αναλογίες. Το χρώμα με τις φωτεινές αποχρώσεις και τις χτυπητές αντιθέσεις συμβάλλει στη ζωντάνια του συνόλου.

http://artchive.floridaimaging.com/m/michelangelo/photo.jpg

 

Tο μνημειώδες έργο του Μιχαήλ Αγγέλου "ο Μωυσής": επιβλητικός, γιγαντιαίος ο πατριάρχης της Βίβλου, αυστηρός και δυναμικός· από την ένταση στην οποία βρίσκεται παρατηρήστε τη διαγραφή κάθε φλέβας κάτω από την επιδερμίδα στα χέρια του: πόσο "ζωντανός" μοιάζει! Το 1505 ο Πάπας Ιούλιος Β΄ κάλεσε τον Μιχαήλ Άγγελο στη Ρώμη για να του φιλοτεχνήσει το επιτάφιο μνημείο του. Ο Ιούλιος πέθανε το 1513, αλλά το έργο δεν τελείωσε πριν το 1545. Το περίφημο αυτό άγαλμα φανερώνει τη μεγάλη δεξιοτεχνία του δημιουργού του, καθώς ο προφήτης χαρακτηρίζεται από τη σφοδρή δύναμη που τόσο θαύμαζαν οι σύγχρονοι του Μιχαήλ Αγγέλου. Τα κέρατα στο κεφάλι του Μωυσή προέρχονται από μια συνήθη παρερμηνεία ενός χωρίου της Βίβλου, που περιγράφει το φως ν' ακτινοβολεί στο κεφάλι του.

http://gallery.euroweb.hu/art/m/michelan/1sculptu/giulio_2/moses.jpg

 

Περίφημο έργο του η "pietta" · παρατηρήστε τη φυσικότητα στη στάση της Παναγίας και του νεκρού σώματος του Χριστού καθώς επίσης τη βουβή θλίψη στην έκφραση του προσώπου της. Στο στήθος της Παναγίας μια ζώνη περνά διαγώνια με υπογραφή του καλλιτέχνη (το μοναδικό γλυπτό που έχει υπογράψει ο Μιχαήλ ΄Αγγελος). Στις μορφές της Παναγίας και του Χριστού δεν υπάρχουν σημάδια πόνου  και το σμίλευμα έχει μια αψεγάδιαστη ομορφιά και γυαλάδα που επιδεικνύει την απόλυτη τεχνική του επιδεξιότητα.

Επιστροφή σε ομάδες Αναγέννησης

 

 

 


 

<----- Αρχική

 
 terracomputerata AT gmail DOT com