Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

 

Ομάδα Leonardo Da Vinci

 

Θα παρουσιάσετε το έργο του Leonardo Da Vinci 1452-1519


Ο Λεονάρντο είναι η ενσάρκωση του ιδανικού τύπου ανθρώπου της Αναγέννησης, του καθολικού ανθρώπου (homo universalis) που με την ιδιοφυία του και τη γόνιμη φαντασία του ασχολήθηκε με διάφορα πεδία των εφαρμοσμένων τεχνών και των επιστημών και κέρδισε την αναγνώριση από την εποχή του ως σήμερα. Είχε μοναδικά χαρίσματα, εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την έρευνα κάθε μορφής πάνω στο φυσικό κόσμο, την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη μουσική, το σχεδιασμό πολεμικών μηχανών, τη μελέτη της ανατομίας. Δε σώζεται κάποιο έργο του στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, οι ιδέες όμως και η εμπειρία του και στα δύο αυτά πεδία είναι μοναδικές. 

Tο 1452 γεννήθηκε ο Λεονάρντο και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή Βίντσι. Τη στοιχειώδη εκπαίδευση την πήρε στο πατρικό σπίτι μαθαίνοντας ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Στα χρόνια της εφηβείας, όταν εκδηλώθηκαν οι καλλιτεχνικές κλίσεις του, ο πατέρας του τον έστειλε να μαθητεύσει στο διάσημο εργαστήρι του Αντρέα ντελ Βερόκιο. Εκεί ο νεαρός Λεονάρντο έμαθε τις βασικές αρχές της ζωγραφικής και γλυπτικής. Παράλληλα, απέκτησε γνώσεις γύρω από τη μηχανική και την ανατομία. Το 1472 ο Λεονάρντο μπήκε στη συντεχνία των Φλωρεντινών ζωγράφων. Δέκα χρόνια μετά εγκατέλειψε τη Φλωρεντία και εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο όπου μπήκε στην υπηρεσία του δούκα Λοντοβίκο Σφόρτσα. Σε αυτή την περίοδο της ζωής του άρχισε να αποκαλύπτεται η μεγαλοφυΐα του. Η δημιουργικότητά του βρήκε διέξοδο στη ζωγραφική τη γλυπτική, αλλά και σε τομείς της αρχιτεκτονικής.

Στην αυγή του 1500, λίγο μετά την είσοδο των Γάλλων στο Μιλάνο, ο Λεονάρντο επέστρεψε στη Φλωρεντία και μπήκε στην υπηρεσία του Καίσαρα Βοργία με την ιδιότητα του «ανώτερου στρατιωτικού αρχιτέκτονα και γενικού μηχανικού». Σε αυτή την περίοδο της ζωής του σχεδίασε την εκτροπή του ποταμού Αρνου και ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα.

Μπορεί να γνωρίζετε ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ανακάλυψε το ελικόπτερο, το τανκ, τη στολή κατάδυσης, ακόμα και τα πρώτα είδη αεροπλάνων. Υπάρχουν όμως και άλλες εφευρέσεις του που είναι λιγότερο γνωστές:

*Ήταν αυτός που σχεδίασε την πρώτη στολή για... αστροναύτες όταν αυτοί κινούνταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

*Ήταν αυτός που, όπως παραδέχονται πολλοί επιστήμονες, ανακάλυψε το τηλεσκόπιο και όχι ο Γαλιλαίος.

*Υπήρξε ο πρώτος που σκέφτηκε και σχεδίασε τις αυτόματες κυκλικές πόρτες, αυτές τις γνωστές μας πόρτες που συναντάμε στις εισόδους τραπεζών.

*Επινόησε τα αυτόματα πολεμικά όπλα.

*Σχεδίασε ένα από τα πιο βασικά εργαλεία σε ένα σπίτι, το ψαλίδι.

*Τα πτυσσόμενα έπιπλα είναι δική του ιδέα.
 

Κάποια βιογραφικά στοιχεία

Χρονολογικός πίνακας (Excel 2002) μπορείτε να αποθηκεύσετε το αρχείο

 Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωγραφικής του δημιουργίας είναι η σύνθεση σφιχτοδεμένων ανθρώπινων ομάδων, η ποικιλία των χειρονομιών και των εκφράσεων, η επιμονή στον πνευματικό προσανατολισμό ενός πίνακα, το αινιγματικό χαμόγελο, η πυκνή φωτοσκίαση, η έκφραση των συναισθημάτων των προσώπων. Η επιρροή του Λεονάρντο στη ζωγραφική είναι τεράστια. Το διακριτικό πλάσιμο ανάμεσα στο φως και τη σκιά (σφουμάτο) ανέδειξαν τις δυνατότητες της ελαιογραφίας, την οποία χρησιμοποίησε ο Λεονάρντο μαζί με τους πρώτους Ιταλούς ζωγράφους. 

Δραστηριότητες

Εντοπίστε τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης του στους πίνακές του. Μιλήστε μας για την πολυπραγμοσύνη του, το πρωτότυπο & ποιοτικό  του έργο, την αινιγματικότητα και  το μυστήριο ( στο ύφος –  και το χώρο)

Επιλέξτε αντιπροσωπευτικά έργα του και ετοιμαστείτε για μία παρουσίαση του έργου του στην ολομέλεια της τάξης σας.

Θα επισκεφθείτε τις διευθύνσεις: http://www.mos.org/leonardo

www.artchive.com όπου θα αναζητήσετε έργα του

δείτε επίσης: http://banzai.msi.umn.edu/leonardo

Στη διεύθυνση του διαδικτυακού μουσείου  Web Gallery of Art http://www.kfki.hu/~arthp/html/l/leonardo/drawings/index.html θα βρείτε οργανωμένα τα έργα του Λεονάρντο

Θέλουμε σίγουρα να μας μιλήσετε για το σφουμάτο και να δικαιολογήσετε γιατί θεωρείται αντιπροσωπευτικός άνθρωπος της αναγέννησης.

La Gioconda

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το πορτραίτο απεικονίζει την σύζυγο του Φλωρεντινού εμπόρου Francesco del Giocondo, γι' αυτό είναι γνωστό και με τον τίτλο La Gioconda.

Είναι όρθια ή καθιστή; Που είναι στραμμένο το βλέμμα της;

Σχολιάστε τα χέρια της. Το ύφος της.

Παρατηρήστε το τοπίο. Διαβάστε σχετικά.

Μπορείτε να δικαιολογήσετε γιατί το συγκεκριμένο πορτραίτο έχει γίνει τόσο διάσημο; Διαβάστε για τα ταξίδια της και το μυστήριο του πίνακα.

Ginevra De Benci
Ginevra de’ Benci  c.1478-1489
National Gallery Washington
«Η ομορφιά λατρεύει την αρετή»
Παρατηρήστε τα μαλλιά, το τοπίο, την πλαισίωση με φύλλα κέδρου, τη διαφάνεια του
υφάσματος.
Λέγεται ότι μπορούμε να διακρίνουμε ένα έργο του Λεονάρντο από την απόδοση των μαλλιών, την αγγελική ωραιότητα και από την απουσία αδρών περιγραμμάτων
Adoration of Maggi 1481-82 Η προσκύνηση των Μάγων, Uffizi,Φλωρεντία
1498 Μυστικός Δείπνος Santa Maria delle Grazie , Μιλάνο
1503-1506 Η Παναγία των Βράχων, National Gallery, London

 

Επιστροφή σε ομάδες Αναγέννησης

 

 

 


 

<----- Αρχική

Επικοινωνία: terracomputerata AT gmail DOT com