Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΑ ΨΩΝΙΑ, ΤΗ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ 


7 στις 10 γυναίκες φανατικές για το... Ίντερνετ 


Όταν οι γυναίκες γνωρίσουν το Ίντερνετ, δύσκολα μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την καθημερινή τους περιήγηση στον Κυβερνοχώρο. Στην πλειονότητά τους ιδιωτικοί υπάλληλοι, γύρω στα 30, χρησιμοποιούν το Δίκτυο κυρίως για να συγκρίνουν τιμές προϊόντων που τις ενδιαφέρουν, ενώ στις γιορτές, σκοπεύουν να ψωνίσουν τα περισσότερα δώρα τους από το Ίντερνετ. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας για τη σχέση γυναικών και Διαδικτύου, που διοργάνωσε ένα από τα πιο γνωστά γυναικεία site, το αμερικανικό «Women. com», στην οποία συμμετείχαν γυναίκες από πολλές χώρες. Οι 7 στις 10 γυναίκες που επισκέφτηκαν τις σελίδες του απαντώντας στις ερωτήσεις, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το Ίντερνετ. 

Οι περισσότερες από αυτές διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, είναι παντρεμένες και έχουν εισόδημα υψηλότερο του μέσου όρου. 

Στην πλειονότητά τους, ενδιαφέρονται για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σερφάρουν περισσότερο όμως για να συγκρίνουν τις τιμές όσων προϊόντων και υπηρεσιών τους ενδιαφέρουν, παρά για να ψωνίσουν. Το 73% προτιμά τις ηλεκτρονικές αγορές χάριν ευκολίας και ταχύτητας. 

Πάντως, στις γιορτές που έρχονται, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι αυτές που θα κάνουν τα περισσότερα ψώνια τους online, αποφέροντας τα μεγαλύτερα κέρδη στα ηλεκτρονικά καταστήματα από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα. 

Ο αριθμός των γυναικών που θα αγοράσουν δώρα από το Ίντερνετ αυτά τα Χριστούγεννα αναμένεται να εξαπλασιαστεί σε σχέση με τα περυσινά. 

Κάτι που θα γίνει ολοένα και συχνότερο, καθώς οι γυναίκες εξοικειώνονται με τις αγορές online και την ασφάλεια των συναλλαγών. Μόνο στην Αμερική, περισσότερα από 40 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν το Δίκτυο, ισοφαρίζοντας τους άνδρες χρήστες. 

Αντίστοιχα, έρευνες δύο ελληνικών γυναικείων περιοδικών, που δημοσιεύονται αποκλειστικά στο Ίντερνετ, δείχνουν ότι οι περισσότερες Ελληνίδες του Δικτύου είναι ηλικίας 26-35 χρόνων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, άγαμες και μένουν στην Αθήνα. Στην πλειονότητά τους, μπαίνουν στο Ίντερνετ από τον υπολογιστή τους στο γραφείο και προτιμούν να ενημερώνονται κυρίως για θέματα μόδας, ομορφιάς, υγείας και σεξ. Οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιήσει το Δίκτυο για αγορές προϊόντων. 

Τα CD, τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα δώρα είναι οι κατηγορίες αγορών στις οποίες δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση. 

Η δημοσίευση δύο γυναικείων περιοδικών (Fe-mail.gr, Woman-today.gr) στο ελληνικό Ίντερνετ, τους τελευταίους μήνες, είναι μία ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος των Ελληνίδων για τον Κυβερνοχώρο. Οι υπεύθυνοι και των δύο αναφέρουν τις επισκέψεις χιλιάδων χρηστών (η αναλογία γυναικών - ανδρών είναι περίπου επτά προς τρεις) κάθε μήνα. 

Η θεματολογία τους περιλαμβάνει πολιτική, οικονομία, Χρηματιστήριο, πολιτιστικά, κοινωνία, τεχνολογία, διασκέδαση, υγεία, αυτοκίνητο κ.λπ. Η ύλη τους ανανεώνεται κάθε 15-20 ημέρες. Θα τα βρείτε στις διευθύνσεις: http://www.woman-today.gr/, http://www.fe-mail.gr/. 

Σύμφωνα με έρευνες στην Αγγλία και την Αμερική, το 35% του χρόνου που ξοδεύουν οι χρήστες στο Ίντερνετ αφιερώνεται στα 50 γνωστότερα sites. Γι' αυτό και όσα γυναικεία sites δημιουργούνται τώρα, έχουν στόχο να γίνουν η είσοδος των γυναικών στο δίκτυο. Να περνούν δηλαδή πρώτα από αυτά και έπειτα να επισκέπτονται όποιες άλλες σελίδες τις ενδιαφέρουν. 


--------------------------------------------------------------------------------

Πιο άνετο το «ωραίο» φύλο στον κυβερνοχώρο 

Η Κaren Gill και η Μaxine Βenson δημιούργησαν το «Εverywoman», μια γυναικεία κοινότητα online 

Οταν η 39χρονη Κaren Gill και η ηλικίας 37 ετών Μaxine Βenson σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα αμιγώς γυναικείο site στο Ιnternet, οι άντρες τους τις χαρακτήρισαν... τρελές. Εκείνοι δεν θα επισκέπτονταν ποτέ ένα τέτοιο site και θεωρούσαν πως κανείς δεν θα έμπαινε στον κόπο. Η Κaren και η Μaxine όμως επέμειναν. Τον Σεπτέμβριο που πέρασε άνοιξαν για πρώτη φορά τη σελίδα του «Εverywoman» στο Ιnternet (http://www.everywoman.co.uk/) και μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα της λειτουργίας του δέχθηκαν περισσότερες από 1.500 εγγραφές μελών. 

Το Ιnternet μπορεί να ξεκίνησε ως ένα... παιχνίδι για τ' αγόρια, τώρα όμως οι γυναίκες κερδίζουν διαρκώς έδαφος. «Το αρχέτυπο μοντέλο για τον χρήστη του Ιnternet ακολουθούσε την εξής περιγραφή», εξηγεί ο James Κennedy, διευθυντής αναλύσεων και προγραμματισμού στην εταιρεία Νetpoll: Ήταν αρσενικός, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, εργαζόταν στη βιομηχανία της πληροφορικής και είχε υψηλά εισοδήματα. Η εικόνα αυτή σήμερα έχει αλλάξει. Οι γυναίκες, που πριν από λίγο καιρό "φοβόντουσαν" να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες, σήμερα εμφανίζονται πολύ πιο εξοικειωμένες και δηλώνουν πολύ πιο άνετες στις περιηγήσεις τους στον κυβερνοχώρο». 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως άντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν πια εξίσου το Ιnternet. Παρά τα γυναικεία βήματα προς τις νέες τεχνολογίες, η... ζυγαριά γέρνει ακόμη υπέρ των αντρών. Μια έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξε πως στην Αμερική η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών χρηστών του Ιnternet είναι 65:35, στην Ευρώπη είναι 82: 18 και στον υπόλοιπο κόσμο 75:25. Ωστόσο, η πτώση των τιμών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η προσφορά δωρεάν υπηρεσιών δικτύου φαίνεται πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την εικόνα. 

Η διαφορά ανάμεσα στα sites που κτίζονται από γυναίκες και σε εκείνα πίσω από τα οποία κρύβονται άντρες δημιουργοί βρίσκεται κυρίως στο περιεχόμενο. Όπως εξηγεί η Lesley Smith, διευθύντρια στο site της Freeserve, οι γυναίκες αναζητούν πληροφορίες χρήσιμες, συμβουλές για παιδιά αλλά και διευθύνσεις για εύκολες και χρήσιμες αγορές. Αντίθετα, οι άντρες επιμένουν στις ειδήσεις, την ενημέρωση και την οικονομία. 


--------------------------------------------------------------------------------

Ποικιλία στη θεματολογία των γυναικείων sites 


Ενα ταξίδι στο γυναικείο κομμάτι του Ιnternet ξεκινά η Εva Ρescoe, διευθύντρια στο γυναικείο site ηλεκτρονικού εμπορίου «Ζoom». Επισκέπτεται πολλά αντίπαλα στρατόπεδα και προσπαθεί να κρίνει ­ όσο γίνεται πιο αντικειμενικά ­ τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν. Το ταξίδι της ξεκινά από το http://www.handbag.com/ ­ ένα από τα πιο καινούρια γυναικεία sites. «Προσφέρει πολλές χρηστικές συμβουλές, όπως "πώς να βράσετε λαχανικά", κ.λπ. αλλά μοιάζει πάρα πολύ με το αντίστοιχο αμερικάνικο site Women. com. Η ηλεκτρονική σελίδα περιλαμβάνει συμβουλές μαγειρικής, δυνατότητες επικοινωνίας, αλλά και έναν χώρο που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε νέες γυναίκες. 

Περιοδικά 

Επόμενη στάση, ένα από τα πρώτα γυναικεία sites του Δικτύου, το http://www.women.com/, το οποίο, σύμφωνα με την Ρescoe, αναπαράγει τη λογική και τη θεματολογία που έχουν όλα σχεδόν τα αμερικανικά γυναικεία περιοδικά. «Μένω για λίγο εκεί, συνειδητοποιώ πως το site έχει δημιουργηθεί από γυναίκες που έζησαν στο πετσί τους την καταπίεση της δεκαετίας του '50 και φεύγω για να αναζητήσω κάτι πιο ... διασκεδαστικό, ψώνια, ας πούμε». 

Μόδα 

Ένα από τα πιο χρήσιμα sites για τις γυναίκες το βρίσκει στο http://www.fashionbot.com./ «Καταπληκτικό! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μηχανή αναζήτησης και να εντοπίσεις τα πιο φτηνά εσώρουχα στην αγορά, χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζεσαι τα Σάββατα στα μαγαζιά». Όσοι αγαπούν τη μόδα και θέλουν να είναι ανά πάσα στιγμή ενήμεροι για τις εξελίξεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το site της Vogue (http://www.vogue.com/). Εκεί μπορούν να θαυμάσουν κομμάτια της ανοιξιάτικης κολεξιόν του 2000. «Ένα γυναικείο site που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρει link στη διεύθυνση του Vogue. Προσδίδει αξιοπρέπεια», αναφέρει η Εva Ρescoe στο σχετικό της άρθρο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Τimes». 

Λογοτεχνία 

Τέλος, η ίδια προτείνει ανεπιφύλακτα μια σελίδα που αν και δεν έχει επίσημα τον τίτλο της «γυναικεία», έχει προσελκύσει εκατοντάδες γυναίκες στα πέντε χρόνια λειτουργίας της. Είναι η http://www.echonyc.com./ 

Πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης και συζητήσεων γύρω από τη λογοτεχνία και την τέχνη. Ξεκίνησε προσκαλώντας συγγραφείς και καλλιτέχνες από την περιοχή γύρω από τη Νέα Υόρκη για να απλωθεί πρόσφατα προς το Βερολίνο και το Λονδίνο. 

«Πρόκειται για ένα ζεστό και πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Ένα όμορφο καφέ στον κυβερνοχώρο», σημειώνει η Βρετανίδα περιηγήτρια του κυβερνοχώρου. 


--------------------------------------------------------------------------------

ΙΧΝΗ 


*** Πριν από περίπου 12 μήνες δεν υπήρχε ούτε ένα ­ ευρωπαϊκό ­ site αφιερωμένο αποκλειστικά στις γυναίκες. Σήμερα, η Μεγάλη Βρετανία μετρά περίπου επτά και η Ελλάδα δύο αποκλειστικά γυναικεία περιοδικά. Οι δημιουργοί όλων διαβάζουν τις ίδιες έρευνες αγοράς: εκείνες που θέλουν τις γυναίκες να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά γκρουπ των χρηστών του Ιnternet, τα μέλη του οποίου αυξάνονται διαρκώς. *** Σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων στο δίκτυο, ΝΟΡ, μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανδρών που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο τριπλασιάστηκε (από το 11% του πληθυσμού ανέβηκε στο 34%). Την ίδια στιγμή, το ποσοστό που αντιστοιχεί στις γυναίκες τετραπλασιάστηκε. Από το 5% του πληθυσμού, τον Ιούνιο του 1996, σήμερα έχει φτάσει στο 21%. Αν και οι... ισορροπίες μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν σταθερές (60:40), στις ηλικίες από 15 έως 21 ετών, τα κορίτσια - χρήστες είναι περισσότερα από τα αγόρια. 


--------------------------------------------------------------------------------Το 50% των χρηστών στην Αμερική είναι γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία αντρών-γυναικών του Ίντερνετ είναι 37 χρόνων. Μόλις το 37% των γυναικών καταναλωτών online έχουν αγοράσει software, προϊόν που βρίσκεται στην πρώτη θέση των αγορών των αντρών. 


--------------------------------------------------------------------------------Οι παλιοί (τουλάχιστον τρία χρόνια) χρήστες μένουν συνδεδεμένοι 10,6 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Αντίθετα, οι νεώτεροι, χρησιμοποιούν το δίκτυο 6,6 ώρες την εβδομάδα. Το 63% των χρηστών, ηλικίας 9-17 ετών, προτιμούν το Ίντερνετ από την τηλεόραση και το 55% από το τηλέφωνο. 

 

 


 

<----- Αρχική

Λ. Σταμάτη

Ε. Ελευθεριάδου

ΤΑ ΝΕΑ , 23-11-1999 , Σελ.: N22 
Κωδικός άρθρου: A16599N221 

 

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com