Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Εργα και λόγια, στοχασμοί

 

_____________________  

  Ενας δημοσιογράφος ρωτά τον Νίκολας Νεγκροπόντε για τα αίτια της καθυστέρησής της χώρας μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ απαντά: "Τι να πω; Είναι απογοητευτική η κατάσταση και θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για αυτό. Μία εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι η λειτουργία του παγκόσμιου ιστού είναι κατά βάση μία συλλογική δραστηριότητα και οι συλλογικές δραστηριότητες δυστυχώς δεν έχουν θέση στην Ελλάδα". Περιοδικό Κ 17/7/2006.

Νομίζω ότι ο κ. καθηγητής έχει πιάσει το σφυγμό μας. Δυστυχώς παραμένουμε στο εγώ και απέχουμε παρασάγγας από το εμείς. Αυτό που ακούς δεξιά-αριστερά σου στους εργασιακούς χώρους είναι ο αντίλαλος του εγώ, εγώ εγώ.

Μακριά νυχτωμένοι από την κοσμογονία των δικτυακών κοινοτήτων οι έλληνες συνωστίζονται στις ποδοσφαιρο-σελίδες των στοιχημάτων ή σε αναζητήσεις ροζ αποχρώσεων.

Θα επιμείνω με τον κίνδυνο να γίνω γραφική στη μεγάλη σημασία που αποκτά η εκπαίδευση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τα χαρακτηριστικά της νέας οικονομίας απαιτούν ειδικευμένες γνώσεις. Ικανότητα συλλογής πληροφοριών, ικανότητα επεξεργασίας του θησαυρού γνώσεων που συσσωρεύεται στο Διαδίκτυο.

Δεν έχουμε κατανοήσει τη σημασία της μόρφωσης στον σημερινό κόσμο. Εάν είχαμε καλή εκπαίδευση, σύγχρονα σχολεία, σημαντικές δαπάνες για την έρευνα, η πατρίδα μας θα είχε καλύτερες αφετηρίες έναντι της παγκοσμιοποίησης.

Η χώρα έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές, από ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας αλλά κάθε προσπάθεια φαίνεται να ακυρώνεται από τις συντεχνιακές μας αγκυλώσεις.

Η τράπουλα ξαναμοιράζεται στις μέρες μας. Εμείς όμως επιμένουμε να βλέπουμε τα δέντρα και να χάνουμε το δάσος. Εχεις κανένα προγραμματάκι για το στοίχημα; αυτό είναι που νοιάζει το μέσο Ελληνα, όλα τα άλλα πολυτέλειες.

Εχουμε εδώ και χρόνια δώσει δωρεάν συνδέσεις στους εκπαιδευτικούς. Πόσοι τις χρησιμοποιούν για το μάθημά τους; Δημιουργήσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια μία πλατφόρμα ελεύθερης ανταλλαγής υλικού. Πόσοι συνεισφέρουν σε αυτή; Ποιος αγκάλιασε αυτή τη συλλογική προσπάθεια;

Πριν δύο χρόνια σε συνέδριο της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκα να σταματήσω τις τεχνητές αναπνοές σε κάτι που φαίνεται να μη συντηρείται άλλο στη ζωή.

Ισως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Οπως λέει και ο αειθαλής Sting: if you love somebody (something)  set them free.


 


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος

 

Φτου ξελευτερία!


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου