Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Με το βήμα του κάβουρα

Γράφει η Τ. Γιακουμάτου

_____________________  

 
Η στήλη χαιρετίζει τον εμπλουτισμό της φιλολογικής πλευράς του διαδικτύου με δύο σημαντικά έργα. Την πύλη της Ελληνικής Γλώσσας www. greek-language.gr και την Ανέμη http://anemi.lib.uoc.gr ένα δικτυακό τόπο που φωτίζει υποδειγματικά την ιστορία του Νέου Ελληνισμού.

Για την πρώτη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Την περιμέναμε πολύ καιρό -ήδη από το 1999 είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας- και έχουμε κάποιες ενστάσεις. Το ανθολόγιο των ΑΕ κειμένων είναι υπερβολικά αποσπασματικό. Δεν προβλέφθηκε καν μία ανθολόγηση παράλληλων κειμένων. Οσο για τη "λογοτεχνία στο διαδίκτυο" περιλαμβάνει αφενός αρκετούς νεκρούς δεσμούς, αφετέρου ιστοσελίδες που προσβάλλουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Θα περιμέναμε περισσότερη ευαισθησία από ένα κέντρο προαγωγής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαβάζουμε για την Ανέμη στην "Κ" της Κυριακής.

"Και το επόμενο βήμα; Γιατί δεν είναι βέβαια η «Ανέμη» ο μόνος κόμβος που εξυπηρετεί τις νεοελληνικές σπουδές. Το επόμενο βήμα δεν το έχουμε σχεδιάσει ακόμα – κι εδώ ο πληθυντικός ας νοηθεί ευρύτατος· αναφέρεται στο σύνολο της ερευνητικής κοινότητας. Δεν το έχουμε σχεδιάσει, όμως όλοι το σκεφτόμαστε, το αναζητάμε, και ως άτομα το συζητάμε μεταξύ μας· φαντάζομαι ότι σύντομα κάποιος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία του συλλογικού συντονισμού.

Επειδή σε λίγο η σωρεία των πληροφοριών θα είναι τόση, και τόσο ανόμοιας αξιοπιστίας, που θα αποθαρρύνει τους σοβαρούς χρήστες του Διαδικτύου. Πρέπει, λοιπόν, γρήγορα να βρούμε τρόπους να συνδέσουμε τους ποικίλους κόμβους που εξυπηρετούν την έρευνα του νεότερου ελληνισμού, να επινοήσουμε τους τρόπους εισόδου: φαντάζομαι έναν καλά διαρθρωμένο θεματικό κατάλογο, κι από δίπλα βοηθητικές, αλφαβητικά ταξινομημένες πόρτες: πρόσωπα, λέξεις, τοπωνύμια, λέξεις-κλειδιά, ίσως και χρονολόγια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», μας έδωσε μια γερή σπρωξιά· η αξιοσύνη μας θα φανεί αν κατορθώσουμε και διευκολύνουμε ένα ευρύ σύνολο πολιτών να κάνει και χρήση των πληροφοριών που προέκυψαν
".

Σε αναζήτηση του επόμενου βήματος, λοιπόν. Οι καιροί ου μενετοί.
 

Μη διστάσετε να καταθέσετε απόψεις στο σεπαρέ μας let's blog together


 


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος

 

Φτου ξελευτερία!

Τριαντάφυλλα στο παράθυρο

 

Η τιμή του ήθους


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου