Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 


Σε βασικό επικοινωνιακό εργαλείο έχει εξελιχθεί το ΔιαδίκτυοΤο Διαδίκτυο αποτελεί πλέον το βασικό μέσον επικοινωνίας και ενημέρωσης των ανθρώπων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της εργασιακής, της κοινωνικής, της πολιτικής ή της συνδικαλιστικής δράσης τους, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που διενήργησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο φορέας αναλύσεων και δημοσκοπήσεων Roper ASW για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού που εκδίδει την εφημερίδα «The Washington Post».

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι «σημαίνουσες προσωπικότητες», σύμφωνα με την ορολογία που προτίμησαν οι ερευνητές, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά για την πληροφόρηση, αλλά και την επαφή τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον το 95% απευθύνεται στις υπηρεσίες του Internet τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 82% κάνει πολλαπλή χρήση. Εξι στους δέκα αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα στο Διαδίκτυο, παραπάνω από ό,τι καταναλώνουν στην παρακολούθηση άλλων ηλεκτρονικών μέσων, όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ωστόσο σημαντική είναι η μερίδα που ασχολείται πάνω από δύο ώρες με το Διαδίκτυο.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε ότι σε ποσοστό 86% οι άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη αναζητούν προς επίσκεψη νέες ηλεκτρονικές «τοποθεσίες». Το 85% ψάχνει τι να αγοράσει μέσω του υπολογιστή. Το Διαδίκτυο έρχεται στη δεύτερη θέση για την πολιτική τους ενημέρωση, μετά τις εφημερίδες, που εξακολουθούν να κρατούν σταθερά τα πρωτεία στις πιο υψηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες του αμερικανικού πληθυσμού.

Ειδικότερα, τα ποσοστά ενδιαφέροντος για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων έχουν ως ακολούθως: πολιτικά και κυβερνητικά νέα 79%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 59%, εστιατόρια 58%, ειδικοί δικτυακοί κόμβοι 58%, καριέρα 56%, προορισμοί διακοπών 43%, επενδύσεις 38%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ολοένα και περισσότερο οι «σημαίνοντες» εξαρτούν ακόμη και την καθημερινότητά τους από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Ετσι, η μανία τους δεν περιορίζεται μόνο στην «πλοήγηση» κατά τη διάρκεια της παραμονής στον χώρο της εργασίας τους. Πάνω από τα δύο τρίτα της συγκεκριμένης «ομάδας» έχουν βασική σύνδεση και στο σπίτι και ασχολούνται με το Διαδίκτυο ακόμη και τις λίγες ώρες που παραμένουν εκεί. Ο υπολογιστής έχει αναγορευθεί, στην πραγματικότητα, μέλος της οικογένειας.

ΤΟ ΒΗΜΑ , 10-08-2003
Κωδικός άρθρου: B13935A283 

Φρέσκα -φρέσκα
 

 


 

<----- ΑρχικήΠλους διαδικτύου


Tim Berners-Lee Υφαίνοντας τον παγκόσμιο ιστό


 Οδηγός χρήσης για τους πολίτες της Κοινωνίας της Πληροφορίας
 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com