Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Η διαφορά των Μέσων

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της ενημέρωσης που προσφέρει το διαδίκτυο από τη μία και η τηλεόραση και οι εφημερίδες από την άλλη όσον αφορά τον τρόπο πρόσληψης των συμβάντων και των συνεπειών τους;

 

Τηλεόραση Διαδίκτυο
Ψυχραιμία: η σκηνοθεσία των τηλεοπτικών δελτίων και των πρώτων σελίδων ξεσηκώνει συναισθήματα φόβου και αγωνίας, ώστε να τραβήξει την προσοχή. Κάθε ασαφής και αβέβαιη εξέλιξη μετατρέπεται σώνει και καλά σε θρίλερ.

Τα πρότυπα του διαδικτύου και η ανάγκη για ελαφριές σελίδες δεν επιτρέπουν κατάχρηση ανούσιων εφέ και τεραστίων τίτλων. Αποτέλεσμα ο χρήστης του διαδικτύου δεν φοβάται ούτε πανικοβάλλεται. Το πολύ πολύ να προβληματιστεί και να ανησυχήσει.

Αυτενέργεια: - Ο πλοηγούμενος σχηματίζει μόνος του την εικόνα της δικής του πληροφόρησης, σαν ψηφιδωτό από σελίδες και τόπους, απόψεις και εκδοχές. Μπορεί επίσης με ένα κλικ να συνεισφέρει σε έναν σκοπό, να απαντήσει σε κάποιον αρθρογράφο, να σχολιάσει τα γεγονότα σε ένα forum.
Πολυφωνία: Περιορίζεται στις διαθέσιμες επιλογές της χώρας του. Θα πρέπει να διαθέτει δορυφορικό δέκτη για να δει την άλλη πλευρά. Ο χρήστης του διαδικτύου έχει εξελιχθεί από ανάγκη σε δύσπιστο επαγγελματία. Αισθάνεται άβολα, αν δεν βλέπει και αντίθετες της κυρίαρχης γνώμες. Στο διαδίκτυο ακόμη και η πιο περιθωριακή θέση είναι μερικά κλικ μακριά.
Ευρεία οπτική γωνία:  Δυνατότητα να διαβάσεις όλες τις εφημερίδες του πλανήτη, όλα τα κανάλια, να παρακολουθήσεις συζητήσεις, διαλέξεις ευχερέστατα και οικονομικότατα.
Επεα πτερόεντα Το διαδίκτυο δεν ξεχνά. Ακόμα και εάν σβηστούν υπάρχουν αποθηκευμένα αντίγραφα στις μηχανές αναζήτησης. Προσφέρει ακόμη τη δυνατότητα εξερεύνησης της αξιοπιστίας μιας πηγής.

Η ποιότητα του σχολιασμού, ο πλούτος των πηγών, ο πλουραλισμός της επικοινωνίας στο διαδίκτυο αποδείχθηκαν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αξεπέραστα.

Επισκεφθείτε και το αντίπαλον δέος www.aljazeera.net 

 Al Jazeera logo

 

 


 

<----- Αρχική
Στοιχεία από άρθρο του Ηρακλή Μπόγδανου

RAM τεύχος 152

Φύλλα εργασίας


Υποστηρικτικό υλικό για διδάσκοντες


Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων


Η διαφορά των μέσων


Ο ρόλος του διαδικτύου


Το διαδίκτυο υποστηρίζει το αντιπολεμικό κίνημα

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com