Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Βρίσκεστε εδώ: Διδακτικές προτάσεις νέας εσοδείας > e-ομογένεια>>Τι πετυχαίνουμε

 Η κοινωνική διάσταση της επικοινωνίας *1


Η επικοινωνία και η ανταλλαγή μέσω διαδικτύου συντελεί στη δημιουργία ενός νέου μαθησιακού περιβάλλοντος μιας διαπολιτισμικής κοινότητας, επιδεκτικής σε νέες κοινωνικές (αντ)αλλαγές.
Το σχολείο αποσκοπεί από τη μια πλευρά στην απόκτηση γνώσεων και από την άλλη στην κοινωνικοποίηση.
Η μικρο-κοινωνία του σχολείου αντικατοπτρίζει την κοινωνική διαστρωμάτωση και οφείλει να προετοιμάζει τα παιδιά για το κόσμο των ενηλίκων, έξω από τον συναισθηματικό κλοιό του οικογενειακού περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια σύνθετη κοινωνία και τη δυναμική της, που ξεφεύγει κατά πολύ από τη λογική της διδασκαλίας χωριστών αντικειμένων του παραδοσιακού σχολείου.
Παρόλο που η ανάγκη να εδραιωθεί η σύνδεση του σχολείου με την εξέλιξη του κόσμου έχει πιστοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, το σημερινό σχολείο δεν επιτρέπει παρά λίγες οργανωμένες ανταλλαγές με το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ η πραγματική επικοινωνία παραμένει ακόμη μια περιθωριακή δραστηριότητα.
Οι καταστάσεις επικοινωνίας και ανταλλαγών μέσω διαδικτύου μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

 


*1 Α. Δημητρακοπούλου Η εκπαιδευτική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πώς , πότε, γιατί; Γλωσσικός υπολογιστής, τεύχος 1, ΚΕΓ, Θεσσαλονίκη,1999

 

 


 

<----- ΑρχικήΕπιστροφή
eομογενεια
 

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com