Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Τεχνοφετιχισμός

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________ 

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν πεισθεί ότι όλα σιγά-σιγά "ψηφιοποιούνται" και βρίσκουν τη θέση τους στο διαδίκτυο. Ας σταματήσουμε λίγο να σκεφτούμε κατά πόσον αυτό είναι αλήθεια. Μέχρι στιγμής, ακούμε τους τεχνολάγνους να μας μιλούν για τις ανυπέρβλητες δυνατότητες του διαδικτύου. Αν όμως εξετάσουμε προσεκτικά τα όρια της τεχνολογίας, θα δούμε ότι αναδύεται μία κάπως διαφορετική εικόνα από αυτή που συνήθως προβάλλεται. Για να μην παρεξηγηθούμε: εξακολουθώ να πιστεύω ότι το διαδίκτυο είναι ελκυστικό, αποτελεσματικό, αναντικατάστατο εξαιτίας των δυνατοτήτων διασποράς της πληροφορίας και του γεγονότος ότι διευκολύνει τη γραπτή επικοινωνία των ανθρώπων.

Οι τεχνοφετιχιστές πιστεύουν ότι η τεχνολογία έχει τη μαγική ικανότητα να επιλύει προβλήματα. Μακάρι να το ξανασκεφτόμασταν αυτό. Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός των διαφόρων προγραμμάτων γίνεται ακριβώς με κέντρο και κριτήριο την τεχνολογία και όχι την προαγωγή ή γιατί όχι την παραγωγή πολιτισμού. Η τεχνολογία έχει γίνει αυτοσκοπός. Το ΥΠΕΠΘ αναλίσκει τις δυνάμεις του για να εξοπλίσει τα σχολεία με εργαστήρια Η/Υ αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν. Κάπως έτσι την πατήσαμε με τους σιδηρόδρομους. Η επέκταση του δικτύου τους οδήγησε στην κατάρρευση των εταιρειών. Οι σιδηρόδρομοι οφείλουν να συνδέουν τους ανθρώπους, μόνο όπου υπάρχει ανάγκη σύνδεσής τους.

Γιατί την πατάμε έτσι και εκκινούμε πάντα από την τεχνολογική βάση; Ίσως γιατί μας είπαν ότι η τεχνολογία είναι το μέλλον. Και ότι θα τα μεταμορφώσει όλα. Σίγουρα θα γίνουν αλλαγές. Όμως τι αλλαγές χρειαζόμαστε πραγματικά; Το όνειρο της "Κοινωνίας της Πληροφορίας" φαντάζει πολύ βολικός αντιπερισπασμός στην εκτενή πολιτική ανάλυση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Οι τεχνοκράτες γνωρίζουν ότι στην κοινωνία του 21ου αιώνα η δια βίου μάθηση θα αποτελεί αναγκαιότητα και ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να προσαρμόζονται διαρκώς στις επερχόμενες αλλαγές. Είναι πολύ βολικό για τους πολιτικούς να λένε "χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνολογία και οι αλλαγές θα έρθουν μόνες τους". Ως δια μαγείας; Βρισκόμαστε στον κόσμο του Χάρυ Πότερ;

Δεν αντέχω άλλο να ακούω για το δικτυωμένο ψυγείο του μέλλοντος που θα παραγγέλνει μόνο του το φρέσκο γάλα από το σουπερμάρκετ. Χρειάζεστε εσείς ένα τέτοιο ψυγείο; Μόνο η βιομηχανία της τεχνολογίας το χρειάζεται, για να πουλήσει τις νέες της γυαλιστερές συσκευές.

Το διαδίκτυο είναι ένα υπέροχο συμπληρωματικό μέσο επικοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μας στερεί δύο βασικές αισθήσεις, την όσφρηση και την αφή. Για να επιτελέσει τη λειτουργία του, για να συμπληρώσει, θα πρέπει να υπάρχει κάτι για να συμπληρωθεί. Θα πρέπει να επικοινωνούμε. Αν η επικοινωνία χαθεί, τότε θα έχουμε μόνο θόρυβο, τίποτε άλλο.

 

Αφορμή για το συγκεκριμένο υπήρξε το βιβλίο του Ole Grunbaum "Tekno-fetichismen" 

  


 

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 







Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002

 

 terracomputerata AT gmail DOT com