Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία ΥπερδεσμοίΟι συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ καρέ - καρέ σε μια σοκαριστική έκθεση φωτογραφίας

 


Greenpeace-ChernobylΜε αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, η  Greenpeace διοργάνωσε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ 000358" του διεθνούς φήμης φωτογράφου Robert Knoth, ο οποίος, μαζί με τη δημοσιογράφο Antoinette De Jong, ταξίδεψε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης, απαθανατίζοντας τις συνέπειες αυτού του ολέθριου πυρηνικού ατυχήματος. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου 2006.

Η Άνια (το κορίτσι της αφίσας) ζει στην Λευκορωσία και έχει ένα πιστοποιητικό με τον αριθμό 000358. Δεν είναι πιστοποιητικό γεννήσεως, ούτε γλωσσομάθειας. Επιβεβαιώνει ότι η Άνια είναι θύμα του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ κι ας είναι μόλις 15 χρονών. Στα 4 της χρόνια, ο καρκίνος σημάδεψε την αρχή μιας ζωής γεμάτης πόνο. Μια ομάδα γιατρών έκρινε ότι θα πρέπει να λάβει ένα Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ γιατί ο πατέρας της γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Τσερνομπίλ.

Είναι ένα κομμάτι χαρτί με το νούμερο 000358, που της δίνει το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε επιλεγμένα ιδρύματα. Όμως, η Άνια είναι κάτι παραπάνω από ένας αριθμός. Ωστόσο, το Τσερνομπίλ δεν είναι παρά μόνο μία περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1949 που ξεκίνησε η ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών εξοπλισμών και της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, έχουν δημιουργηθεί τέσσερις ζώνες πυρηνικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή, λόγω μικρών ή μεγάλων ατυχημάτων.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μαγιάκ της Ρωσίας, το Τσερνομπίλ, η κλειστή πόλη Σεβέρσκ, έδρα της Κοινοπραξίας Χημικών Επιχειρήσεων της Σιβηρίας και τα πεδία πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ είναι οι κυριότερες εστίες ραδιενεργής μόλυνσης με θύματα εκατομμύρια κατοίκους.

Η συλλογή φωτογραφιών του Robert Knoth θα παρουσιαστεί από την Greenpeace σε 19 χώρες, ενώ έχει ήδη κερδίσει τιμητική διάκριση στα Βραβεία World Press Photo 2006. Παράλληλα, το οδοιπορικό αυτό στις τέσσερις ζώνες πυρηνικής καταστροφής στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα κυκλοφορήσει σε φωτογραφικό λεύκωμα από τις εκδόσεις Αιώρα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης.

Μπορείτε να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες:

Fallout portfolio  

 

 
 Ψάξτε στην wikipedia


 

 

 
 

 


 

<----- Αρχική

Veni-vidi

"O 17ος αιώνας και ο Καραβάτζιο"

Συμπερασματικός Οιδίποδας

Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ 000358

 

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com