Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


Veni, vidi

Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Από την ουτοπία στην πραγματικότητα
H έκθεση για τα Γλυπτά στο Μέγαρο Μουσικής ξεδιπλώνει όλες τις επί μέρους πτυχές του μείζονος ζητήματος της επανασύνδεσής τους, το οποίο έχει πάψει να είναι μόνο ελληνική υπόθεση και αποτελεί διεθνή επιταγή.

Από τους 97 σωζόμενους λίθους της ζωφόρου του Παρθενώνα οι 56 βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 μετόπες που έχουν διασωθεί, στην Αθήνα βρίσκονται οι 48 ενώ οι υπόλοιπες 15 στο Λονδίνο. Και από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων οι 19 είναι στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα. Ενα μνημείο ακρωτηριασμένο με τα μέλη του διαμοιρασμένα ως πολύτιμα ιμάτια, που άρπαγες του απέσπασαν βίαια, ζητεί επιτακτικά πλέον την αποκατάστασή του. «H επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα: Πολιτιστική επιταγή» είναι το αίτημα που διατυπώνεται ολοένα και πιο δυνατά, και πιο καθολικά τα τελευταία χρόνια. Και με αυτόν τον ίδιο τίτλο μία έκθεση, που εγκαινιάζεται την Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής, ανακεφαλαιώνει την εξέλιξη της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα και ξεδιπλώνει όλες τις επιμέρους πτυχές ενός ζητήματος, το οποίο έχει πάψει πλέον να είναι μόνον ελληνική υπόθεση αλλά αποτελεί διεθνή επιταγή. Το υπουργείο Πολιτισμού και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, που την οργανώνουν, απευθύνουν μέσα από αυτή την έκθεση ένα προσκλητήριο για διαρκή ενημέρωση και εγρήγορση ώστε το ζήτημα να διατηρείται ως τη δικαίωσή του στην πρώτη γραμμή.

 

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Εγκαίνια: Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.000)

Διάρκεια ως την Κυριακή 28 Μαρτίου.
 

Κ.Π.Καβάφης
Σκηνικό θέαμα με ποίηση, μουσική, χορό, βίντεο

Ταξίδι στο καβαφικό σύμπαν με διαβατήριο τη μουσική, τον χορό, την απαγγελία και πυξίδα τον διαχρονικό λόγο του «μεγάλου Αλεξανδρινού». Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ετοίμασε μια τιμητική βραδιά για τον μεγάλο ποιητή στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας η οποία σήμανε ταυτόχρονα το τέλος της έκθεσης «Καβάφης. Ο κόσμος του και οι εικαστικές μορφές της εποχής του». Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου η Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής φιλοξένησε ένα σπονδυλωτό θέαμα που  αρθρώθηκε σε οπτικές και ηχητικές εικόνες. Με σύμβουλο της εκδήλωσης τον Μανόλη Σαββίδη και υπό τη φιλολογική εγγύηση του Νάσου Βαγενά, ο οποίος επέλεξε τα κείμενα, το πολυσχιδές θέαμα «K. Π. Καβάφης» οργανώθηκε σε παράσταση υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θέμη Μουμουλίδη. Τέσσερα βασικά μέρη μας θυμίζουν τη μεγαλύτερη ίσως αλήθεια που μας δίδαξε ο ίδιος ο δημιουργός: την αξία του προορισμού δίνει πάντα η μαγεία της διαδρομής.

 

Κ.Π.Καβάφης
 

3/02

Μέγαρο Μουσικής

20.30 μ.μ.

Τηλ. 210- 72.82.333

Το Φως του Απόλλωνα – Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα

Στην «Εθνική Πινακοθήκη» θα μπορείτε να δείτε  από 22 Δεκεμβρίου 2003 μέχρι 31 Μαρτίου 2004  500 περίπου εκθέματα από 150 και πλέον μουσεία και συλλογές, από όλο τον κόσμο.

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα μια τόσο μεγάλη έκθεση με έργα που αποδεικνύουν την επίδραση της Ελληνικής Αρχαιότητας στην Ιταλική Αναγέννηση.

Τα έργα που περιλαμβάνει η έκθεση έχουν δημιουργηθεί από το 1400 μέχρι το 1550. Αριστουργήματα δημιουργημένα από θρυλικούς καλλιτέχνες, όπως οι: Ραφαήλ, Donatello, Tiziano, Botticelli, Leonardo da Vinci, Μιχαήλ Άγγελος, Ghiberti, Ghirlandaio, Luca della Robbia, Pollaiolo, Mantegna, Bellini, Tintoretto, Veronese κ.α. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, μετάλλια, πλακέτες, εικονογραφημένα χειρόγραφα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και νυφιάτικες κασέλες με μυθολογικά θέματα, μαγιόλικες και σπάνια αρχαία συλλεκτικά κειμήλια που ανήκαν στους Μεδίκους και ανασυνθέτουν όλα μαζί τον μαγικό κόσμο της Ιταλικής Αναγέννησης.

Μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση της έκθεσης
 

Το φως του Απόλλωνα

22/12 -31/3

Δευτέρα και Τετάρτη 9π.μ. - 3μ.μ. και 6μ.μ. - 9μ.μ.,
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 9π.μ. - 3μ.μ. και κάθε Κυριακή 10π.μ. - 2μ.μ.
Η Εθνική Πινακοθήκη κάθε Τρίτη παραμένει κλειστή.

Τηλ.210-72.35.937-8

 

 Medi@terra 2004 6o Διεθνές φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας

Το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Medi@terra είναι μία πρωτοβουλία με σκοπό την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Θέμα του φετινού φεστιβάλ "Από το κείμενο στο υπερκείμενο". Μία αναδρομική έκθεση για το υπερκείμενο. Σειρά ομιλιών πλαισίωσαν την έκθεση.

Μία μικρή ένσταση: όταν πρόκειται για μία τόσο σύντομη έκθεση (4 ημερών) το τα μην τηρείται το ωράριο είναι τουλάχιστον αστοχία. Υπήρξαν μερικοί που ξεροστάλιασαν Κυριακή πρωί έξω από την έκθεση περιμένοντας να ξυπνήσει ο τεχνικός ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική διαβεβαίωση από τους οργανωτές για την τήρηση του ωραρίου. Να περιμένεις επίσης να κάνουν reboot και να συνδεθούν στο διαδίκτυο οι υπολογιστές που προβάλλουν τα έργα αποκαλύπτει οργανωτικές αδυναμίες... Νομίζω η τεχνολογία τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα.
 

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο 

Βασ. Σοφίας 22

30 Ιανουαρίου 2004- 2 Φεβρουαρίου

Τηλ. 210-64 60 748

 

Εκθεση:  "O 17ος αιώνας και ο Καραβάτζιο" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 27/4-30/6/2006

Εικαστικό θέαμα Συμπερασματικός Οιδίποδας του Κώστα Τσόκλη στο Νέο Μουσείο Μπενάκη από τις 10 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου 2006.

Φωτογραφική έκθεση Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ 000358 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου 2006.

 
 

 

Επιστροφή σε Φρέσκα-Φρέσκα και λαχταριστά

 


 

<----- Αρχική
Δραστηριότητες για την τάξη

Τα μάρμαρα ζητούν τη ψήφο μας


Ο Κ.Π. Καβάφης ταξιδεύει στο διαδίκτυο


 Ένα μάθημα για την Αναγέννηση


Citius-Altius-Fortius


Ακόμη

Φάκελος Καβάφη

  terracomputerata AT gmail DOT com