Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

 

   Η δύναμη του διαδικτύου

 

Οταν με ρωτούν μα τι βρίσκεις στο διαδίκτυο και κάθεσαι με τις ώρες μπροστά στην οθόνη,  απαντώ απλά: "τα πάντα". Κυρίως βρίσκω ανθρώπους με τα ενδιαφέροντά τους, τα πάθη τους, τις μικρές τους ιστορίες. Αν με έχει αγγίξει το πνεύμα των Χριστουγέννων θα επισκεφθώ το www.thehungersite.com για να δωρίσω τροφές στους λιμοκτονούντες αυτού του κόσμου. Μέχρι και κερί μπορώ να ανάψω στο Αγιο όρος, χωρίς να καταπατήσω το άβατον. Είναι μία δεξαμενή συλλογικής γνώσης -πώς να το κάνουμε;  Θυμάμαι ακόμη την ταραχώδη έλξη που εξασκούσε πάνω μου ο πρόγονος του διαδικτύου, το BBS, στο οποίο δικτυωνόμουν πριν μερικά χρόνια. Πολύ πιο πεπερασμένη από τον αχανή ιστό, βέβαια... 

Παρά τους γρίφους, τους οποίους ακόμα και σήμερα έχει να επιλύσει κάθε επίδοξος κυβερνοναύτης, είναι σίγουρο ότι το δίκτυο θα ανταμείψει τον επίμονο. Το διαδίκτυο έρχεται να προεκτείνει τη δυναμική της σκέψης μας, αφού διευκολύνει τη συνεργασία με απομακρυσμένους χρήστες.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία peer-to-peer (συντομογραφικά P2P) εξαπλώνεται με την ταχύτητα της πυρκαγιάς του δάσους. Η ανταλλαγή μουσικών κομματιών μέσω του Napster (παλαιότερα) και του Audiogalaxy, όπως και το προγραμματάκι SETI@home έφεραν το Ρ2Ρ στην καθημερινότητά μας. Το SETI επεξεργάζεται μετρήσεις δεδομένων του ραδιοτηλεσκόπιου Arecibo, αναζητώντας νοήμονα ζωή στο σύμπαν. Ο ερευνητικός χρόνος που έχει εξοικονομηθεί στα χρόνια λειτουργίας του SETI@Home πλησιάζει τα 658.000 (!) χρόνια. Οι σκεπτικιστές θα αντιδράσουν αν να μιλήσουμε για επαναστάσεις. Πάντως, αυτό που σίγουρα επιτυγχάνεται είναι η καλύτερη αξιοποίηση των παγκόσμιων πόρων. Ως Peer to Peer networking χαρακτηρίζεται το μοντέλο επικοινωνίας (ή παροχής υπηρεσιών), κατά το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες είναι ομότιμοι, δηλαδή έχουν τις ίδιες δυνατότητες, και καθένας από αυτούς λειτουργεί συνήθως ταυτόχρονα ως πελάτης και ως εξυπηρετητής, απαντώντας στις αιτήσεις που δέχεται, αλλά και κάνοντας αιτήσεις στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες εφαρμογές Peer to Peer ασχολούνται κυρίως με το λεγόμενο sharing(=διαμοιρασμό), με πιο γνωστές αυτές που αφορούν στο file sharing (βλ Audiogalaxy), δηλαδή στο διαμοιρασμό των αρχείων (είτε αυτά είναι αρχεία μουσικής είτε αρχεία εικόνας, κείμενα κ.τ.λ.). Η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία είναι αυτή του cycle sharing, δηλαδή η κατηγορία των εφαρμογών, οι οποίες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν τους κύκλους του επεξεργαστή που μένουν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτοι, κάτι που συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ο υπολογιστής εκτελεί κάποιον screen saver ή δεν εκτελεί κάποια εφαρμογή. Γιατί ενώ γράφετε ήσυχα-ήσυχα τα κείμενά σας να μην υποστηρίξετε το ερευνητικό πρόγραμμα κατά του καρκίνου στη διεύθυνση http://www.intel.com/cure; είτε τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος http://genomeathome.stanford.edu; είτε τη μάχη κατά του AIDS από το μετερίζι του www.fightaidsathome.org; 

Οι υπηρεσίες on-line collaboration παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο σημερινό επιχειρηματικό (και όχι μόνο) κόσμο.  Ανάμεσα στους ενδιαφερομένους συγκαταλέγονται μεγάλες εταιρείες με σημαντική γεωγραφική διασπορά, επιστημονικές ερευνητικές ομάδες, αλλά και εργαζόμενοι, η θέση και οι ευθύνες των οποίων απαιτούν τη διαρκή μετακίνησή τους από μέρος σε μέρος. Το Peer to Peer collaboration αφορά σε ένα μοντέλο υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο τα διάφορα μέλη μίας ομάδας μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να μοιράζονται αρχεία, να επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε σε πραγματικό χρόνο είτε με τη βοήθεια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, και να μοιράζονται τη χρήση εφαρμογών μέσω Internet ή οποιουδήποτε δικτύου. Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε εκπαιδευτικές εφαρμογές αυτών των υπηρεσιών.
Η ιδέα του Peer to Peer collaboration έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των χρηστών και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς υπηρεσιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιδέα του  κατανεμημένου Web: Αν κάποιες χιλιάδες χρήστες της Ευρώπης ζητήσουν μία συγκεκριμένη σελίδα η οποία βρίσκεται στην Αμερική, τότε η σελίδα αυτή θα μεταφερθεί τις ίδιες ακριβώς χιλιάδες φορές στους υπολογιστές τους και παράλληλα θα αποθηκευθεί στην cache των μηχανημάτων τους. Αν όμως υπήρχε ένα κατανεμημένο και Peer to Peer μοντέλο λειτουργίας του Web, η μεταφορά αυτή θα γινόταν πολύ λιγότερες φόρες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ταχύτερα, αφού ο ίδιος Web server δε θα έπρεπε αντιστοίχως να απαντήσει κάποιες χιλιάδες φορές στην ίδια αίτηση και κάθε peer θα αναζητούσε αντίγραφα της σελίδας από τους κοντινούς σε αυτόν χρήστες.

Ελπιδοφόρο το μέλλον; Το έχουμε ξαναπεί η αγορά έχει τους δικούς της τρόπους να επιβάλει τους νόμους της.

Born to be wired

terracomputerata AT gmail DOT comteryiak@yahoo.gr

Μπορείτε να γραφτείτε στη λίστα φίλων του netschoolbook στέλνοντας ένα e-mail στη διεύθυνση tgiakoum@de.sch.gr και υποσχόμαστε να σας ενημερώνουμε για την ανανέωση της αρθρογραφίας μας.

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική







Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

16/11/2001

Δ. Νούσια:

Η σύγχρονη λογοκρισία


23/11/2001

Σοφία Νικολαΐδου:

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - Γλωσσικός κώδικας στην terra computerata


 30/11/2001

Τερέζα Γιακουμάτου:

Ο Προμηθέας αυτή τη φορά θα μας δικτυώσει!


7/12/2001

Σοφία Νικολαΐδου: Οι φυλές του διαδικτύου


14/12/2001

Τερέζα Γιακουμάτου:

Ψηφιακός οστρακισμός. Χρειαζόμαστε τον big brother;


 21/12/2001

Σοφία Σαλμά:

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο -η κατάργηση της μοναξιάς

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com