Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Κύρια σημεία του σχεδίου για τις διαφημίσεις:

*Στο άρθρο 3 των «Γενικών αρχών» διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Οι ραδιοτηλεοπτικές διαφημίσεις πρέπει να είναι νόμιμες, έντιμες και ειλικρινείς. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται χωρίς λόγο τους φόβους του κοινού, να εκμεταλλεύονται τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων, να περιέχουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα ή έμμεσα σε πράξεις βίας, να καπηλεύονται εθνικά θέματα, ιερά κείμενα, την εθνική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, εθνικά μειονεκτήματα, θρησκευτικές δοξασίες κ.λπ.» Θα ήταν, άραγε, ύποπτα σε μια τέτοια περίπτωση το «Νερό βελούδο!» και οι καμπάνιες για τα κάθε είδους τυχερά παίγνια;

*Οσον αφορά πάντως την «αρνητική διαφήμιση», η απαγόρευση παραμένει: «Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να δυσφημούν άλλες εταιρείες ή προϊόντα, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» σημειώνει το άρθρο 5.

*Ξεχάστε επίσης τα προϊόντα καπνού, τα φάρμακα με συνταγή, τα πολεμικά παιχνίδια και τις ραδιοτηλεοπτικές «θρησκευτικές διαφημίσεις». Τα αλκοολούχα ποτά, πάλι, επιτρέπεται να διαφημιστούν, με μέτρο όμως και χωρίς υπερβολές.

«Στις εκπομπές που αποτελούνται από αυτόνομα μέρη ή στις αθλητικές εκπομπές και στα γεγονότα και θεάματα ανάλογης διάρθρωσης που περιλαμβάνουν διαλείμματα, τα διαφημιστικά μηνύματα παρεμβάλλονται μόνο μεταξύ των αυτόνομων μερών ή στα διαλείμματα», επισημαίνει η παράγραφος 1 του άρθρου 8. Ορθόν, για να μην την ξαναπατήσουμε όταν κόβεται η δράση στα τελευταία δευτερόλεπτα ενός αγώνα και βλέπουμε το νικητήριο καλάθι «κονσέρβα».

*Η «γκρίζα» διαφήμιση παραμένει στα Τάρταρα, τα σποτ «δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του μεταδιδόμενου κάθε ημέρα συνολικού τηλεοπτικού προγράμματος». Η χορηγία επιτρέπεται «πλην δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών», και η συνολική ημερήσια διάρκεια των χρονοθυρίδων τηλεπώλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες, με πολλούς περαιτέρω περιορισμούς του φαινομένου, που τείνει να μας κατακλύσει. Αυτά εν ολίγοις, και αναμένουμε τον κώδικα ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών εκπομπών για τη συνέχεια.

Ελευθεροτυπία 8/12/02

 

 

 


 

<----- Αρχική

Υποστηρικτικό υλικό για διδάσκοντες Τεχνικές πειθούς

Σχέδιο μαθήματος διαφήμισης


Τεστ αυτοαξιολόγησης

Η διαφήμιση επιτίθεται Χριστούγεννα

Οι επιπτώσεις του καταιγισμού διαφημίσεων

Τεχνικές διαφημιστών παιχνιδιών

Τώρα και προσωπικές διαφημίσεις

Είδη διαφημιστικών μηνυμάτων

Τεχνάσματα των διαφημιστών 

Δεοντολογία διαφημίσεων

No logo Οι πολυεθνικές εισβάλλουν στα σχολεία.


 

 

 

 

 

Επικοινωνία:   terracomputerata AT gmail DOT com