Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ;

ΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΝΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ - ΟΜΩΣ  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΣΥΝΟΔΗΓΟ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ: ΕΣΑΣ.

Γράφει η Σοφία Νικολαΐδου 

_____________________ 

 

  Τα παιδιά έχουν έφεση στην τεχνολογία. Μπορεί ένας γονιός να καθοδηγήσει το τέκνο του στο θαυμαστό κόσμο της νέας τεχνολογίας, υποδεικνύοντας τα οφέλη της και υπερπηδώντας κακοτοπιές και σκοπέλους;

Τα βήματα 1-5

Βήμα 6ο: Εκπαιδευτικό λογισμικό

Έχετε ακούσει για το πρόγραμμα της «Οδύσσειας», τη μεγάλη καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας (www.odysseia.cti.gr); Για την «ετήσια ενδοσχολική επιμόρφωση» που πραγματοποιείται σε 5000 (φουσκωμένο αλλά στρογγυλό) καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης; Tι είναι αυτά; Η σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να αξιοποιηθούν παιδαγωγικά οι νέες τεχνολογίες για τη διδασκαλία όλων των διδακτικών αντικειμένων: νέων ελληνικών, ιστορίας, μαθηματικών, φυσικής κ.τ.λ. Με αφετηρία τη συγκεκριμένη προσπάθεια, έχει κατασκευαστεί εκπαιδευτικό λογισμικό (http://edsoft.cti.gr/edsoft/index.html), το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί στα σχολικά εργαστήρια. Κάποια από τα λογισμικά αυτά κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στον κόμβο http://odysseis.cti.gr/  βρίσκονται αναρτημένες ορισμένες μόνο από τις πολλές και ενδιαφέρουσες διδασκαλίες μαθημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί στα σχολικά εργαστήρια.

Βήμα 7ο: Μάθηση με ανακάλυψη και μάθηση με δράση

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής προσφέρεται γι’ αυτό που οι παιδαγωγοί ονομάζουν μάθηση με ανακάλυψη και μάθηση με δράση. Το παιδί δεν είναι πλέον απλός αποδέκτης πληροφοριών. Μπορεί να οδηγηθεί στην ανακάλυψη αυτού που παλαιότερα του προσφερόταν ως έτοιμη –και αδιαμφισβήτητη- γνώση. Η έρευνα των διαδικτυακών πηγών, η εξοικείωση με τους νέους τρόπους οργάνωσης του επιστητού και η άσκηση στην επιλογή της πληροφορίας αποτελούν σημαντικές δεξιότητες. Σταθείτε δίπλα του. Μπορείτε να τον βοηθήσετε στην επεξεργασία και την κριτική όλων αυτών των αταξινόμητων πληροφοριών.

Βήμα 8ο: Ακούστε το παιδί με προσοχή

Τι πραγματικά ενδιαφέρει το νεοσσό; Αν ζωγραφίζει, μπορείτε να δείτε μαζί τις ζωγραφιές άλλων παιδιών που βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο και να τον ενθαρρύνετε να εκθέσει (διαδικτυακά) τις δικές του. Μπορεί να ζήσει την ασφαλή περιπέτεια της προσομοίωσης (π.χ. να επιχειρήσει να «πετάξει» με ένα αεροπλάνο) ή του πειράματος (π.χ. να κατασκευάσει μια χημική ένωση σε ένα εικονικό εργαστήριο).  

Βήμα 9ο Είναι αθώα η τεχνολογία;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία είναι πολιτισμικά και ιδεολογικά χρωματισμένη. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει τους όρους με τους οποίους παράγεται, διαδίδεται και επιβάλλεται η τεχνολογία (οικονομικά συμφέροντα που υποκρύπτονται, πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα που προωθούνται). Η αγωγή του παιδιού ως καταναλωτή της τεχνολογίας είναι σοβαρό και σύνθετο εγχείρημα. Μην την αφήνετε στις εταιρείες και τις διαφημίσεις.

Βήμα 10ο Τελικά, υπάρχουν χρυσοί κανόνες;

Όχι, δεν υπάρχουν. Έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Το καθένα είναι η δικιά του μοναδική περίπτωση. Ας τα αφήσουμε να κρατήσουν το τιμόνι και ας καθήσουμε στη θέση του συνοδηγού. Η περιπέτεια της επαφής με την τεχνολογία αρχίζει. Ας σταθούμε δίπλα τους.  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 βήματα για να εισάγετε το παιδί σας στις νέες τεχνολογίες.

Σ. Νικολαΐδου

28/4/2002

terracomputerata AT gmail DOT com