Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Η Λερναία Υδρα χτυπά στο διαδίκτυο

κι εμείς την πολεμάμε με το καλαμάρι...

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ;

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________ 

  Πολλές φορές έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων γονέων που ανησυχούν για το παιδί τους όταν εκείνο σερφάρει. Μήπως εκτίθεται στις διαστροφές που κυκλοφορούν εν αφθονία στο διαδίκτυο; Κι αν πέσει θύμα της δικτυωμένης παιδεραστίας; Τα ΜΜΕ στο βωμό της τηλεθέασης έχουν σταυρώσει πολλές φορές το διαδίκτυο συμβάλλοντας στη σύγχυση.

Το έχουμε ξαναπεί όταν το παιδί σερφάρει θεωρήστε ότι βγαίνει μόνο του βόλτα εκτός οικίας. Δεν βλάπτει να ρίχνετε μία διακριτική ματιά στην οθόνη. Αν μάλιστα το παιδί σας βρίσκεται ακόμα στο Γυμνάσιο καλό θα ήταν το σερφάρισμα να είναι οικογενειακή υπόθεση. Καθίστε στη θέση του συνοδηγού. Όλο και κάτι θα μάθετε κι εσείς.

Αν τώρα υποπέσει στην αντίληψή σας κάτι ύποπτο επισκεφθείτε τη σελίδα www.safeline.gr όπου θα ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης παρανομιών.

Μην υποκύψετε στη λογική της απαγόρευσης. Αλλιώς θα πρέπει να αφαιρέσετε τις τηλεφωνικές συσκευές από το σπίτι σας - ίσως έτσι να προλάβετε τους φουσκωμένους λογαριασμούς από τα ροζ τηλέφωνα. Μη διανοηθείτε επίσης να στείλετε το παιδί σας για τσιγάρα. Στα περίπτερα σε περίοπτη θέση κρέμονται περιοδικά με όλα όσα θέλατε να μάθετε για την κτηνοβασία αλλά δεν τολμούσατε να ρωτήσετε.

Το νέο μέσο, το διαδίκτυο δε σηκώνει πολλά απαγορεύεται. Τα bytes είναι σαν το νερό. Πάντα ψάχνουν τρόπους να διαρρεύσουν. Λαχταρούν να κυκλοφορήσουν, τρέχουν  ανάμεσά μας και αναπαράγονται διαρκώς. Σίγουρα υπάρχουν προγράμματα ηλεκτρονικής λογοκρισίας - είναι φίλτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση του χρήστη σε τόπους με βλαπτικό περιεχόμενο. Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο χρησιμοποιεί ένα τέτοιο φίλτρο μετά από κάποια ατυχή συμβάντα σε σχολεία. Οι μαθητές που αποφασίζουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για απαγορευμένα ζητήματα συναντούν ένα καλαμάρι στο δρόμο τους. Είναι η σελίδα που εμφανίζεται όταν απαγορεύεται η πρόσβαση. Είναι σισύφειος μόχθος. Οι συγκεκριμένες διευθύνσεις πολλαπλασιάζονται και μετακινούνται καθημερινά. Έχουμε να κάνουμε με μία Λερναία Υδρα.

Καθετί έχει το τίμημά του. Το διαδίκτυο είναι αμφίδρομο μέσο. Δεν δέχεστε απλά μηνύματα αλλά επικοινωνείτε, ανταλλάσσετε πληροφορίες. Στο δρόμο σας μπορεί να βρεθεί και ο κακός λύκος. Αρκεί να τον αναγνωρίσετε. Διδάξτε στα παιδιά τρόπους να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Κατευθύνετε τα σε πύλες ειδικά σχεδιασμένες για την ηλικία τους και αφιερώστε τους χρόνο. Τέλος προς θεού μην αντικαταστήσετε την οθόνη της τηλεόρασης με αυτήν του υπολογιστή. Γιατί εκεί έχουμε δει πολλά "παρκαρισμένα" παιδιά.

Μερικοί γονείς υποκύπτοντας στις φοβίες του άγνωστου αποφάσισαν να περιμένουν και κρατούν τον υπολογιστή έξω από το σπίτι τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι γλίτωσαν το μπελά αλλά ας ετοιμαστούν να αποδεχθούν και το στίγμα του τεχνολογικά αναλφάβητου για το παιδί τους.
  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002

 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου