Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Γυναίκες στο διαδίκτυο...

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________ 

 

Είμαστε δυο είμαστε τρεις... Σίγουρα πλέον είμαστε παραπάνω από χίλιες δεκατρείς. Αλλά οι δικτυακοί μας ατραποί δεν είναι ακόμα σπαρμένοι με ρόδα. Ο γενναίος καλωδιωμένος κόσμος συνεχίζει να κατοικείται από αρκετούς θερμόαιμους εκπροσώπους του ισχυρού φύλου που δεν διστάζουν να επιβεβαιώνουν τον ανδρισμό τους ποικιλότροπα. Μπορεί να κακοχαρακτηριζόμαστε από αρκετούς ότι αφήνουμε το συναίσθημα να μας κυριεύει αλλά αρκεί μία επίσκεψη σε ένα φόρουμ για να διαπιστώσει κανείς ποιο φύλο πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις συναισθηματικών εκρήξεων. Παρατηρείται δε ότι αρκετοί δε διστάζουν να γίνουν εντελώς απρεπείς χρησιμοποιώντας προσβλητικές εκφράσεις και υιοθετώντας μια έντονα εριστική γλώσσα, που συνηθίζεται να αποκαλείται "flaming" στο ιδιαίτερο λεξιλόγιο των επικοινωνιών μέσω υπολογιστών.

Σε μία μελέτη μιας ηλεκτρονικής λίστας εκπαιδευτικών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα  τα στατιστικά ευρήματα είναι συντριπτικά. Οι γυναίκες δεν αισθάνονται άνετα στις ηλεκτρονικές συζητήσεις. Στη λίστα της μελέτης συμμετέχουν 75 άνδρες και 53 γυναίκες. Τα μηνύματα των ανδρών είναι υπερδιπλάσια των γυναικών. Σε διάστημα ενός εξαμήνου οι συστηματικοί αποστολείς μηνυμάτων στη λίστα είναι 12 άνδρες και μία γυναίκα. Τα μηνύματα των ανδρών σε ένα τρίμηνο είναι 114 ενώ των γυναικών 47.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η επικοινωνία μέσω υπολογιστών είναι ένα μέσο, στο οποίο, με την απουσία των φυσικών και των κοινωνικών χαρακτηριστικών, επιτρέπεται περισσότερη δημοκρατία στις επικοινωνιακές σχέσεις και, άρα, και ισότητα στην επικοινωνία μεταξύ των φύλων.
Αντίθετα με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, τα στατιστικά ευρήματα της ανάλυσής μας  δείχνουν πως, ακόμη και σε εκπαιδευτικά επικοινωνιακά περιβάλλοντα, δεν υπάρχει ισότητα στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών έστω και εάν στο χώρο της εκπαίδευσης πλειοψηφούν οι γυναίκες. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι μια μικρή μειονότητα ανδρών κυριαρχούν στη διαδικασία και στη θεματολογία των επικοινωνιών, επιδεικνύοντας τάσεις αυτοπροβολής και ρητορικής αντιπαλότητας. Για τους λόγους αυτούς καθώς ο κοινωνικός εθισμός αναγκάζει τις γυναίκες να μην αισθάνονται άνετα απέναντι σε καταστάσεις συγκρούσεων, αυτές τείνουν να είναι περισσότερο φοβισμένες από τέτοιες πρακτικές, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τη συμμετοχή.

Κουράγιο κορίτσια! κάποτε θα ενηλικιωθούν. Λέτε;


 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

10/2/2003

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου