Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Μία καταπληκτική ανακάλυψις! Υπερβαίνει την φαντασίαν του Ιουλίου Βερν* Εφημερίδα Καθημερινή 7/8/1945


Littleboy bomb"Little Boy" είναι το παρατσούκλι που δόθηκε στην ατομική βόμβα η οποία και έπληξε τη Χιροσίμα την 6η Αυγούστου 1945. Ηταν Δευτέρα πρωί. Ο Little Boy ρίχτηκε από το βομβαρδιστικό Enola Gay που ανήκε στον στόλο των B-29.

Μετά από 1 περίπου λεπτό ακολούθησε η έκρηξη σε ύψος 2000 ποδών στις 8:15 π.μ. ακριβώς πάνω από το κτίριο που σήμερα ονομάζεται "A-Bomb Dome."

 

city of Hiroshima
A - bomb dome Η πόλη της Χιροσίμα μετά το βομβαρδισμό


"Ενα δυνατό φως γέμισε το αεροπλάνο," έγραψε ο υποσμηναγός Paul Tibbets, ο πιλότος της Enola Gay. "Γυρίσαμε να δούμε τη Hiroshima. Η πόλη είχε καλυφθεί από ένα φριχτό σύννεφο που ανέβαινε σα μανιτάρι βράζοντας." Για ένα λεπτό επικράτησε σιωπή. Αλλά αμέσως μετά όλοι μιλούσαν ταυτόχρονα. "Κοιτάξτε αυτό! Κοιτάξτε αυτό!" κραύγαζε ο συγκυβερνήτης Robert Lewis, χτυπώντας με στον ώμο. Ο Lewis υποστήριζε ότι ένιωσε τη γεύση της ατομικής έκρηξης - είχε -λέει- τη γεύση μόλυβδου. Μετά άρχισε να γράφει πυρετωδώς στο ημερολόγιο του. "Μεγαλοδύναμε," αναρωτήθηκε, "τι κάναμε;" (special report, "Hiroshima: August 6, 1945")

Χρόνια μετά ο Lewis αποκάλυψε στον ανταποκριτή του BBC Thomas Gordon (Ελευθεροτυπία 7/8/2005)  πως τα πρώτα του λόγια στην πραγματικότητα ήταν "ουάου, απίθανη βολή" ενώ συνέχεια έλεγε "κοίτα, κοίτα!" σα μικρό παιδί που διασκεδάζει με τα βεγγαλικά. Ο κυβερνήτης του τον διέταξε να αλλάξει το ημερολόγιό του με κάτι πιο ορθό πολιτικά και έτσι προέκυψε το "θεέ μου, τι κάναμε".

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές;

Ανατομία της βόμβας Little boy (από τη σελίδα How stuff works)
 

 


 

<----- Αρχική8.15 το πρωί

Να μιλήσουν τα αντικείμενα

Μόνο σκιές

Πληγάς επτά τας εσχάτας

Μία καταπληκτική ανακάλυψις

1000 γερανοί για τη  Sadako

Η ιστορία της Α- βόμβας

Διδακτικοί στόχοι του μαθήματος

Δραστηριότητες

Ντοκουμέντα

Hibakusha 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com