Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Περιγραφή του μαθήματος

Στον πίνακα της τάξης αναγράφεται το ερώτημα:
"Αν ήσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ για ποιους λόγους θα διέταζες τη ρίψη της ατομικής βόμβας;" Να απαντήσετε σε μία παράγραφο σαν να γράφατε στο προσωπικό σας ημερολόγιο.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσετε τον πίνακα για να συλλέξετε μέσα από τον καταιγισμό ιδεών τι έρχεται στο νου των μαθητών στο άκουσμα της λέξης Χιροσίμα.

Κατόπιν οι μαθητές έρχονται σε επαφή με φωτογραφίες των βομβαρδισμένων πόλεων, αναφορές επιζώντων, το ημερολόγιο του Τρούμαν και το δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Η τάξη χωρίζεται σε ομάδες των τριών. Κάθε ομάδα έχει διαφορετική δραστηριότητα. Οι ομάδες θα εργαστούν περίπου τριάντα λεπτά. Στη συνέχεια παρουσιάζουν την εργασία τους στην ολομέλεια της τάξης.

Στο τέλος επιστρέφουμε στη λίστα των λέξεων που έχουν καταγραφεί στον πίνακα.

Ομάδα 1 -οι συντάκτες.

Έχει ξημερώσει η 7η Αυγούστου 1945. Είστε η συντακτική ομάδα μιας μεγάλης εφημερίδας. Έχετε λάβει μία σειρά φωτογραφιών από τους ανταποκριτές σας. Θα πρέπει να προτείνετε ποιες φωτογραφίες θα μπουν στο πρωτοσέλιδο. Ο αρχισυντάκτης δεν αρκείται σε μία μόνο πρόταση αλλά θέλει τρεις λίστες. Η πρώτη λίστα θα περιλαμβάνει τις φωτογραφίες που προτείνετε για την πρώτη σελίδα, η δεύτερη τις φωτογραφίες που δεν πρέπει να δημοσιευτούν και η τρίτη μία σειρά σχολίων που θα συνοδεύσουν τις φωτογραφίες.

Αφού καταλήξετε στις λίστες χρησιμοποιήστε τον επεξεργαστή για να ετοιμάσετε ένα σκαρίφημα της πρώτης σελίδας. Αρκεστείτε σε μία-δύο φωτογραφίες και επιλέξτε τον τίτλο. Προετοιμαστείτε να υποστηρίξετε τις αποφάσεις σας στον αρχισυντάκτη που αρέσκεται στις "δύσκολες" ερωτήσεις.

Δείτε τις φωτογραφίες που έχουν φθάσει.


Ομάδα 2 -οι ανταποκριτές

Εχετε επιλεγεί για να γράψετε μία αναφορά σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό που θα περιλαμβάνει τις απόψεις των επιζώντων. Δεν θα πρέπει να υπερβείτε τη μία σελίδα αλλά θα πρέπει να περνάτε το μήνυμα. Επιλέξτε μία φωτογραφία που ταιριάζει με τα συναισθήματα των επιζώντων. Θα παρουσιάσετε την αναφορά σας στην τάξη.

Μπορείτε να βρείτε αναφορές επιζώντων στους δικτυακούς τόπους:

 Voice of Hibakusha

 Eyewitness account by Father P. Siomes


Ομάδα 3 -οι άνθρωποι του προέδρου

Η ομάδα σας θα πρέπει να προετοιμάσει μία αναφορά αυτοπτών μαρτύρων από τις πυρηνικές δοκιμές. Η αναφορά θα διαβαστεί από τον πρόεδρο Τρούμαν ο οποίος εδώ και λίγους μήνες έμαθε για την ύπαρξη της ατομικής βόμβας και χρειάζεται τις πληροφορίες που θα παρέχετε ώστε να λάβει αποφάσεις. Θέλει ακριβώς να γνωρίζει για την αποτελεσματικότητα του όπλου.

Θα μελετήσετε τις αναφορές και θα ετοιμάσετε μία περίληψη για τον πρόεδρο. Φροντίστε να συμπεριλάβετε όσες περισσότερες πληροφορίες πιστεύετε θα χρειαστεί. Φροντίστε να μην ξεπεράσετε τις τρεις σελίδες (μαζί με τυχόν φωτογραφίες που θα ενσωματώσετε).

Πηγές:

 Radiation Monitoring at the Trinity Test

 Trinity Test Eyewitness Accounts


Ομάδα 4 -οι ιστορικοί

Η ομάδα σας έχει πρόσβαση στο δελτίο τύπου και στα ημερολόγια του Τρούμαν που αναφέρονται στην απόφασή του να διατάξει τη ρίψη της βόμβας.

Θα πρέπει να ετοιμάσετε ένα κείμενο με:

  • τους λόγους που αναφέρει ο Τρούμαν για τη ρίψη της βόμβας

  • σαν ομάδα συμφωνείτε με κάθε αιτία που προβάλλει;

  • ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο σπουδαιότερος λόγος;

  • ποιος ο λιγότερο σημαντικός;

  • υπάρχει κάποιος λόγος που πιστεύετε ότι έχει παραληφθεί από τον Τρούμαν;

  • σαν ομάδα δικαιολογείτε την απόφασή του;

Μπορείτε να συμβουλευθείτε τα άρθρα:

H Xιροσίμα των ηθικών διλημμάτων

Τα λουλούδια της Χιροσίμα

Βόμβα στοιχειό

Η άλλη αλήθεια
 


 

Πηγές

 Decision to Drop the Atomic Bomb

 Truman's Diary Entries

 Official Releases concerning the bomb

 Letters and Notes discussing the bomb

 Excerpt of Truman's Speech, August 9, 1945

 Truman's Diary, July 25, 1945

 Selections from Truman's Diary and Papers

 

*Φακατσέλη Αχιλλέα: Το λεπτό που άλλαξε τον κόσμο, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 31/7/2005

 

 

Επέκταση

1. Να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Μουσείου της Ειρήνης στη Χιροσίμα καθώς και την έκθεση για τα θύματα της Χιροσίμα της Mayu Tsuruya . Αφού περιηγηθείτε στα εκθέματα να ετοιμάσετε μία παρουσίαση για τις βιολογικές επιπτώσεις της ραδιενεργούς ακτινοβολίας στους έμβιους οργανισμούς. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τη σελίδα του Craig C. Freudenrich, Ph.D. για τις ατομικές βόμβες. Δείτε την προσομοίωση του Little boy που αφάνισε τη Χιροσίμα.

2. Να ερευνήσετε στο διαδίκτυο σχετικά με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Σήμερα αρκετές χώρες φαίνεται να στρέφονται στη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων λόγω των καταστροφών του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική της χώρας μας απέναντι στους πυρηνικούς αντιδραστήρες; Γνωρίζετε τι γίνεται με τα πυρηνικά απόβλητα; Nα χωριστείτε σε δύο ομάδες και να ετοιμαστείτε για παρουσίαση των ευρημάτων σας στην ολομέλεια. Ο καθηγητής σας μαζί με δύο συμμαθητές σας θα αποφασίσουν ποια ομάδα είχε τα πλέον πειστικά επιχειρήματα.

Συμβουλευτείτε τις σελίδες της Greenpeace για το θέμα:

 Εκστρατείες - πυρηνικά

 

Βλέπετε το πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας της "Καθημερινής". Αφού συλλέξετε στοιχεία για το γεγονός φτιάξτε το δικό σας πρωτοσέλιδο.

Για μαθητές με "φυσικές" ανησυχίες

Με τη συγκεκριμένη προσομοίωση  μπορούμε να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει στην αλυσιδωτή αντίδραση. Καθώς ένα νετρόνιο προκαλεί τη σχάση ενός πυρήνα εκπέμπονται νετρόνια. κάθε ένα από αυτά προκαλεί νέα σχάση οπότε προκύπτει η αλυσιδωτή αντίδραση. Η αλυσιδωτή αντίδραση μπορεί να είναι ελεγχόμενη όπως σε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα ή να αποκτήσει εκρηκτικό χαρακτήρα όπως στην ατομική βόμβα. http://lectureonline.cl.msu.edu/~mmp/applist/chain/chain.htm

Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να διατηρήσετε τον έλεγχο καλής λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. http://www.ida.liu.se/~her/npp/demo.html Χάρη στην τεχνολογία μπορούμε να διαπιστώσουμε τι έφταιξε στο ατύχημα του Τσερνόμπιλ.

 





 

 


 

<----- Αρχική



8.15 το πρωί

Να μιλήσουν τα αντικείμενα

Μόνο σκιές

Πληγάς επτά τας εσχάτας

Μία καταπληκτική ανακάλυψις

1000 γερανοί για τη  Sadako

Η ιστορία της Α- βόμβας

Διδακτικοί στόχοι του μαθήματος

Δραστηριότητες

Ντοκουμέντα

Hibakusha


 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com