Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

 

1000 γερανοί για τη  Sadako (αλλά μόνο 4.675 μέρες ζωής)

H Sadako Sasaki γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1943 -ήταν επομένως δύο ετών στον βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Η βόμβα έκαψε το σπίτι τους αλλά η μητέρα της άρπαξε τη Sadako κι έτρεξε μακριά. Κοντά σε μία γέφυρα τις πρόλαβε η "μαύρη βροχή".

Με τον καιρό η οικογένεια της κατόρθωσε να σταθεί πάλι στα πόδια της. Η Sadako μεγάλωνε, είχε πολύ καλές επιδόσεις στους αγώνες ταχύτητας και ονειρευόταν να γίνει γυμνάστρια.

Προς τα τέλη Νοεμβρίου του 1954, η Sadako κρύωσε και οι αδένες της πρήστηκαν. Μετά την πρωτοχρονιά κι επειδή το πρήξιμο επέμενε χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Προς τα τέλη Ιανουαρίου εμφανίστηκαν κάποια στίγματα στο αριστερό της πόδι. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν ποια ασθένεια ταλαιπωρούσε τη μικρή. 

SadakoΣτο νοσοκομείο διαγνώστηκε λευχαιμία. Ο πατέρας της την καθησύχασε ότι θα έμενε στο νοσοκομείο μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο. Οι συμμαθητές της την επισκέπτονταν συχνά. Οταν έφτασε η ώρα της αποφοίτησης το δίπλωμα της αναγκαστικά το παρέλαβε ο πατέρας της στη θέση της.

 Μία μέρα του Αυγούστου χίλιοι χάρτινοι γερανοί έφτασαν σαν δώρο για ταχεία ανάρρωση προσφορά των κατοίκων μιας γειτονικής πόλης της Nagoya στους νοσηλευόμενους της Χιροσίμα. Τα ζωηρά χαρούμενα χρώματα χαροποίησαν τους περισσότερους ασθενείς που άρχισαν να φτιάχνουν τους δικούς τους γερανούς. Η Sadako ήθελε τόσο πολύ να ζήσει. Πίστεψε λοιπόν ότι εάν έφτιαχνε κι εκείνη με τη σειρά της χίλιους χάρτινους γερανούς θα γλίτωνε μια για πάντα από την ασθένειά της. Ολημέρα δίπλωνε γερανούς. Τους έδενε με μία κλωστή και τους κρέμαγε σε σειρά από την οροφή του δωματίου της. Σε λιγότερο από ένα μήνα είχε πάνω από χίλιους γερανούς αλλά συνέχιζε να διπλώνει. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η ασθένειά της έδειχνε να κερδίζει έδαφος και τα λευκά της αιμοσφαίρια ανέβαιναν διαρκώς. Στις 25 Οκτωβρίου μετά από οκτώ μήνες νοσηλείας σε ηλικία 12 ετών πέθανε στην αγκαλιά της  οικογένειάς της.

Οι συμμαθητές της αμέσως μετά το θάνατό της ξεκίνησαν μία προσπάθεια να φτιάξουν ένα μνημείο για την Sadako. Η ιστορία της έκανε το γύρο του κόσμου. Το μνημείο της αποκαλύφθηκε δυόμισι χρόνια μετά.

Μέχρι σήμερα εκατομμύρια χάρτινοι γερανοί φτάνουν στη Χιροσίμα στη μνήμη της. Κάθε γερανός και μία προσευχή.

Cranes for Sadako 

 


 

<----- Αρχική

8.15 το πρωί

Να μιλήσουν τα αντικείμενα

Μόνο σκιές

Πληγάς επτά τας εσχάτας

Μία καταπληκτική ανακάλυψις

1000 γερανοί για τη  Sadako

Η ιστορία της Α- βόμβας

Διδακτικοί στόχοι του μαθήματος

Δραστηριότητες

Ντοκουμέντα

Hibakusha

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com