Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

 

Οι Hibakusha σπάνε τη σιωπή τους 60 χρόνια μετά

Για τους hibakusha, τους επιζήσαντες της ατομικής βόμβας, η μνήμη της 6ης Αυγούστου του 1945 είναι εξίσου οδυνηρή με τα σημάδια της ραδιενέργειας στο κορμί τους. Οι συνταρακτικές τους αφηγήσεις, μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη προς τις νεότερες γενιές, αποδίδουν όλη της φρίκη του πολέμου.

Μισίκο Γιαμαόκα
Καθώς το ωστικό κύμα με παρέσυρε σα φτερό, κατάλαβα ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό. "Αντίο μητέρα" ήταν η πρώτη σκέψη μου. Η μητέρα μου ήταν αυτή που με ανέσυρε από τα συντρίμμια με το πρόσωπό μου φουσκωμένο σα μπαλόνι και το δέρμα μου να κρέμεται σε ματωμένες λωρίδες. Είχα χάσει όλα μου τα μαλλιά και αιμορραγούσα ακατάσχετα. Το πρόσωπό μου ήταν τόσο φρικτά παραμορφωμένο που για πολύ καιρό το έκρυβα. Αν ήμουν μόνη σίγουρα θα είχα αυτοκτονήσει, αλλά η μητέρα μου, παρ΄ όλο που είχε κι εκείνη αρρωστήσει, ήταν κάθε ημέρα στο πλευρό μου και με φρόντιζε. Για χάρη της έμεινα ζωντανή, εκείνη μου το ζήτησε. Η μητέρα μου πέθανε το το 1979. Οταν την αποτέφρωσαν, στις στάχτες της βρέθηκαν θραύσματα γυαλιού, που έπειτα από τόσα χρόνια παρέμεναν σφηνωμένα στο κορμί της από τη δύναμη της έκρηξης.
Ζω με συνεχείς πόνους. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσω τον καρκίνο του στήθους, την οστεοπόρωση και τη βαριά κατάθλιψη. Το σώμα μου πονάει, ναι, αλλά είναι πιο οδυνηρό να θυμάμαι όσα είδα εκείνη τη μέρα. Παρ' όλα αυτά αισθάνομαι ότι είναι χρέος μου.

Σουζούκο Νουμάτα
Ημουν 20 ετών όταν έγινε η επίθεση και σε λίγες ημέρες επρόκειτο να παντρευτώ. Τα συντρίμμια μου σύνθλιψαν το πόδι και τρεις ημέρες αργότερα ακρωτηριάστηκα. Χωρίς αναισθητικό. Θυμάμαι που στον πόλεμο τραγουδούσαμε "Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι ενωμένοι, σα μια σφαίρα φωτιάς". Ομως όταν έπεσε η βόμβα, τα φορτηγά που έφθαναν για να βοηθήσουν προσπερνούσαν τα γυναικόπαιδα και έπαιρναν μόνο τους υγιείς άνδρες. Οι υπόλοιποι ήμασταν άχρηστοι. Τότε κατάλαβα στα αλήθεια τι ήταν ο πόλεμος.
Αργότερα έμαθα ότι ο αρραβωνιαστικός μου είχε σκοτωθεί. Δεν παντρεύτηκα ποτέ. Η ραδιενέργεια θεωρείτο μεταδοτική και πολλοί πίστευαν ότι οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί θα γεννούσαν παραμορφωμένα παιδιά.

Οι παραπάνω μαρτυρίες δημοσιεύτηκαν στο Κ της Καθημερινής (τεύχος 113 - 31 Ιουλίου 2005)

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες μαρτυρίες τους στη διεύθυνση:
 www.inicom.com/hibakusha

 

 


 

<----- Αρχική8.15 το πρωί

Να μιλήσουν τα αντικείμενα

Μόνο σκιές

Πληγάς επτά τας εσχάτας

Μία καταπληκτική ανακάλυψις

1000 γερανοί για τη  Sadako

Η ιστορία της Α- βόμβας

Διδακτικοί στόχοι του μαθήματος

Δραστηριότητες

Ντοκουμέντα

Hibakusha

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com