Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Πρόγραμμα «Άνοιξη της Ευρώπης 2004» 

Europe in our hands

Η Άνοιξη στην Ευρώπη είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του European Schoolnet  που έχει στόχο να εμπλέξει τους νέους της Ευρώπης σε μια συζήτηση και συν – αναζήτηση του μέλλοντος της Ευρώπης. 

Η πρωτοβουλία Άνοιξη της Ευρώπης δεν είναι μόνο ένα πολύ σημαντικό και μοναδικό γεγονός για όλους τους νέους ευρωπαίους πολίτες, είναι σημαντικό επίσης και για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση.
Η ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι επίσης μία παιδαγωγική περιπέτεια καθώς οι εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις υπό ένταξη χώρες, συνεργάζονται μαζί μας ούτως ώστε να βοηθήσουν τα σχολεία να ενσωματώσουν την ευρωπαϊκή διάσταση στην καθημερινή τους εργασία. Για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους υπάρχει μια συμβουλευτική ομάδα καθηγητών η οποία θα προτείνει πηγές, στόχους, ρεαλιστικές δραστηριότητες και παιδαγωγικές τακτικές σε όλα τα εγγεγραμμένα σχολεία.
Για το σχολικό έτος 2003-4 το ρόλο του συντονισμού ανέλαβε η Τερέζα Γιακουμάτου. Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν ιδέες και τρόπους να προετοιμάσουν την κορυφαία ημέρα της ανοιχτής συζήτησης: 23 Μαρτίου 2004. Όλη η εβδομάδα 22-26 Μαρτίου θα είναι αφιερωμένη σε εκδηλώσεις. Η χώρα μας συμμετέχει για 2η χρονιά.  

Σε πρώτη φάση μας ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο να επιλέξουμε ένα σύμβολο της χώρας μας ώστε να απευθύνουμε πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς. 

Επιλέξαμε ως σύμβολο την ελιά. Σύμβολο της καλής θέλησης. Δένδρο ιερό, πολύτιμο και αγαπημένο η ελιά έχει σημαδέψει τον ελληνικό πολιτισμό. Ιερό σύμβολο του κύκλου της ζωής χρησιμοποιείται σε όλες τις σημαντικές στιγμές και τελετουργίες, γέννηση, βάπτιση, γάμο και θάνατο. Ας μην ξεχνάμε δε ότι το έπαθλο για τους Ολυμπιονίκες ήταν ένα στεφάνι από αγριελιά, ο κότινος. Το 2004 είναι η χρονιά που οι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στη χώρα που τους γέννησε. Τα ολυμπιακά ιδεώδη συναντιούνται με τους στόχους της Άνοιξης της Ευρώπης που είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης. Η Διεύρυνση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 21ου αιώνα.
 

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τους διαύλους επικοινωνίας που θα ανοίξουμε προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες των σχολείων μας. Προς το παρόν μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail primavera2004@sch.gr

Εάν θέλετε να καταχωρηθεί το σχολείο σας στην ομάδα των σχολείων της Άνοιξης μπορείτε να μεταβείτε στη διεύθυνση  http://futurum2004.eun.org


 

<----- Αρχική

Invitation 2004

Olive tree as a symbol


Πολιτιστική κιβωτός - Σχέδιο μαθήματος για την "Άνοιξη της Ευρώπης"


Αποθηκεύστε την παρουσίαση "Τι είναι η πατρίδα μου... μην είν' οι κάμποι"


Σχέδιο μαθήματος "Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι"

All different, all equal


Περισσότερες ιδέες δραστηριοτήτων


Ευρωπαίος γίνεσαι δε γεννιέσαι


Ιδέες για εφαρμογή 2002-3

Δείτε τις περσινές ελληνικές συμμετοχές (2003)

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com