Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα...
ηλεκτρονικά αναλφάβητοι όμως;

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________ 

 


Τους τελευταίους δύο μήνες εμφανίστηκαν στον τύπο δημοσιεύματα σχετικά με μία ιστοσελίδα ενός φιλολόγου του Διονύση Ασβεστά η οποία φιλοξενείται στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.de.sch.gr/mikrasia  με τον τίτλο «Ελλάδα 1922: Μια κιβωτός προσφύγων»
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΠΣΔ αντιγράφει τη διαστρεβλωμένη εκδοχή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Σμύρνη δεν κάηκε από τους Τούρκους το 1922.
Αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων ήταν η κατάθεση επερώτησης στη Βουλή.


Οποιοσδήποτε επισκέπτης αφιερώσει τρία λεπτά να περιηγηθεί στον δικτυακό τόπο διαπιστώνει τους σκοπούς του συγγραφέα της. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δημοσιογράφος για να γνωρίζει ότι  οποιοδήποτε κείμενο  δεν αναγνωσθεί σε σχέση με τα συμφραζόμενα αλλοιώνεται. Η δειγματική διδασκαλία «Ελλάδα 1922: Μια κιβωτός προσφύγων» αποτελείται από 138 (εκατόν τριάντα οκτώ ) σελίδες. Σε 3 από αυτές παρατίθενται οι ισχυρισμοί του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και στις υπόλοιπες 135 οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίπτονται μέσω πηγών κειμένου και εικόνας. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην παράθεση των ψευδών τουρκικών ισχυρισμών που ποικιλοτρόπως αποκρούονται σε όλη την έκταση των 135 σελίδων αλλά στον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό όσων δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν στοιχειωδώς σε ένα ηλεκτρονικό κόμβο.

 Μετά την πρώτη όχληση που δέχθηκε ο δημιουργός από τα δημοσιεύματα και με στόχο πάντα να αποφύγει τις παρεξηγήσεις τροποποίησε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του. Συγκεκριμένα παρέθεσε στην ίδια σελίδα των τουρκικών απόψεων την ανασκευή της. Η σελίδα peripont.htm αποσυνδέθηκε από τον υπόλοιπο ιστό και αφαιρέθηκε από το μενού. Κανείς επισκέπτης δεν είναι δυνατόν να φτάσει σε αυτήν από οποιαδήποτε αναγνωστική διαδρομή. Ο μοναδικός τρόπος να φτάσει σε αυτήν είναι να γνωρίζει την πλήρη διεύθυνση. Η διατήρηση της σελίδας που κακώς είχε παρεξηγηθεί – όπως θα αποδείξουμε πιο κάτω- αποφασίστηκε για λόγους ακεραιότητας του δημιουργού. Παρέμεινε επισκέψιμη και στη διάθεση κάθε υπεύθυνου του ΠΣΔ για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι ο συνάδελφος προήγαγε τις τουρκικές απόψεις. Επειδή όμως συνεχίστηκε η πρόκληση θορύβου ζητήθηκε από τον κ. Ασβεστά να τη σβήσει και να κρατήσει αντίγραφο μόνο στο προσωπικό του αρχείο.
Είναι αλήθεια ότι όταν μεταφέρουμε την τάξη μας στο διαδίκτυο, οι τοίχοι της γίνονται διαφανείς και ο καθένας μπορεί να μας κρίνει. Τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα επικοινωνίας –όπως το διαδίκτυο- δημιουργούν ένα νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Στόχος του σημερινού δασκάλου είναι η καλλιέργεια του κριτικού πνεύματος και η δημιουργία της ιστορικής σκέψης και συνείδησης του αυριανού ενεργού πολίτη. Όταν διδάσκουμε ιστορία ζητούμενό μας είναι πάντα η άντληση πληροφοριών από τις πηγές. Διαρκώς προσπαθούμε να καταστήσουμε τους μαθητές μας ικανούς να διακρίνουν τις πληροφορίες από τα σχόλια ή τις ερμηνείες, να διασταυρώνουν πηγές και να εξάγουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα ελέγχοντας την αξιοπιστία τους.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ήταν από τις ελάχιστες που ανασκεύαζαν την τουρκική προπαγάνδα. Οι πλανημένοι συμπατριώτες μας το μόνο που κατάφεραν είναι να μην ακούγεται ο ελληνικός αντίλογος ενώ η σελίδα του Τουρκικού Υπ.Εξωτερικών –η οποία και απέχει ένα μόνο κλικ στους υπολογιστές των Ελλήνων μαθητών- συνεχίζει να διαδίδει τα ασύστολα ψεύδη της.
Ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός θα έχει ολέθρια αποτελέσματα εάν όλοι δεν κάνουμε κάτι για αυτό. Πολλοί αγνοούν τους αγώνες λόγου που λαμβάνουν χώρα κάθε βράδυ στα ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας (IRC # Hellas) . Η τουρκική προπαγάνδα δεν χάνει ευκαιρία να διαδίδεται –δυστυχώς μερικοί συμπατριώτες μας παίζουν το παιχνίδι της.

 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

20/3/2003


Σχόλιο για τον πόλεμο

Νικολαΐδου-Γιακουμάτου

3/4/2003


Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

Τ. Γιακουμάτου 17/4/03

 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου