Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Hikikomori - η χαμένη γενιά της Ιαπωνίας. 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________  

 

 

Αρκεί μία επίσκεψη 15 ημερών για να ξεσκεπάσει ένα ιδιότυπο κοινωνικό πρόβλημα; Φαίνεται πως αρκεί αν το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η Ιαπωνία σήμερα διαθέτει ένα μαθητικό δυναμικό της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων. Ομως προς μεγάλη μας έκπληξη μάθαμε ότι 1,6 εκατομμύρια μαθητές εμφανίζουν μία ιδιότυπη συμπεριφορά. Αποσύρονται στο δωμάτιό τους για χρονικό διάστημα 3-5 ετών και αρνούνται να βγουν έξω. Ονομάζονται hikikomori.

Οι συγκεκριμένοι μαθητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όχι για να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους τους αλλά μόνο για να εκτονώσουν τα  εχθρικά τους συναισθήματα. Επιτίθενται λεκτικά σε συνομηλίκους τους μέσα από τα chat-rooms.  Δεν είναι σπάνιο να οργανώσουν ομαδικές αυτοκτονίες μέσω τους διαδικτύου. Κοιμούνται την ημέρα και παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια τη νύχτα. Οι περισσότεροι κάνουν μπάνιο μία φορά στο εξάμηνο.

Τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά; Γιατί η Ιαπωνία απέκτησε τόσους ερημίτες; Γιατί το φαινόμενο εξαπλώνεται διαρκώς; Που έγκειται η παθογένεια μια προηγμένης κοινωνίας; Υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά είναι θύματα της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας. Αποσύρονται γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να τους παρέχουν όλα τα γκάτζετς που "οφείλει" να κατέχει κάθε νέος στην ηλικία τους. Η τεχνολογία έχει υφάνει έναν εξαιρετικά πυκνό ιστό γύρω από τους Ιάπωνες. Ο καταναλωτισμός τους σπρώχνει στην απόκτηση ολοένα νεότερων εξαρτημάτων. Ομως οι περισσότεροι hikikomori αποσύρονται ενώ διαθέτουν στερεοφωνικό, υπολογιστή και αρκετά ηλεκτρονικά παιχνίδια στο ερημητήριό τους. Αλλοι υποστηρίζουν ότι δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και τις εξαντλητικές ώρες μελέτης. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει σημαντική διαφορά με μαθητές άλλων "προηγμένων" χωρών. Τις πταίει; Τι έχουν τα έρμα;

Η Ιαπωνία έχει μία μακρά ιστορία απομόνωσης. Οι γονείς και οι κοινωνικοί λειτουργοί από την άλλη αντιμετωπίζουν την επιδημία των hikikomori με ήπια προσέγγιση. Πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα καταλαγιάσει από μόνο του. Από την άλλη ο χρόνος δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος θεραπευτής. Ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ψυχικά νοσήματα και καταθλίψεις. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της υπερβολικής ταχύτητας και της στιλβωμένης επιφάνειας των πραγμάτων οφείλουμε να μην υποθηκεύουμε το μέλλον μας. Και αυτοί οι νέοι άνθρωποι μας χρειάζονται. Μπορεί να ζουν μακριά μας, μπορεί η χώρα τους να είναι άλλη μία κουκκίδα στο γεωγραφικό χάρτη αλλά φωνάζουν βοήθεια μέσα από τη σιωπή τους. Και η κραυγή τους μας αφορά όλους...

 


 

Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά

 

 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-2


 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

17/4/03


Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα...
ηλεκτρονικά αναλφάβητοι όμως;

 

17/5/03


Οταν ο Τιμ ήρθε στην Ελλάδα
 

25/5/03


 

Και τώρα τι θα κάνουμε τους υπολογιστές;

 

2/6/03


 

Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Πόσο μου τα σπάει (τα νεύρα) το spam

 

16/7/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


 

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας...

12/8/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03

 

 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου