Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ

pc addiction

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________ 

 


Οσοι έχουμε ασχοληθεί με τους υπολογιστές και μάλιστα με την παιδαγωγική τους αξιοποίηση γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι πρόκειται για επίπονη ενασχόληση. Δύσκολο σπορ, πολλές ώρες στην καρέκλα, πόνοι στη μέση, καρπιαία σύνδρομα από την προέκταση του χεριού μας το ποντίκι. Οταν δουλεύεις μπροστά σε μία οθόνη δεν καταπονούνται μόνο τα μάτια σου οι απαιτήσεις συσσωρεύονται στον μοναδικό επεξεργαστή που μας χάρισε η φύση, τον εγκέφαλό μας. Και δεν είναι λίγες...

Οι φιλικοί προς τη χρήση υπολογιστές είναι εδώ - ψιθυρίζουν στα αυτιά μας οι πωλητές. Και γιατί τότε βγάζουν αυτά τα ακατανόητα μηνύματα; Γιατί ο μέσος χρήστης πρέπει να τα έχει καλά με τον κομπιουτερά φίλο του για να σετάρει το mail του; Ναι ξέρω τι θα πείτε. Εχουμε κάνει πολλά γενναία βήματα από την εποχή του dos που χρειαζόταν να θυμόμαστε τα τερτίπια του λειτουργικού για να κάνουμε μία αξιοπρεπή εκτύπωση.

Ομως είναι φανερό ότι έχουμε και πολλά βήματα μπροστά μας. Η τέχνη της ευχρηστίας μόλις και αρχίζει να υπηρετείται από την επιστήμη της πληροφορικής.

Στο θέμα μας όμως. Αφού οι υπολογιστές αποτελούν μέρος της αναπόδραστης καθημερινότητάς μας ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές για να αποφύγουμε τις ουρές στα πολυιατρεία της περιοχής μας.

1) Η στάση παίζει πάντα ρόλο. Επενδύστε σε ένα σωστό κάθισμα που θα στηρίζει σωστά τη μέση σας. Ξεκουράστε τη μέση σας με τη χρήση ενός υποποδίου.

2) Οι βραχίονες σας θα πρέπει να είναι παράλληλοι με το έδαφος. Το πληκτρολόγιο πιο χαμηλά από τους καρπούς ώστε να μην κάμπτονται προς τα πάνω. Κάτι σα να παίζεται πιάνο.

3) Κάνετε συχνά διαλείμματα (90'' λένε οι ειδικοί ανά δεκαπέντε λεπτά). Δύσκολο να τηρηθεί όταν πρέπει να δαμάσετε τις ιδιοτροπίες ενός πολυμηχανήματος αλλά δείτε ως επένδυση στο μέλλον σας.

4) Ξεκουράστε τα μάτια σας. Απλώστε το βλέμμα σας πιο μακριά από την οθόνη. Γυμναστική των ματιών, λοιπόν. Που ξέρετε μπορεί να αποβεί ευεργετική.

5) Αερίστε το χώρο. Ο συνδυασμός τσιγάρο - οθόνη - κλιματισμός δεν είναι ότι καλύτερο. Γιατί οι υπολογιστές ρυπαίνουν. Ρυπαίνουν και το μυαλό μας και το χώρο. Πόσες φορές δεν σας απασχόλησε στο πίσω μέρος του μυαλού σας μία δυσλειτουργία του αγαπημένου σας μηχανήματος; Πόσες φορές δεν αγχωθήκατε για την απώλεια των πολύτιμων δεδομένων σας;

6) Αποφύγετε τη χρήση φωτισμού φθορισμού - όπως και το απόλυτο σκότος στο δωμάτιο που εργάζεστε βραδινές ώρες.

7) Λίγη γυμναστική δεν βλάπτει - καλοκαίρι έρχεται το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση για να εξισορροπήσετε τις αμέτρητες ώρες καθήλωσης.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να πείσω τον εαυτό μου να ακολουθήσει κάποιες από αυτές τις συμβουλές...

 


 

 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

20/3/2003


Σχόλιο για τον πόλεμο

Νικολαΐδου-Γιακουμάτου

3/4/2003


Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

Τ. Γιακουμάτου 17/4/03


Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα...
ηλεκτρονικά αναλφάβητοι όμως;

Τ. Γιακουμάτου

17/5/03


Οταν ο Τιμ ήρθε στην Ελλάδα
Τ. Γιακουμάτου

25/5/03


 

Και τώρα τι θα κάνουμε τους υπολογιστές;

Τ. Γιακουμάτου

2/6/03

 


 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου