Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Κολλημένη με το διαδίκτυο...

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 Την τελευταία δεκαετία οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Διαδίκτυο διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στην εκπαίδευση. Στον κυβερνοχώρο μπορεί τα σύνορα των χωρών να καταρρέουν, αλλά η γλώσσα παραμένει σημαία των ιστοσελίδων. Το Διαδίκτυο σήμερα δεν θεωρείται απλά ένα ενδιαφέρον περιβάλλον, αλλά θεωρείται μέσο που συμβάλλει σημαντικά στη μεταβολή του επικοινωνιακού τοπίου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ευρύτατων αλλαγών στη γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25, έχοντας κατανοήσει τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του Διαδικτύου, καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών γλωσσών μέσα από προγράμματα διασχολικών συνεργασιών.

Αν μελετήσουμε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία χρήσης των ελληνικών δικτύων, παρατηρούμε, ότι η Ελλάδα παραμένει καταναλωτής σελίδων, αφού η εξερχόμενη κίνηση είναι πολλαπλάσια της εισερχόμενης.
Το ελληνικό Διαδίκτυο διανύει τη νηπιακή του ηλικία. Οποιοσδήποτε ερευνητής αναζητήσει ελληνικές σελίδες, θα διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις σε ψηφιακό περιεχόμενο πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Πολύς λόγος γίνεται στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές κοινότητες για την κατάρρευση των ορίων μεταξύ των γλωσσών και την κυριαρχία της αγγλικής ως lingua franca. Πρόκειται για τάσεις που προκύπτουν μέσα από τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα. Η γλώσσα μας χαρακτηρίζεται «ασθενής» στο νέο παγκοσμιοποιημένο τοπίο, το οποίο αναδύεται. Αρκετοί προβλέπουν, ότι σε λίγα έτη η ελληνική γλώσσα θα είναι «είδος απειλούμενο με εξαφάνιση» και υποβάλλουν το αίτημα της προστασίας της. Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να εκτιμηθούν με νηφαλιότητα. Πάντοτε υπήρχε μία lingua franca. Κάποτε ήταν τα ελληνικά, μετά τα γαλλικά (και το πιάνο) τώρα κυριαρχεί η γλώσσα του εμπορίου, τα αγγλικά.  Η κοινωνική πραγματικότητα, με την όλο και μεγαλύτερη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων και τη δημιουργία μιας διαπολιτισμικής κοινότητας, επιβάλλει συγκεκριμένες ανάγκες. Το αίτημα μιας συνολικής, εμπεριστατωμένης και μακρόπνοης πολιτικής στο ευαίσθητο θέμα της σύνδεσης γλώσσας και πληροφορικής αναδεικνύεται βαρύνουσας σημασίας.
Οι μελέτες της αξιοποίησης των ΤΠΕ συγκλίνουν όμως σε μία διαπίστωση: ένα τόσο ευαίσθητο και σύνθετο θέμα αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά και χωρίς συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη οπτική. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν: κατασπατάληση πόρων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και εξουδετέρωση της δυναμικής, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τη γόνιμη αξιοποίηση των ΤΠΕ στο ελληνικό σχολείο.
Τα νέα δεδομένα και η ταχύτητα με την οποία η τεχνολογία επιβάλλει τους κανόνες της οδηγούν στη διαπίστωση μιας εξαιρετικά σημαντικής ανάγκης: της χάραξης συγκροτημένης και μακροπρόθεσμης πολιτικής σχετικά με την ελληνική γλώσσα και τη διδασκαλία της στην επερχόμενη Κοινωνία της Γνώσης.

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης έκανε την παρέμβασή του στο Βήμα της 2ας Μαΐου καλώντας όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Αν πραγματικά μας πονάει όλους το πρόβλημα της Παιδείας και δεν αναλισκόμαστε στο εύκολο κέρδος εντυπώσεων ή οβολών ιδού η Ρόδος...
 

 

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

  

Mind the gap

6/1/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


 

2002-3

 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03


Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι

20/10/03


 

To bit or not to bit?

16/11/03


 

Γράμμα από το μέτωπο

16/12/03

Σ.Ν.


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου