Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι.

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________  

 

 

Πόσο Ευρωπαίοι αισθανόμαστε σήμερα; Μήπως επειδή είμαστε ωραίοι ως Έλληνες αξιώνουμε να παραμείνουμε διαφορετικοί; Τα τελευταία χρόνια είδαμε να συμβαίνουν πολλές αλλαγές στην ευρύτερη γειτονιά μας. Κάποια τείχη έπεσαν, άλλα υψώνονται. Η δραχμή ανήκει πλέον στην ιστορία. Η Ευρώπη εξελίσσεται, διευρύνεται. Οι κοινωνίες γύρω μας μετασχηματίζονται γοργά και ανεπίστρεπτα.  Πολλά νέα κράτη διεκδικούν μία θέση στην Ευρωπαϊκή ένωση. Τι γνωρίζουμε για αυτούς τους ανθρώπους; Μερικά ονόματα κρατών ίσως τα πρωτακούσαμε στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Ποιοι είναι οι γείτονες μας; πως ζουν; τι ονειρεύονται; με τι γελούν; τι μουρμουρίζουν τις ώρες της απόγνωσης;

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δώρισαν τις ιδέες του ανθρωπισμού στην υφήλιο. Οι σύγχρονοι Έλληνες πόσο πολίτες του κόσμου θέλουν να λογαριάζονται; ή αρκούνται να είναι καταναλωτές του;

Τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο έχει κάνει μία τιτάνια προσπάθεια να φέρει τους αυριανούς πολίτες πιο κοντά με όχημα τις νέες τεχνολογίες. Ίσως γιατί κάποιοι ακόμα ονειρεύονται έναν κόσμο που θα δεσπόζει η ειρήνη και η  αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών. Δυστυχώς τα ελληνικά σχολεία λάμπουν δια της απουσίας τους από τα ευρωπαϊκές συμπράξεις. Λίγα συμμετείχαν στα προγράμματα ανταλλαγών μαθητών. Όμως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα που κινητοποιούν τους μαθητές και σε αυτά η ελληνική αντιπροσώπευση είναι από απειροελάχιστη έως ανύπαρκτη. Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπουμε κράτη υπό ένταξη να δίνουν το παρόν σε όλες τις πρωτοβουλίες κι εμείς να παραμένουμε απλοί παρατηρητές.

Εχοντας παρακολουθήσει από την αρχή του το ζήτημα μπορώ να ισχυριστώ ότι γνωρίζω πως προχωρά το θέμα της ψηφιακής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και μαθητών. Η σκληρή πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι πολύ λίγα Ελληνικά σχολεία πάλι χάρη στο μεράκι κάποιων "αγίων" της εκπαίδευσης που παρείχαν αφειδώς το χρόνο και τους πόρους τους έχουν ξεπεράσει το αρχικό στάδιο και παρουσιάζουν μία ευπρόσωπη παρουσία στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα εργαστήρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα ή χρησιμοποιούνται για το κατέβασμα mp3. Από την άλλη είναι αλήθεια ότι το μεράκι παραμένει αμετάφραστη λέξη στις περισσότερες γλώσσες. Αλλά δεν αρκεί να υπάρχει η λέξη - χρειάζεται και το αντίκρισμα της.

Μερικοί ίσως το υποψιαζόμαστε -αν και θέλουμε να το παραγνωρίζουμε-δεν είμαστε πλέον σε θέση να εξοπλίσουμε τους μαθητές μας με τα εφόδια που θα απαιτηθούν στην επαγγελματική τους ζωή. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να στραφούμε προς τις δεξιότητες; Δοκιμάστε να ανοίξετε το παράθυρο της τάξης σας στο διαδίκτυο αλλά ετοιμαστείτε και για την μεταμόρφωσή της.

Ενημερωθείτε για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού σχολικού δικτύου. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι να σας υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Σύντομα στη ιστοσελίδα μας θα βρείτε μία περιγραφή κάποιων δράσεων.  Η Ευρώπη είναι μία χρυσαλλίδα που μεταμορφώνεται. Αν μπορέσουμε να λάβουμε μέρος σε αυτήν την μεταμόρφωση -ο καθένας με τις δυνάμεις του- όλοι στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι.

 

 


Αμ έπος αμ έργον - σελίδες για την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Πληροφορίες για εκδηλώσεις, προγράμματα, το Ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο.

 Ακόμα : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-2


 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

17/4/03


Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα...
ηλεκτρονικά αναλφάβητοι όμως;

17/5/03


Οταν ο Τιμ ήρθε στην Ελλάδα

25/5/03


 

Και τώρα τι θα κάνουμε τους υπολογιστές;

 

2/6/03


 

Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ

26/6/03


Πόσο μου τα σπάει (τα νεύρα) το spam

 

16/7/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


 

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας...

12/8/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03


Hikikomori η χαμένη γενιά της Ιαπωνίας 26/9/03

 

Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι

 

 

 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου