Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Το πλοίο σαλπάρει...

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

...για Σύρο. Φέτος σας καλούμε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου ημέρα Παρασκευή, ξεκινά στην Ερμούπολη της Σύρου το 3ο Πανελλήνιο συνέδριο των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ "Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη". Εκεί λοιπόν θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μία γεύση του τι πραγματικά συμβαίνει στις τάξεις μας, εφόσον βέβαια έχετε κολλήσει τον ιό των ΤΠΕ. Το συνέδριο αυτό οργανώνεται από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς ένα τριήμερο που το Αιγαίο σας καλεί να πάρετε μία πρόγευση του απέραντου γαλάζιου του.

Οι κάτοικοι της Σύρου θα σας εκπλήξουν με την ευγένειά τους. Ρωτήστε για μία διεύθυνση και δε θα σας δώσουν απλά κατευθύνσεις αλλά πιθανότατα θα σας πάνε κιόλας. Μία από τις ρίζες μου ανιχνεύεται στη Σύρο. Επισκεπτόμουν το νησί για μία δεκαετία με το στανιό, οικογενειακές διακοπές γαρ  αλλά ευτυχώς είχα την ευκαιρία να την αγαπήσω, όταν η τύχη αποφάσισε να κάνω εκεί το "αγροτικό" μου.

Οι συνάδελφοι λοιπόν ήταν εκείνοι που με μύησαν στη φυσική ανέγγιχτη ομορφιά της Απάνω Μεριάς, στο μαγικό κόλπο των Γραμμάτων, στο φιλόξενο Δελφίνι. Η Ερμούπολη κατόρθωσε να περισώσει όμορφες γωνιές με νεοκλασικά κτίρια που μαρτυρούν ότι υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμού για πολλά χρόνια. Ξεκλέψτε ματιές μέσα στα κτίρια για να θαυμάσετε τις οροφογραφίες που διασώζονται, τα βοτσαλωτά στις αυλές τους.

Το Δημαρχιακό Μέγαρο, ένα αριστούργημα του Τσίλερ στην Πλατεία Μιαούλη με τα φοινικόδεντρα μαρτυρεί κάτι από τις εποχές που η "βόλτα" υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ήταν εκ των ουκ άνευ. Σε ελάχιστη απόσταση, το θέατρο Απόλλων κατασκευασμένο ως απομίμηση της σκάλας του Μιλάνου και αριστοτεχνικά αποκαταστημένο, σας περιμένει για μία σύντομη επίσκεψη. Συνεχίστε ανηφορικά προς τον Άγιο Νικόλαο τον Πλούσιο με τον μπλε τρούλο, για να βγείτε στα Βαπόρια, τη συνοικία των καραβοκύρηδων με τη μοναδική θέα στο Αιγαίο.

Από την άλλη πλευρά προς το Ηρώο αναζητήστε το Βιομηχανικό Μουσείο που θα σας ταξιδέψει στο χρόνο, αλλά και τον ταρσανά, για να δείτε μία τέχνη που χάνεται, αυτή των καραβομαραγκών. Η Απάνω Χώρα είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο, αφού έχει διατηρήσει τη δομή μιας μεσαιωνικής πόλης, φρούριο απέξω, λαβύρινθος μέσα. Στην κορυφή της, ο Σαν Τζώρτζης και λίγο πιο κάτω ή μονή των Καπουτσίνων.

Για τους ρομαντικούς θα προτείναμε να σκαρφαλώσετε στο εκκλησάκι της Αγιά Πακούς στο Γαλησσά προς το ηλιοβασίλεμα, για να το απολαύσετε μακριά από το βουητό των φωτογραφικών μηχανών της Οίας. Η Ντελαγκράτσια, ως παραθεριστικός οικισμών των αρχόντων, θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα με τις πανέμορφες επαύλεις της. Το Κίνι, αρκούντως γραφικό, θα σας γαληνέψει. Αν έχετε άλλη μία μέρα, το Πισκοπιό, τα Χρούσσα και η Παρακοπή σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Λοιπόν τι λέτε θα συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου;

 

 

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2005
 

Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου