Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Τον Αύγουστο των καρπουζιών...

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 Είχα υποσχεθεί καλοκαιριάτικα να μη γκρινιάξω. Έχω άλλωστε πολλούς λόγους για να μην το κάνω. Η φύση προσφέρει γαλήνη και ανάταση ψυχής. Η μικροσκοπική παρατήρηση των καθημερινών μικροεπεισοδίων του φυσικού περίγυρου διευρύνει τους ορίζοντες μας. Το μεγάλο περιέχεται στο μικρό.

Να παραδεχθώ όμως ότι αδυνατώ να αντλήσω έστω και λίγες σταγόνες από την έκρηξη εθνικής αυτοπεποίθησης που μας κατακλύζει το μήνα Αύγουστο του 2004. Αν πιστεύετε ότι οι σημαίες της κριτικής έχουν πια υποσταλθεί, αν πιστεύετε τα μπράβο που δίνουν και παίρνουν, μία βόλτα στους δικτυακούς τόπους των διεθνών κέντρων ενημέρωσης θα σας πείσει ότι τα στερεότυπα του νεοέλληνα αντιστέκονται. Ποια είναι αυτά; Δίπλα στο ούζο και το κομπολόι θα βρείτε έναν διεφθαρμένο εργολάβο με τα πόδια πάνω στο γραφείο του. Στη σατιρική εκπομπή του κρατικού προγράμματος της Βάδης-Βυτεμβέργης με τον τίτλο "Δεν καταλαβαίνω τίποτα από την Αθήνα" οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι ο "Συνένοχος", ο "Διεφθαρμένος", ο "Χαοτίδης". Αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι ξένοι για εμάς; Πάνω-κάτω ναι. Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα "Άνοιξη της Ευρώπης" και κυρίως από τις κατ'ιδίαν συζητήσεις μας με τους συντονιστές των χωρών-μελών με οδήγησε στη διαπίστωση ότι τα στερεότυπα καλά κρατούν. Είμαστε ο λαός της τελευταίας στιγμής, της προχειρότητας. Η σύγκριση με υποψήφιες χώρες με βύθισε σε μαύρες σκέψεις. Το παιχνίδι της διπλωματίας παίζεται εδώ και καιρό σε πολλά ταμπλώ. Από τις διασχολικές συνεργασίες σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε ένα μικρό-ελάχιστο ποσοστό σχολείων να κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία. Αυτά τα σχολεία χρειάζονται ενθάρρυνση και υποστήριξη αλλά οι υπηρεσίες μας μάλλον αγνοούν την ύπαρξή τους.

Είναι καιρός που στα ταξίδια μου ανά την Ελλάδα γνωρίζω ολοένα και περισσότερους εκπαιδευτικούς ταγμένους στο λειτούργημά τους. Αγιους της εκπαίδευσης τους ονομάζω. Είναι οι άνθρωποι που γίνονται θυσία για το μέλλον μας, που επενδύουν το υστέρημα του χρόνους τους γι α ένα καλύτερο σχολείο. Μαζεύουν τα παιδιά και χτίζουν σχολικές εφημερίδες, οργανώνουν εκδηλώσεις, ανοίγουν το σχολείο στην τοπική κοινωνία. Το μεράκι είναι άλλη μία δύσκολη να μεταφραστεί λέξη μετά το φιλότιμο. Αυτοί οι ειδικοί στην τέχνη της προσφοράς ψυχής και πάθους μας βγάζουν από την κατήφεια και μας δείχνουν το δρόμο. Αν πατήσουμε πάνω στα βήματά τους έχουμε καλές πιθανότητες να ανατρέψουμε αρκετά από τα στερεότυπα με τα οποία μας έχουν κοσμήσει, αρκεί να επιμείνουμε στην τήρηση των κανόνων που επιβάλλει το άνοιγμά μας στη διεθνή κοινωνία. Η εδραίωση της εμπιστοσύνης και η ανακατασκευή των ισορροπιών απαιτεί διαρκή και μακροχρόνια προσπάθεια.

Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει!

 

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

  Αρθρα 2004

Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 

 


 

2002-3

 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03


Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι

20/10/03


 

To bit or not to bit?

16/11/03


 

Γράμμα από το μέτωπο

16/12/03

Σ.Ν.


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου