Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 Όταν, το 1995, ξεκίνησε η εισαγωγή των εφαρμογών νέων τεχνολογιών και πολυμέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία διαφορετικών αντικειμένων από αυτό της πληροφορικής, πολλοί περίμεναν θαύματα. Περίμεναν να μεταμορφωθεί η τάξη τους. «Δεν συνέβη έτσι. Τα θαύματα δεν ήρθαν. Αποδείχθηκε πως χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά», λέει σήμερα ο Νικόλας Αποστολόπουλος, διευθυντής στο Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων (CeDiS) του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ένα από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την κατάρτιση προγραμμάτων e-learning.

Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο να ενταχθεί η τεχνολογική επανάσταση του e-learning στις προεξαγγελθείσες επαναστάσεις που δε συνέβησαν ποτέ. Πόσοι άραγε από τους στόχους της Λισσαβόνας έχουν επιτευχθεί από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.;

Οι σχεδιαστές εκπαιδευτικών συστημάτων κάνουν την αυτοκριτική τους: «Πιστεύαμε τότε πως η τεχνολογία μπορεί να υποκαταστήσει τον δάσκαλο. Λέγαμε μάλιστα πως αυτό θα συμβεί το αργότερο το 2000». Το 2000 έφτασε, πέρασε, όμως ακόμη η ψηφιακή τεχνολογία όχι μόνο δεν αντικατέστησε τους δασκάλους, αλλά ούτε καν βρήκε μια σταθερή θέση στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης ή του πλανήτη ολόκληρου. «Τώρα ξέρουμε πως χρειάζεται υπομονή, χρόνος και προσπάθεια απ' όλους - τόσο από τους καθηγητές και τους μαθητές όσο και από εμάς τους ίδιους που σχεδιάζουμε ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα».

Τι αποκομίσαμε από μία δεκαετία προσπαθειών; "Μάθαμε πως στα θετικά μαθήματα (στη Στατιστική, για παράδειγμα) είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσει κανείς ψηφιακά προγράμματα διδασκαλίας, απ' ό,τι είναι στα θεωρητικά: οι ιδέες, η θεωρία, είναι δύσκολο να συνυπάρξουν με τις μεθόδους απεικόνισης που προϋποθέτει η νέα τεχνολογία" μας αποκαλύπτει ο Ν. Αποστολόπουλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα "ΝΕΑ" κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, για το Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής θέτει τις προϋποθέσεις για την επιτυχία των μελλοντικών προσπαθειών μας.

 Για να ενταχθεί στην εκπαίδευση το e-learning θα πρέπει επιτέλους να δοθεί έμφαση  στην ανάπτυξη εξαιρετικά πλούσιου περιεχομένου, το οποίο θα εντάσσεται στη διδακτέα ύλη και το πρόγραμμα των εξετάσεων. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προγράμματα διδασκαλίας με νέες τεχνολογίες, αν δεν υπάρχουν ταχύτατα δίκτυα (συνδέσεις DSL δηλαδή) και αν δεν μπορεί ο κάθε μαθητής ή φοιτητής να έχει πρόσβαση σ' αυτά από το σπίτι - ή ακόμη καλύτερα, από παντού, μέσω ενός φορητού υπολογιστή», σημειώνει ο ίδιος. «Επιπλέον, θα πρέπει οι καθηγητές οι ίδιοι να πάψουν να αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως αγκάθι και να αναζητήσουν τρόπους για τη θετική αξιοποίησή της στο μάθημα. Χρειάζονται και οι ίδιοι επιμόρφωση, να καταλάβουν τις βασικές έννοιες και τους στόχους της νέας τεχνολογίας».

Να ελπίσουμε ότι θα εισακουσθούν αυτές οι παραινέσεις αφού 29 και πλέον επιστήμονες συνιστούν "επιμόρφωση εδώ και τώρα"!

 

 

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

  Αρθρα 2004
Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 

 


 

2002-3

 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03


Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι

20/10/03


 

To bit or not to bit?

16/11/03


 

Γράμμα από το μέτωπο

16/12/03

Σ.Ν.


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου