Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Όταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυο...

(μπορεί να πέσει και σε μαύρη τρύπα)

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

Όπως κάθε αρχαιολόγος, που σέβεται τον εαυτό του, έχει εντρυφήσει σε ανασκαφές, έτσι και οι ιστορικοί θεωρούν εκ των ουκ άνευ για την εργασία τους τη μελέτη στα αρχεία. Με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς βάσεις δεδομένων και αρχεία μεταναστεύουν μαζικά στο διαδίκτυο. Ο ερευνητής θα ανακαλύψει με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο χιλιάδες δικτυακών τόπων - κυρίως στην αγγλική γλώσσα- οι οποίοι συντηρούνται από καθηγητές ιστορίας αλλά και ιστοριοδίφες.

Ενώ στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές γλώσσες υπάρχουν αρκετές έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές με υποστηρικτικό υλικό στη διάθεση των διδασκόντων, οι αντίστοιχοι ελληνικοί δικτυακοί τόποι παραμένουν καθηλωμένοι σε μονοψήφιο νούμερο την τελευταία πενταετία.

Τα αρχεία του ελληνικού κράτους σχετικά πρόσφατα απέκτησαν δικτυακό τόπο, ο οποίος όμως απλά μας πληροφορεί, ότι το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων είναι σε εξέλιξη.

Αν κάποιος αποπειραθεί να προετοιμάσει υποστηρικτικό υλικό για μία διδακτική ώρα αναζητώντας ελεύθερα υλικό στο διαδίκτυο, πιθανότατα θα  απογοητευθεί από την ένδεια του υλικού στο ελληνικό διαδίκτυο. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι, ενώ έχουν δαπανηθεί πολλοί εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την κατασκευή σειράς περιβαλλόντων διαχείρισης περιεχομένου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη ψηφιοποίησης των πηγών της ιστορίας. Οι βάσεις δεδομένων παραμένουν άγνωστη λέξη για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ οι δικτυακοί τόποι στην ελληνική γλώσσα εξαντλούνται σε ιστοριογραφικές απόπειρες με  περιεχόμενο αμφίβολης ποιότητας.

Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κοινών βάσεων ανταλλαγής περιεχομένου μεταξύ των κρατών μελών.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν από μία προσπάθεια σύγκλισης των εκπαιδευτικών πυλών είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς.

Όσον αφορά τα  τεχνικά ζητήματα, ευτυχώς διαπιστώνεται μία πτώση των τιμών που επιτρέπει τη διάδοση των δικτυακών τεχνολογιών. Η εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων θα επιτρέψει τη μεταφορά  μεγάλων αρχείων, ενώ είμαστε πολύ κοντά στο ορόσημο της διακίνησης μέσω του διαδικτύου βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός μιας κοινής πλατφόρμας διαχείρισης περιεχομένου και ο  ορισμός των μεταδεδομένων. Η διαλειτουργικότητα των δεδομένων που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει επομένως να είναι ο επόμενος στόχος μας.

Έχουμε  βέβαια να αντιμετωπίσουμε το ακανθώδες θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει εκδώσει σχετική οδηγία για τα θέματα ανταλλαγής πνευματικών έργων, που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Στους κύριους στόχους του προγράμματος i2010 συμπεριλαμβάνεται ένας κοινός πληροφοριακός χώρος με ασφαλείς ευρυζωνικές επικοινωνίες, ο οποίος θα περιλαμβάνει ποικιλία περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών.

Ενώ κύριος στόχος μας θα πρέπει να παραμένει η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο, στη χώρα μας δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στην εγχώρια αγορά πληροφορικής,  για να καλύψει τις ανάγκες ψηφιοποίησης του τεράστιου πολιτιστικού μας αποθέματος. Έχουμε το παράδοξο λοιπόν να διαθέτουμε το πολιτισμικό κεφάλαιο, αλλά να συναντάμε δυσκολίες στο ζήτημα της διαφύλαξής  του στην επερχόμενη κοινωνία της γνώσης. Αν τα αρχαία κείμενα διασώθηκαν έστω αποσπασματικά χάρη στους μοναχούς, σήμερα  η νεότερη πολιτιστική κληρονομιά μας αναζητά τους σωτήρες της. Τα αρχαία μας κείμενα ψηφιοποιήθηκαν χάρη στις πρωτοβουλίες αμερικανικών Πανεπιστημίων συγκεκριμένα των Tufts και Irvine. Μήπως για τα νεότερα θα κάνουμε κάτι κι εμείς; Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της και να συμπεριλάβει στο σχέδιο της ψηφιακής στρατηγικής μία γενναία πρωτοβουλία;


------------------------------------------------------------

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2005


Σαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει



 

Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004



Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004



Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου