Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι...

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε ευχές με συναδέλφους για τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό λειτουργεί κάπως περίεργα για μένα τα τελευταία χρόνια, καθώς βασανίζομαι από το ερώτημα, εάν κάνω καλά, που έχω εγκαταλείψει την τάξη για μια δουλειά γραφείου. Για να μην παρεξηγηθώ, συνεχίζω να πιστεύω στο έργο, που έχω αναλάβει, αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίζω το γεγονός, ότι μου λείπει η ανατροφοδότηση της τάξης. Η αρχή της χρονιάς είναι πάντα μία ευκαιρία, να ανταλλάξουμε σκέψεις για την πορεία του συστήματος.

Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι λίγο πολύ "κάρμπον κόπυ", αλλά φαίνεται, ότι όλα παρακάμπτουν την ουσία του ζητήματος της παιδείας, που δεν είναι άλλη, από την αδυναμία του συστήματος να παράγει  ανθρώπους ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής μας. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι επιδόσεις των μαθητών μας στις εξετάσεις
PISA, που διεξάγονται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, μας κατατάσσουν στα επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών.

Είναι δυνατόν να είμαστε τόσο χαμηλά; Συζητώντας το με συναδέλφους έλαβα διάφορες εξηγήσεις. Μία συνάδελφος υποστήριζε ότι φταίει το γεγονός ότι δεν πήραμε σοβαρά αυτές τις εξετάσεις και τις διεκπεραιώσαμε βιαστικά. Οι μαθητές δεν κατάλαβαν το διακύβευμα και απλά συμπλήρωσαν τα κουτάκια στην τύχη. Είναι αλήθεια, ότι το δείγμα επιλέγεται τυχαία. Ευτυχώς πάλι που γίνεται έτσι, γιατί αλλιώς έχουν δει περιστατικά τα μάτια μας... Μήπως δεν είναι κοινό μυστικό, ότι σε γνωστό διαγωνισμό που διοργανώνει ιδιωτικός οργανισμός, οι καθηγητές υπαγορεύουν τις απαντήσεις στους μαθητές τους για να ανέβει η βαθμολογία του σχολείου τους; Ισως λοιπόν αν γνωρίζαμε τον επερχόμενο διασυρμό, να είχαμε λάβει τα μέτρα μας. Το ελληνικό δαιμόνιο, το φιλότιμο, ξέρετε εσείς...

Πέρα από τις εξετάσεις PISA νομίζω ότι όλοι κατανοούμε την ανάγκη προσδιορισμού των ικανοτήτων, που επιβάλλεται να κατέχουν οι μαθητές μας, όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Θα συμφωνήσουμε ότι οι γλώσσες κατέχουν την πρώτη θέση στις προτεραιότητές μας; Τόσα χρόνια όμως οι έλληνες μαθητές δεν μαθαίνουν ξένες γλώσσες στο σχολείο τους αλλά αγοράζουν αυτή την υπηρεσία από ιδιωτικούς οργανισμούς.

Μήπως τελικά οι μαθητές μας μιλούν καλά ελληνικά; έχουν πλούσιο λεξιλόγιο και εκφράζουν με άνεση τις ιδέες τους; Η αντιπαράθεση για την πρόσθεση μια επιπλέον ώρας αρχαίων ελληνικών είναι σε εξέλιξη και στον ημερήσιο τύπο όσο και στα επιστημονικά περιοδικά του κλάδου μας.

Μήπως ολοκληρώνουν το 12ετή κύκλο της εκπαίδευσής τους κατέχοντας τις βασικές γνώσεις ιστορίας; Συχνά οι διορθωτές των Πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται προ εκπλήξεων από τη σύγχυση των ιστορικών εννοιών που διαπιστώνεται στα γραπτά των μαθητών. Ιδιαίτερες δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν στις ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού. Σε έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αναφορικά με τα γραπτά των μαθητών στην Iστορία Γενικής Παιδείας διαπιστώνεται, ότι οι μαθητές αγνοούν τις πηγές και απαντούν αναπαράγοντας αυτούσιο το λόγο του βιβλίου.

 Θα συμφωνήσουμε ότι η εξοικείωση με τους υπολογιστές θεωρείται πλέον προαπαιτούμενο προσόν; Μαθαίνουν άραγε οι μαθητές μας πληροφορική στο σχολείο; Ασκούνται στις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Εδώ μάλλον χρειαζόμαστε μία έρευνα για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Απλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε δίπλα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών να ανοίγουν και σχολές υπολογιστών.

Σκέφτομαι τα "πρωτάκια" αύριο που θα χτυπήσει το κουδούνι, σκέφτομαι και τους πρωτοετείς φοιτητές. Ολοι αύριο κάνουν ένα νέο βήμα με το ίδιο χτυποκάρδι, όλοι ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Μην ακούτε που γκρινιάζουν ότι ονειρεύονται να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους χαρίσει μόρια για πρόσληψη στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα μοιράζονται το ίδιο συννεφάκι σκέψης με τα πρωτάκια, θέλουν ένα δάσκαλο να τους συναρπάσει.

"Δώστε μας το αύριο" γράφει το συννεφάκι τους.

Τι λέτε; Μπορούμε;

 


------------------------------------------------------------

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2005
 

Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυο



Σαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004



Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004



Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου